szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy felmérés szerint jóval gyakoribb a tudományos adatok, illetve a pénzügyi okokkal magyarázható összeférhetetlenség bejelentésének elmulasztása a kutatók körében.

A University of Edinburgh kutatása szerint hétből egy tudós tapasztalt már olyat, hogy valamelyik kollégája komoly vétséget követett el az elfogadható szakmai normák ellen, az eredmények meghamisításával – írja a Times Online. A válaszadók 46 százaléka már találkozott olyan kollégával, aki „megkérdőjelezhető módszerekhez” folyamodott, mint például a kutatási adatok szelektív bemutatása, illetve a tanulmányok eredményeinek megváltoztatása, pályázati támogatások elnyerése érdekében. Amikor a tudósokat saját viselkedésükről kérdezték, csupán 2 százalék ismerte be, hogy meghamisította az adatokat.

Daniele Fanelli, a tanulmány készítője szerint a nagy vihart kavart dél-koreai Hwang Woo-Suk esetéhez – melynek során egy őssejtkutatás eredményeit változtatta meg a kutató – hasonló csalások jóval gyakoribbak, mint ahogy azt a közvélemény feltételezi.

„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a megismert csalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, s rengeteg esetre soha nem derül fény” – fejtette ki a szakember.

Az eredetileg a PLoS One című szaklapban megjelent kutatás 21, 1986 és 2005 között történt tudományos csalás elemzésével készült. Az eredmények olyan képet vázolnak fel a tudomány világáról, ahol az őszintétlenség és a félrevezetés igen elterjedt.

A tanulmány készítése során a megkérdezett a saját, illetve a kollégák módszereiről kérdezték a tudósokat. A félrevezetést két kategóriára osztották: a kitalált adatok alkalmazására, illetve a kisebb mértékű csalásokra, amelyeket „megkérdőjelezhető gyakorlatnak” neveztek. Ez utóbbiak közé olyanok tartoztak, mint a számszerű adatok megadása „érzés alapján”, illetve a korábbi kutatási eredményeknek ellentmondó információk nyilvánosságra hozása.

A saját, illetve a mások csalásai között mutatkozó jelentős eltérés Fanelli szerint abból fakad, hogy a megkérdezettek aggódtak a névtelenség miatt. „Bárki, aki valaha meghamisított már kutatási adatokat, mindenféle garancia ellenére ódzkodik a vallomástételtől” – tette hozzá.

Az eredményként kapott 2 százalék, bár magasabb, mint a legtöbb korábbi becslés, még mindig konzervatívnak tekinthető. Egy másik magyarázat szerint az emberek önmagukat szeretik erkölcsösebbként beállítani, mint másokat. Ez annyit jelent, hogy mások viselkedését egyszerűbben megkérdőjelezik, mint saját magukét.

A tanulmány készítésekor különféle területeken dolgozó tudósokat vizsgáltak, s az eredmény szerint a félrevezetés és hamis információk alkalmazása jóval gyakrabban fordul elő az orvosi, gyógyszerészeti területen, ami arra enged következtetni, hogy a várható haszon is vezérli a megkérdőjelezhető módszerekkel élő szakembereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Hamis influenza-gyógyszerekre figyelmeztet az Interpol

Hamisított influenza elleni gyógyszerekkel kapcsolatos figyelmeztetést adott ki az Interpol. A világ legnagyobb, 187 országban működő nemzetközi rendőrségi szervezete szerint a közeljövőben illegális, engedély nélküli influenza-gyógyszereket hirdető e-mailek jelenhetnek meg a világhálón.

MTI Tech

Magyar egyetemről került ki a hamisított hardverkulcs

Az internetről letölthető programoknál alkalmazott hardverkulcs illegális használatát leplezte le a Nemzeti Nyomozó Iroda; eddig nyolc jogi és huszonhat magánszemélyt azonosítottak be - tette közzé honlapján a rendőrség.