szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal megpróbáltuk egy helyre összegyűjteni az általunk legjobbnak tartott online...

Ezúttal megpróbáltuk egy helyre összegyűjteni az általunk legjobbnak tartott online alkalmazásokat. Válogatásunk persze meglehetősen szubjektív, és közel sem biztos, hogy minden kategóriában összefutottunk már a valóban legjobbal, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan újabbak bukkannak fel, így ez amolyan részeredmény. Fogalmazzunk hát úgy, hogy jelenleg mi ezeket az online alkalmazásokat ajánljunk. De aki tud még további, jól használható szolgáltatásokról, és ezt megosztaná olvasóinkkal és velünk, kérjük jelezze a kommentekben!

Online iroda és levelezés
Talán ezt kell a legkevésbé bemutatni, hiszen aligha van olyan netet böngésző felhasználó, aki legalább említés szinten ne találkozott volna még a Google online irodai csomagjával.
Az ingyenesen (is) használható rendszer tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs szoftvert, ráadásul remekül összedolgozik a Gmail levelezőrendszerrel, így például a csatolmányként kapott dokumentumokat vagy éppen magukat a leveleket is egy mozdulattal szerkeszthetjük az online szövegszerkesztőben, s azután elmenthetjük azokat dokumentumtárunkba. A dokumentumtár értelemszerűen a szerveren található, aminek óriási előnye, hogy így bármilyen gépről elérjük, ahol van internetkapcsolat  (a bármilyen itt az operációs rendszerre is értendő, hiszen teljesen mindegy, hogy Windows, OS X vagy Linux előtt ülünk-e, a dolog működik).

Minden alapvető funkciót megtalálunk a Google Docs-ban

Dokumentumainkat mappákba sorolhatjuk, így könnyen kiigazodhatunk rajtuk. A Google Docs szoftverei minden alapvető szövegszerkesztési, táblázatkezeléses és prezentációs szolgáltatással rendelkeznek. Persze nem vehetik fel a verseny egy offline Microsoft Office-szal, ha a funkciók számát nézzük, de ha amúgy nem használjuk ki a Microsoft Office (vagy OpenOffice.org) minden lehetőségét, akkor szerződések, szakdolgozatok, kimutatások összeállítására több mint elég, ami az online szolgáltatásnál rendelkezésre áll. Ráadásul a csoportmunka is nagyon kényelmesen megoldható, megoszthatunk dokumentumokat kollégákkal, barátokkal és akár együtt is dolgozhatunk rajtuk. Kisebb irodáknak rendkívül előnyös, ha előtérben vannak a közösen használt dokumentumok.
Az online megírt anyagokat különféle fájlformátumokba exportálhatjuk  (beleértve a DOC és az XLS fájlokat is) és mindez visszafelé is működik, vagyis importálhatunk is offline dokumentumokat az online tároltak közé.

Gmail: hatalmas tárhely és számtalan funkció

Ha használatba vesszük, az azt jelenti, hogy van már Gmail-es postafiókunk is, ebben az esetben pedig nincs is értelme másik levelezőt választanunk. Hatalmas tárhely, folyamatosan bővülő szolgáltatások, kényelmes felület és megbízható működés jellemzi a Google levelezőjét (még akkor is, ha néhanap azért „behal” a rendszer, szerencsére ez ritkán fordul elő).
Gmail-es fiókunkat használhatjuk minden népszerű levelezőkliensben (POP3 és IMAP is van), de természetesen elérjük kényelmes webes felületen is. Ha pedig tippeket keresne valaki hozzá, bizton állíthatjuk, hogy nálunk rengeteget talál.

Az online irodai csomag és levelezőrendszer tehát már adott a fentiek birtokában. Általában kell még egy naptár és valamiféle hírolvasó, hogy az ember ne maradjon le semmiről. Nos, a Google ezekkel is szolgál. A Google Calendar előnye, hogy egyszerűen megoszthatjuk a bejegyzéseinket, így irodai használatra is előnyös. Integrálható különféle alkalmazásokba is (iCal, Outlook stb.), így a megszokott felületről sem kell lemondanunk, viszont ha másik gép elé kerülünk, minden bejegyzésünket elérjük webes felületen is. A figyelmeztetéseket pedig akár e-mailben is utánunk küldi a rendszer.

Online naptár

A Google Reader kiváló választás, ha olyan hírolvasót keresünk, amelyet nem kell telepítenünk, s bármikor, bárhonnan elérjük. Felvehetünk bele tetszőleges RSS feedeket, így egy felületre gyűjtve látjuk a minket érdeklő új anyagokat (a blogbejegyzésektől a hírekig). Rendkívül kényelmes a felülete!
Számos RSS kliens képes importálni a Google Reader csatornáit, így például iPhone-on egy mozdulattal betehetjük azokat a kedvenc RSS olvasónkba.
Ha nem akarunk összeállítani saját RSS feedekből álló gyűjteményt, akkor használhatjuk a Google News oldalt, amely immár magyarul is elérhető, s a hazai oldalakról válogatja le automatikusan a híreket.

Itt is mindent megtalálunk, ami fontos

A Google szolgáltatásainak egy részét offline is használhatjuk, így ha gépünk épp nem kapcsolódik az internetre, akkor is elérhetjük leveleinket, dokumentumainkat.

Ha valakinek mégis ellenérzése van a Google irodai megoldásával szemben, annak remek választás lehet a Zoho. Itt mindent egyben találunk, webes levelezőt, szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációs szoftvert, jegyzettömböt, projektmenedzsert, adatbázis-kezelőt stb.
Abszolút professzionális megoldások, egyetlen gond van velük: fizetős szolgáltatások. Szerencsére ingyen kipróbálhatjuk őket, mielőtt benevezünk a „buliba”, sőt, a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs szoftverek itt is ingyenesek.

Online fotóalbumok
Ha online képkatalógusról van szó, ez a két online szolgáltatás ugrik be elsőre a többségnek. A helyzet az, hogy ennél több is van, itt készítettünk egy összeállítást az 5 legjobbról. Ha fotóinkat online szeretnénk megosztani a családdal vagy bárkivel, aki internetezik, ezeket az oldalakat érdemes használni (szerintünk).
Windows alatt legkényelmesebben talán a Microsoft Windows Live szolgáltatásának képmegosztója használható, mivel integrálódik a Vistába és majdan a Windows 7-be is, ráadásul óriási tárhelyet kapunk hozzá.

A Picasa remek választás fotóink megosztására

Macen talán a Flickr vagy a Picasa Web Albums lehet jó választás, mivel előbbi integrálódik a Machez ingyen járó iPhotóba, az utóbbihoz pedig van offline kliens Macre is. Persze ha nem akarunk kliensekkel „szórakozni”, használhatjuk bármelyiket, bármely rendszerről egy böngészőben.

Képszerkesztés
Az Aviary online képszerkesztőjét, a Phoenixet korábban már részletesen bemutattuk, ez talán a legjobb az online felhozatalból.
Gyakorlatilag telepítés nélkül használható mini-Photoshop: rétegkezelés, maszkolás, klónecset, effektek és szűrők mind rendelkezésre állnak benne. Otthoni felhasználóknak a képes retusálásától a saját grafikák készítéséig kitűnő választás, ráadásul bárhol elérjük, csak egy böngésző kell hozzá (no meg Flash plugin).

A cég másik fantasztikus üdvöskéje a Raven, amely egy kitűnő vektorgrafikai szoftver. A használatához szintén csak böngészőre és Flash plug-inre van szükség, így ha internet közelében vagyunk, mindig kéznél van.

A program egyszerűen használható és tartalmaz minden fontos vektoros eszközt, amit egy ingyenes alkalmazástól elvárhatunk (görbék, rétegek, kitöltési stílusok stb.). A végeredményt SVG vagy bitmapes formátumba menthetjük.
A Peacock is érdekes darab, vizuális effekteket készíthetünk vele, amelyek remekül felhasználhatók montázsok készítéséhez vagy éppen háttérnek a rendszer Asztalára. Maceseknek talán könnyebb példát hozni rá, olyan, mintha az OS X Quartz Composerét használnánk.

Végül a Toucan található még a cég kínálatában, amelynek a segítségével a színpalettákkal kísérletezhetünk, majd a végeredményt egy ingyenes regisztráció ellenében elmenthetjük, így később bármilyen képszerkesztőben felhasználhatjuk (a legegyszerűbben persze a Phoenixben).

Akinek az Aviary megoldásai nem tetszettek annyira, további ingyenes megoldások közül is választhat, korábbi cikkünk alapján.

Adatbázis-kezelők
Természetesen azok sem maradnak online megoldások nélkül, akik adatbázisok létrehozásával foglalatoskodnak. Egy ingyenes regisztrációért cserébe használhatjuk erre például a Blistet. Az adatbázisok összeállítását kezdhetjük a nulláról, de akár Excel vagy CSV fájlokat is importálhatunk. Választhatunk, hogy privát vagy publikus adatbázist kívánunk-e létrehozni.

Online adatbázisok

Ha ezzel megvagyunk, összeállíthatjuk a különböző mezőket, választhatunk típust (szöveg, kép, dátum stb.), alapértelmezett értéket stb., és már neki is láthatunk  az adatbázisunk feltöltésének. Ha menet közben úgy gondoljuk, az adatbázisunkat akár meg is oszthatjuk másokkal, és dolgozhatunk közösen a feltöltésén. Exportálási lehetőség is van, CSV formátumba.
Az adatbázis szerkezetét bármikor módosíthatjuk, bővíthetjük. A Blist felülete egészen gyorsnak mondható és jól áttekinthető.

Üzenetküldők
Ha éppen olyan számítógép elé keveredünk, amelyre nincs telepítve azonnali üzenetküldő program, a www.meebo.com oldalon bejelentkezhetünk MSN Messenger, Yahoo, Gtalk, ICQ, Jabber, AIM vagy éppen MySpace hozzáférésünkbe, és viszonylag kényelmesen cseveghetünk ismerőseinkkel a webes felületen keresztül.

Egyéb nyalánkságok
Az online alkalmazások között a legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle útvonaltervezők és térképek. Korábbi cikkünkben összeválogattuk a négy legjobbat, amelyek segítségével az autós kirándulástól a tömegközlekedésig mindent megtervezhetünk.
A végére pedig ezúttal egy igazán könnyed kis online alkalmazást hagytunk, mégpedig a ToonDoo-t. Ezzel remek képregényeket készíthetünk, nulla rajztudás birtokában is, s az elkészült műveket megoszthatjuk másokkal, vagy lementhetjük magunknak a gépre. A TooDoo-ról részletes bemutatót is olvashatnak korábbi cikkünkben.

Néhány apró megjegyzés
A különféle online alkalmazások fejlesztésére optimalizált eszközöknek (Flash, Flex stb.) köszönhetően a böngészőben futtatható alkalmazások száma félelmetes tempóban növekszik.
Ne legyenek kétségeink, a Sun Java, az Adobe Flash, az Adobe Flex, a Microsoft Silverlight és még számtalan fejlesztői megoldás kitűnő táptalaj az online alkalmazások készítéséhez. Kicsik és nagyon egyaránt megindulnak a webről azonnal elérhető programok készítése felé, s előbb vagy utóbb azt vesszük majd észre, hogy amikor egy ikonra kattintunk a Desktopon, és elindul a megszokott felülettel ellátott alkalmazás, valójában nem is a saját gépünkön dolgozunk, és adatainkat is online tároljuk. Vessünk csak egy pillantást az Apple MobileMe csomagjára, amely tökéletes példa az online és offline alkalmazások összmunkájára. Üljünk akár egy Mac, akár egy PC előtt, vagy használjunk éppen egy iPhone-t, fontos adataink, dokumentumaink, képeink, videóink mindenhol egyetlen kattintásnyira vannak. Ha valamin változtatunk az egyik eszközzel, a változtatás azonnal elérhető a másikon is. A jövőben mindent szinkronizálhatunk és mindent elérhetünk bárhol, bármikor... mit a jövőben... már most is! A szórakozás, a munka, a tanulás és a játék alapjává válik az internet.
A kérdés persze az, hogy mivel fizetünk a vitathatatlan kényelemért. És most nem a folyamatosan csökkenő internet elérési díjakra gondolunk. Adataink ide-oda száguldoznak szerverek és kliensek között, persze jó esetben titkosított formában. De ki szavatolja, hogy az online tárolt privát képeket és dokumentumokat csak mi látjuk? Ki és milyen indokkal nézheti meg, mit is tárolunk ingyenes vagy fizetős szerverünkön? Megbízhat-e az ember egy kormányban vagy éppen egy szolgáltatóban? Vagy nem jut-e minden anyagunk azonnal hackerek és adathalászok kezébe?
Ezek a jövő komoly kérdései, amelyekre talán sosem kapunk majd végleges és pláne nem megnyugtató választ egyetlen elemzőtől sem.
Ráadásul a terrorizmus fénykorában bármelyik kormány és a hozzá tartozó rendvédelmi szervek nyugodtan hivatkozhatnak a nemzet biztonságára, hogy bejelentés nélkül bekukkantsanak privát adatainkba, ami talán egy családi fotónál még elmegy, de céges szerződések esetén fölöttébb kínos lehet... Tény persze, hogy az online kutakodás nekik is sokkal kényelmesebb és költséghatékonyabb.
Ettől függetlenül az online alkalmazások tábora folyamatosan gyarapodik, apróságokkal és nagy nevekkel egyaránt, és az ilyesfajta programok használata vitathatatlanul kényelmes. Egy dolgot tehetünk hát: kipróbáljuk őket, és ha megtetszenek, eldöntjük, hogy vállalunk-e némi kockázatot a kényelemért cserébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

2008 legjobb XP tippjei

A Tudástár rovatunkban persze rengeteg további tippet is találnak olvasóink, sőt, a...