szerző:
hvg.hu

A brit védelmi minisztérium (MoD) rendhagyó módon bemutatta legújabb fejlesztéseit, amelyekkel a harcoló alakulatokat segítenék a jövőben.

A BBC értesülései szerint a repertoárban többek között szerepelnek olyan speciális kamerák szerepelnek, amelyek akár egy homokviharon is képesek átlátni, emellett pilóta nélküli repülőgépek és tankok, valamint a lövedékeket lassító speciális anyag is megjelenhet a harctereken.

Az önjáró tankból egy kisebb harci robot jön elő
© MTI

Bár a fejlesztések még csak kezdeti fázisban vannak, a szakértők szerint a felsorolásban szereplő technológiák „olyan szükséges eszközök, amelyek életeket menthetnek a jövőben”. Quentin Davis védelmi fejlesztésekért felelős miniszter szerint mindez kulcsfontosságú hivatal számára.

Damian Kemp, a Jane’s hírszerzési tanácsadással foglalkozó kiadó repüléssel foglalkozó szakértője szerint a pilóta nélküli szárazföldi járművek (Unmanned Ground Vehicles – UGV) fejlesztése jelenleg abban a fázisban van, mint a hasonló repülő eszközök (UAV) voltak 20 évvel ezelőtt.

„Két évtizede a pilóta nélküli repülők érdekes fejlesztési irányok voltak csupán, ma már a fejlett haderők nélkülözhetetlen eszközei” – magyarázta Kemp a BBC-nek. „Az új technológia a szárazföldi járművekre koncentrál, ezzel ugyanis a katonák hatékonyan távol tarthatóak a veszélyes helyzetektől. A katonák ugyanis sokba kerülnek, s még többe kerül, ha meg is sérülnek harc közben.”

A pilóta nélküli gépek új generációját is fejlesztik
© MTI

„Kulcsfontosságú, hogy egy lépéssel az ellenség előtt járjunk” – tette hozzá Davis. „Ehhez fel kell használnunk a legmodernebb technológiát, mivel a csapatainkat érő fenyegetések is folyamatosan fejlődnek.”

A MoD mintegy kétmillió fontot költött a kutatásokra, s a tegnapi nap során bemutatták Grand Challenge nevű pályázatának győzteseit, amelyek esélyt kapnak arra, hogy éles bevetésen is kipróbálják fejlesztéseiket.

Paul Stein a program vezetője megerősítette, hogy ez az első alkalom, amikor a legújabb eszközök terveit nyilvánosságra hozzák.

A Védelmi Minisztérium tervei között többek között az szerepel, hogy a jelenlegi 75 kilogrammról 25 kilóra csökkentsék a katonák felszerelésének súlyát. Emellett olyan járműveket hoznának létre, amelyek tűzerő és képességek tekintetében felveszik a versenyt egy tankkal, ám kevesebb mint 30 tonna tömegűek. A környezettudatosság jegyében csökkentenék a hadsereg fosszilis tüzelőanyag-függőségét, kifejlesztenék az UAV-k új generációját és feltérképeznék a digitális, online hadviselésben rejlő lehetőségeket és veszélyeket.

Az új gépek helikopterként szállnak fel és repülőként közlekednek
© MTI

Az egyik új védelmi eszköz, amelyet a D3O nevű cég fejlesztett ki egy olyan puha műanyag-polimer, amely ütésre felkeményedik. A zselét már ma is alkalmazzák a sportolók, azonban a MoD a harctéri felhasználás lehetőségeit is vizsgálja.

„A zselét már ma is használják például a síversenyzők ruháiban” – magyarázta Richard Palmer, a D3O munkatársa. „Amikor szlalomozás közben elhaladnak egy kapu mellett, olyan ütést kapnak az akár 100 km/h-val száguldó sportolók, mintha egy gumibottal ütnék meg őket, ilyenkor jól jön a védelem. Most a minisztériummal együttműködve vizsgáljuk, hogy miként lehetne felhasználni az anyagot például a katonák sisakjában. Ez ugyan nem fog megállítani egy golyót, azonban hozzájárulhat a katonák életének a védelméhez.”

Palmer egyébként úgy demonstrálta az anyag képességeit, hogy egy kollégája ujját becsavarta a zselével, majd rávágott egy kalapáccsal. Az illető úrnak pedig a szeme sem rebbent, az anyag valóban elnyelte az ütés energiáját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Láthatatlansági pajzsot fejlesztett ki egy amerikai kutató

Speciális gyűrűk és nyomtatott áramkörök segítségével egy kutatócsoportnak sikerült egy olyan eszközt készítenie, amely a mikrohullámok eltérítésével egyfajta térbeli vákuumot képez. Ez lehet az első lépés egy kézzelfogható, láthatatlanságot előidéző eszköz felé.

hvg.hu Tech

Láthatlansággal védenék az olajfúrókat a cunamitól

Japán, amerikai és brit tudósok jó ideje kutatják már annak a módját, hogy miként lehet kisebb tárgyakat, embereket, illetve hadijárműveket láthatatlanná tenni az emberei szem számára. A kisebb tárgyak esetén működő technológiáról most kiderült, alkalmas lehet partvonalak és olajfúrók védelmére is szélsőséges időjárás idején.

hvg.hu Tech

A levegőből is kiszúrja a gyalogsági aknákat a repülő robot

Az ENSZ becslései szerint a világon minden húsz percben valakit megöl, vagy megnyomorít egy gyalogsági akna. Egy új fejlesztés segítségével azonban a levegőből felderíthetők az aknamezők, így azok hatástalanítása is jóval egyszerűbbé válik.

Bari Máriusz Tech

Nincs még láthatatlan tank, de tíz perc alatt törhető a WiFi

Az amerikai szakértők hosszú évtizedeket jósolnak még addig, míg láthatatlan tankok és a filmekből ismert terminátorrobotok csaphatnak össze a harcmezőkön emberi csapatok helyett. A robothadviselés mellett azonban nem tekinthetünk el azon informatikai vonalon vívott csatáktól sem, amelyek lassan nyíltan zajlanak nemzetek között.

MTI Tech

Jövőre a magyarok is használnak robotrepülőgépet Afganisztánban

A jövő év második felében már robotrepülőgépeket is használ majd a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja Afganisztánban; a személyzet felkészítése januárban kezdődik Izraelben - mondta el az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter csütörtökön.

Tömegbaleset történt az M0-áson

Tömegbaleset történt az M0-áson

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Annyira szennyezett a levegő Indiában, hogy az emberek már fizetnek is a tisztáért

Annyira szennyezett a levegő Indiában, hogy az emberek már fizetnek is a tisztáért

Radar360: Várhelyi átment, Simonka izgulhat

Radar360: Várhelyi átment, Simonka izgulhat

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban