szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

3D nyomtatóval készítették el egy férfi hüvelykujjcsontjának pontos másolatát Bernben. Az Insel kórház kutatócsoportja a remények szerint már a közeljövőben indíthatja a klinikai teszteket: a sebészorvosok a páciensek saját sejtjeiből pótolhatják a sérült vagy fertőzött csontokat, írja a New Scientist.


Christian Weinand, az Insel kutatócsoportjának vezetője szerint elméletileg bármelyik emberi csontot létrehozhatjuk egy 3D nyomtató segítségével. Weinand a technológiát laboratóriumi egereken tökéletesítette, a csontokat pedig a hátukon növesztette - hasonlóan az amerikai Jay Vacantihoz, aki még 1997-ben fotózta le kísérleti egerét, amelynek hátán egy emberi fül alakú porcnyúlvány nőtt ki.

Az új technológiához már felesleges az egerek használata - ha valaki elveszített hüvelykujját szeretné pótolni, az a szükséges csontokat in situ, akár saját szervezetében is kitenyésztheti. Jelenleg, ha valaki hasonló problémával küszködik, akkor hüvelykujjcsontját lábujjcsonttal vagy más helyről vett csonttöredékekkel lehet helyettesíteni.

A technológia alkalmazásakor először egy háromdimenziós felvételre lesz szükségünk a lemásolandó csontdarabról. Végtagok esetében akkor sincsen baj, ha a szóban forgó darab eltűnt vagy elpusztult, hiszen a tükörképe is megfelelő lehet. Ezt a szerkezeti képet egy 3D nyomtatóra küldik ki, ami a csontépítő anyag vékony rétegeit teríti egymásra mindaddig, amíg létre nem jön a kívánt tárgy. Weinand a printerbe a kísérlethez csonthamut és polilaktidot használt, ezekkel pedig olyan, több ezer apró pórussal gazdagított csontszerkezeteket hozott létre, amelyekben a csontsejtek képesek megtelepedni, majd növekedés után képesek ránőni a szerkezetre, igazi csontot hozva létre. A csontszerkezetekbe csípőoperációból visszamaradt csontvelőből kinyert sejteket injekcióztak, majd ezeket laboratóriumi egerek hátába varrva növesztették 15 hétig.

Mindez azon az egy évvel ezelőtti bejelentésen alapszik, amellyel a világ tudomására hozták, hogy a tamperei egyetemen egy férfi állkapcsát kilenc hónapig saját gyomrában növesztette saját, átalakított zsírsejtjeivel. Weinand azt állítja, mutatnak jelek arra, hogy az egerekben az implantátumokat véredények táplálják, úgyhogy remélhetőleg ugyanez történik majd az emberi szervezetben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában