szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Minek a számítógép a nyaraláshoz?

Minek a számítógép a nyaraláshoz? Nos, egy igazi geek nem élhet filmek, játékok és persze e-mail és web nélkül (még a tengerparton sem), így mindig kell, hogy legyen nálunk egy iPhone, sub-notebook, vagy bármi más.  Az Apple által nemrégiben újratervezett Macbook Pro állítólag szuper strapabíró és mindenhol, minden körülmények között működik: hiszi a piszi! Próbáljuk ki! 

Csomagolás, indulás, repülés 
Az új Macbook Pro - a 15”-os változatot vittük - egy érdekes szerkezet: egyszerre nagy és kicsi is. Nagy, mivel kijelzője, billentyűzete a notebook kategóriában „óriásinak” számít, ellenben olyan vékony (két és fél cm) és könnyű (2.49 kg), hogy szinte észre sem vesszük, amikor cipeljük.

 Akárcsak egy alumíniumborítású könyv vagy album. A teljes „stressz-teszt” érdekében nem használtam táskát sem, csak úgy lazán, kézben/bőröndben cipelve kezdtem meg az utat és a túlélőtesztet. 

Kiegészítőkre nem igazán lesz szükség, csak egy töltőre, de az elfér a bőröndben. Hordozhatóság tekintetében tehát mindent ver az új Macbook, több órát lehet cipelni ide-oda (a reptéren ebbe bele is kóstolhattam mivel késett a gép) anélkül, hogy egyáltalán elfáradnánk, vagy különösebben zavarna, hogy a kezünkben, térdünkön van a gép.

A nagy törésteszt –  első rész 
Lássuk, mi történik egy Macbook-al, ha nem kézipoggyászban, hanem bőröndben, notebook-táska nélkül teszi meg a két órás repülőutat! Nos, semmi. Bár egy apró karcolást találtam kicsomagoláskor az alumíniumborításon, de ez egy kis törölgetés után eltűnt.

A gép, olyan mintha új lenne. A biztonság kedvéért az utat a szállodáig a bérelt autó csomagtartójában teszi meg a Mac (továbbra is csak úgy „bedobva”), de semmi, az alumínium-váz jól szuperál.

Meleg, WiFi és szúnyogok 
Nem a Macbook, hanem inkább az Apple operációs rendszerének érdeme, hogy gyakorlatilag bárhol, egyetlen kattintás vagy konfigurálás nélkül tudunk netezni: szálloda lobby, tengerpart, az étterem terasza, medence széle: a Mac bárhol képes WiFi kapcsolatot találni, különösebb szúnyogolás nélkül. Apropó szúnyogok: egyet szétnyomtam, amikor leszállt a kijelzőn, de egy kis vizes szalvétával nyom nélkül el lehetett tüntetni a „glossy” monitorról.

Glossy monitor, gyűlöllek! De legalább bírja a strapát. 
Ha nagyon süt a nap, akkor egy notebook használhatatlan: bár a cégek reklámjaiban sokszor látjuk, hogy a szabadban (sivatagban, esőerdőben, alpokban) neteznek, az igazság ennél szomorúbb: reggeltől, kb. szürkületig egy notebook kijelzőn semmit nem látunk, a napsütés miatt. A Macbook esetében ez hatványozottan igaz, mivel nem „matt” TFT kijelzője, hanem üveggel borított, ún. glossy képernyője van, ha nagyon süt a nap, akkor maximum borotválkozó-tükörnek használhatjuk a félmilliós masinát. Hát ez van. Viszont este, szürkületben, illetve árnyékos helyekre vonulva remekül látható.

Cserébe viszont a szuper vastag üvegborítás mindentől megvédi a kijelzőt: homok, pára, vízcseppek, nem probléma, a nap végeztével csak letöröljük az üveget és máris minden a régi. Megkarcolni szinte lehetetlen, legfeljebb üvegvágóval menne.

Homok, por és negyvenkét celsius 
Egyetlen dologra kell figyelnünk: a Macbook DVD meghajtója nem más, mint egy hosszúkás nyílás a gép oldalán. Nincs előtte fedlap, ajtó, miegymás (azért némi védelmet jelent a nyíláson belüli “anyag” réteg). A homok tehát esélyes, hogy belemegy (mondjuk erre a tálcás meghajtó esetében is lehet esélyünk), hiszen egy notebook-ot a tengerparton kell használni, úgy az igazi.

Jó hír,  hogy hacsak nem „ássuk el” direkt a homokba a gépet, akkor nehezen kerül  homok a nyílásba, ha pedig mégis, akkor bármilyen hihetetlen is, de ki lehet rázni és továbbra is megy a DVD meghajtó (lehet, csak szerencsém volt?)

A meghajtó nyílását leszámítva azonban nagyon jól bírja a strapát a gép, nincs rajta letörhető, kiálló felület/ketyere, villogó ledek vagy extra gombok: gyakorlatilag nincs ami tönkremenjen vagy letörjön. A hagyományos, fekete/műanyag, a port szinte mágnesként vonzó (és soha nem eresztő) laptopokkal ellentétben, az ezüstös fém felület nem nagyon porosodik, szinte meg sem látszott a gépen az tengerparti igénybevétel. Viszont úgy tűnt, hogy extrém melegben és közvetlen napon könnyebben lemerül: míg árnyékban három és fél/négy óra üzemidőt produkál (monitor fényerejétől, illetve a beépített két videkártyától függően), addig melegben két/másfél óra múlva már búcsút inthetünk a netezésnek. Ezt leszámítva semmi baja a meleggel: közvetlen napsütésben sem fagy (micsoda képzavar!) , nem morog, sőt még csak nem is forródosik fel jobban, mint általában.

Luxus, luxus mindenek felett 
A beépített kamerának köszönhetően bármikor készíthetünk mókás családi videókat: csak indítsunk el egy QuickTime Pro-t, és máris mehet a filmvelvétel. Sőt, ha nincs aki közös képet készítsen rólunk és párunkról, akkor a Macbook megteszi. Csak töltsük be a PhotoBooth-ot, tegyük le a gépet magunk elé, álljunk pozícióba (csííííz) és máris kész a közös kép. 

Érdemes tehát Macbook-al nyaralni? Nos, természetesen mindenek előtt egy csinos hölggyel érdemes – de ha a hölgy már adott, akkor második partnernek a Macbook is tökéletes. A beépített, szinte „nyaraláshoz termett” funkciók (PhotoBooth, iMovie, iPhoto) sokat segítenek a filmezésben, fényképezésben, ráadásul a gép meglepően strapabíró. Az Airport funkció (ez a Leopárd WiFi keresőjének a neve, és nincs köze a repterekhez) bárhol és bármikor képes csatlakozni a netre, a beépített kamera pedig letörhetetlen, elkoszolhatatlan. Meg voltam győződve róla, hogy valahol csak „kikészítem”, ha más nem a negyven fokban a homokban, de nem sikerült. Az Apple új gépe extrém körülmények között is működik, kár, hogy nem vízálló, akkor a medencébe is bevittem volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ne lopjon MacBookot!

Az iAlertU program az Apple hordozható gépeibe épített...

techline.hu Tech

Ismét újított az Apple!

Hatalmas újdonságokat ugyan nem találunk, de egy kis ráncfelvarrás ugye sosem...