Photoshop – horrorfilm-világítás egyszerűen

Photoshop – horrorfilm-világítás egyszerűen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Verőfényes napsütésben nem igazán lehet jó horrorfilmet készíteni...

Verőfényes napsütésben nem igazán lehet jó horrorfilmet készíteni – az emberi természet már csak ilyen, jobban retteg, izgul, ha fő érzékszerve (azaz a látás) korlátozva van. (Érdekes, akkor nem kezdünk el félni, ha a szaglásunkat elveszítjük. Bezzeg ha lekapcsolják a lámpát...) 

Készítettünk már zombis-plakátot, a horrorból azonban soha nem elég: horrorfilmes (-fotós) világítást készíteni Photoshopban nem is bonyolult, lássuk!

Szerezzünk egy lehetőleg sikoltozó  alanyt (vigyorgó portréfotóval mégsem érdemes horrormontázst készíteni), majd hozzunk létre egy új dokumentumot, és egy új rétegre tegyük be az alapképet. Most duplikáljuk a réteget - nyomjunk Ctrl+J-t, vagy jobb klikk a rétegen, és válasszuk a Duplicate (duplikálás) opciót.

Válasszuk ki az új (legfelső) réteget, és nyomjuk meg a Ctrl+Shift+U kombinációt, ezzel eltűnnek a színek.

Vegyük a réteg átlátszóságát (opacity) kicsit lejjebb, kb. a felére.

Most ismét duplikáljuk a réteget, majd állítsuk a típusát „Linear Light”-ra (lineáris fény) a réteg menüben. Ismét vegyük lejjebb az átlátszóságot.

Most készítsünk egy új, üres réteget legfelül, majd válasszunk egy szürke színt (legyen mondjuk a 443D3D), és fessük be vele az új réteget. (Paint Bucket Tool, azaz kifestő eszköz vagy G betű). A szürke réteg típusát állítsuk „Overlay”-re (magyar PS-ben átfedés, vagy verziószámtól függően valami hasonló). Ismét vegyük le az opacity-t.

Tegyünk erre a szürke rétegre egy kis zajt – Filters/Add Noise (Szűrők/Zaj hozzáadása). A zaj típusa legyen Gaussian és Monokróm.

Most válasszuk a Layer (réteg) menüből a New/Adjustment Layer/Levels opciót.

Kísérletezzünk a határértékkel addig, amíg nagyjából a képen látható eredményt kapjuk (sok függ attól, milyen az eredeti fotó, amivel dolgozunk). 

Végül válasszuk megint a New/Adjustment Layer/Curves opciót – kimenetnek (output) állítsunk be 20 és 50 körüli értéket, bemenetnek (input) pedig kb. 150-et. Ha nem látjuk a kis beviteli mezőket a görbe mellett, semmi vész – csak mozgassuk a görbét az egérrel, és megjelennek a bemeneti dobozok.

Készen is vagyunk. Csak dobjunk mögé egy félelmetes hátteret (esetleg egy vérszomjas kollégáról készült képet láncfűrésszel a kezében), és máris mehet az albumba a saját készítésű, ha nem is film, de horrorfotó!

Hozzászólások