szerző:
techline.hu

A világ legnagyobb hamburgere, amit még boltban kaphatunk, 74 kiló, és...

A világ legnagyobb hamburgere, amit még boltban kaphatunk, 74 kiló, és négyszáz dollárért árulják a Mallie's Sports Grill & Bar-ban. Fontos információ volt? Aligha. Emlékezni fogunk rá? Maximum pár napig, de egy év alatt tuti elfelejtjük. És mégis… érdekes! Hetven kilós hamburger? Azta… Kíváncsi vagyok, hogyan csomagolják be?

A rekordok (akár Guinness, akár nem) olvasgatásának értelme valószínűleg az a bizonyos mélyről jövő kíváncsiság, ami minden embert hajt: „mire vagyok képes?” Illetve a rekordok esetében „mire vagyunk képesek mi, emberek?”

Lássuk, mire vagyunk (voltunk) eddig képesek az IT világában: információs, sőt infokommunikációs világrekordok következnek!

A legnagyobb vezeték nélküli internet-szolgáltató 
A Japán Docomo nevű internet-szolgáltató i-Mode nevű vezeték nélküli szolgáltatásának 45 millió előfizetője van, ezzel hivatalosan is a Docomo üzemelteti a legtöbb felhasználóval rendelkező ún. „closed network” hálózatot. Az i-Mode speciális szolgáltatást nyújt, az internetezők csak azokat a dolgokat (szolgáltatásokat, oldalakat) érik el, amelyeket a csomag tartalmaz – így tehát nem teljes értékű internetről van szó, cserébe viszont nagyon olcsó és gyors.

A legnagyobb mobilkommunikációs szatellit 
A világ legnagyobb telekommunikációs műholdja a TerreStar 1 (nem „Terra”, hanem Terre) – a tömege 7000 kg, antennája pedig 18 méteres. Célja nem más, mint a már erősen túlterhelt mobiltelefon-hálózatok „megsegítése”. A TerreStar még egy rekordot tudhat a magáénak (bár ez már nem internetes): ez a világon a legnagyobb, föld körüli pályán keringő mesterséges objektum.

A Legkönnyebb mobiltelefon 
A Moduphone súlya 40 gramm, a méretei pedig igen impozánsak, pontosabban szólva impozánsan aprók: 72.1 mm x 37.6 mm x 7.8 mm. A „legkönnyebb a világon” kategória mellett a Moduphone tehát a „legkisebb mobiltelefon a világon” címet is birtokolja (egyelőre).2 GB memória, 1.3”-os kijelző, és főleg Japánban divat (hol máshol?), mivel ott szeretik az igazán apró dolgokat.

Internetes sebességrekord 
Ez a Guinness által is hitelesítés alatt álló rekord 2007-ben született. Az University of Tokyo munkatársai a 10 Gbps (ez jelenleg a világon a maximum sebesség) határait próbálgatták, míg végül 7,62 Gbps ún. „real world speed”-et sikerült kicsiholniuk a rendszerből. (Ez a „real world” sebesség, és az, amit az internet-szolgáltatók reklámjaiban látunk, nem ugyanaz.)

A leghíresebb internetes koncert 
A Guinness rekordok könyvébe is bekerült: Madonna egyik 2000-ben adott koncertjét feltették az MSN webcast-ra: tizenegymillió néző követte nyomon élőben a műsort. A rekord azóta sem dőlt meg, főleg azért nem, mert senki nem ad internetes koncerteket (abban ugyanis nincs üzlet).

A leggyorsabb otthoni processzor 
A jelenlegi csúcstartó az Intel Core i7, (320 GHz), s a megtisztelő címet azért kapta, mert 117 pontot ért el a SPECint tesztjén. A legjobb pontszám addig nem haladta meg a 100-at, a 117-es eredményével kb. 40%-kal nagyobb teljesítményt mutatott fel az i7, mint az előző Intel chipek. Igaz, az AMD megpróbálta megdönteni a rekordot, egy Phenom II X4 futott 6,5 GHz-en, folyékony nitrogén és folyékony hélium hűtötte, és a processzor is túl volt hajtva. A rekord meg is dőlt, de ez már nem annyira „otthoni” kategória (általában ritka a folyékony nitrogénhűtés a nappaliban). A rekord tehát marad az Intelnél. 

A legnagyobb adattároló 
A Sybase IQ analytics server jelenleg a világ legnagyobb „adatraktára”. Sun SPARC Enterprise M9000 szervereken tárolnak hat trillió adatsort, és 185 millió dokumentumot. Az egész „park” nem áll másból, mint három M9000-esből, szóval nem foglal sok helyet – cserébe viszont 500 tonna széndioxidot bocsát a levegőbe évenként. A rekordot 2008-ban hitelesítette a Guinness.

A legnagyobb kapacitású média-switch 
A SteelBox nevű eszköz egyszerre 512 valós idejű videó stream-et tud kiszolgálni és feldolgozni. A videók mindegyike 1,5 Gbps sebességű és MPEG-4 formátumú. Főleg ipari rendszerekben (értsd kamerás megfigyelés) használják, például Las Vegas-ban a kaszinókban.

A leggyorsabb (nem otthoni) számítógép 
Szuperszámítógép kategóriában jelenleg a Los Alamos-ban található IMB RoadRuner a leggyorsabb a világon, legalábbis amíg meg nem dől a rekord, ami az iparág fejlődését tekintve maximum egy év… A gép sebessége: 1,105 petaflop. Egy petaflop körülbelül annyi, mintha a földön élő összes ember 150 ezer számítást végezne másodpercenként.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt az új Honda Jazz és csak hibrid lesz belőle

Itt az új Honda Jazz és csak hibrid lesz belőle

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Orbán-közeli cégen keresztül veszünk harci járműveket a háborúzó Erdoganéktól

Orbán-közeli cégen keresztül veszünk harci járműveket a háborúzó Erdoganéktól

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd