szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Photoshop „kistestvérét" Photoshop Elements névre keresztelték.

A Photoshop „kistestvérét" Photoshop Elements névre keresztelték. Felépítésében, lehetőségeiben rendkívül hasonlít a profiknak készülő változatra, az ára azonban töredéke annak, 30 ezer forint körül juthatunk hozzá. Számos funkcióból találunk automatizált, egyszerűsített változatot is, hogy a kezdő, otthoni felhasználók is könnyen boldoguljanak vele.
Az Adobe nemrég jelentette be a Photoshop Elements legújabb, 8-as verzióját Windowsra és Macre egyaránt, így mi is kipróbáltuk, mire alkalmas a szoftver.

Otthonosabb Photoshop
Mint már említettük, a Photoshop Elements külsőre is sokban hasonlít a nagyobb változatra, de egy kicsit talán otthonosabbra szabták a felületét. Színes ikonok teszik felismerhetőbbé a használható eszközöket, a szűrők és effektek pedig összefogva, könnyen áttekinthetően sorakoznak a szerkesztő jobb oldalán.

Kicsit otthonosabb környezetben dolgozhatunk

Az eszköztár bőséges, szinte minden megvan, ami a Photoshopban is rendelkezésre áll, és találunk néhány pluszt is, amelyeket kifejezetten a kezdőknek fejlesztettek. Ilyen például a Smart Brush Tool, amely kis képecskék segítségével teszi egyértelművé, hogy melyik beállítása milyen hatással lesz a kép adott részére, ahol használjuk (világosít, sötétít, kontrasztot növel stb.). A Cookie Cutter Tool segítségével pedig tényleg egy pogácsaszaggatóhoz hasonlóan vághatjuk formára az adott réteget.
A Spot healing tool a klónecset egyszerűsített változata, a segítségével egyetlen mozdulattal tüntethetünk el felesleges részleteket fotóinkról (pattanások, ráncok stb.).

Tartalomtól függő képméretezés

Ha már a rétegeknél tartottunk az előbb, fontos megemlíteni, hogy külön rétegeffektek is vannak, így árnyékot, ragyogást stb. is használhatunk a rétegeken egy kattintással, és ezeket utólag is módosíthatjuk.
A Photoshop Elementsben számtalan színkorrekciós eljárást automatizáltak, így aki nem kíván aprólékosan „bíbelődni" ezekkel, az rábízhatja a programra a rosszul sikerült - például alulexponált - képek korrekcióját, vagy a vörös szem effektek eltávolítását. Ha a Quick szerkesztési módba kapcsolunk, a legfontosabb retusálási eszköztárra válthatunk, így kényelmesen és gyorsan pofozhatjuk helyre elrontott képeinket.
Az alakzatok, képrészletek körbevágására is rengeteg automatikus megoldást kínál a PSE, így ez a feladat is jócskán gyorsítható vele.

Rengeteg automatizált eszközt tartalmaz

További értéknövelő tényező lehet a Create gombra mögé rejtett rengeteg sablon, amelyek segítségével egy pillanat alatt készíthetünk fotóinkból látványos kollázsokat, fotóalbumot, webes képgalériát, PDF slideshow-t, üdvözlőlapot. Sőt, a program a fotók takarékos, vagy éppen látványos kinyomtatásában, e-mail csatolmánnyá alakításában, vagy CD-re írásában is segít. A program batch utasításokat is képes végrehajtani, így adott változtatásokat egy kattintással hajthatunk végre akár több képen is, ami igencsak meggyorsíthatja a munkát sok kép feldolgozása esetén.Mindent összevetve, a program sokkalta hatékonyabban és kényelmesebben használható, mint bármely ingyenes Photoshop alternatíva. Ha ez fontos számunkra, érdemes befektetni a programba.

Újdonságok a 8-as verzióban
Míg a Maces verziónál az Adobe Bridge-et kapjuk a csomagban a képek katalogizálásához, addig a windowsos verzió megújult saját katalógust kapott, olyan újdonságokkal, mint az arcfelismerés (ami nagyon praktikus, ha például fotóinkat a rajtuk szereplők alapján szeretnénk rendszerezni), és például az azonnali, gyors retusálási lehetőség, előnézeti képekkel. Ezt a Mac-es változatban sajnos nem kapjuk meg (igaz, ott ugyanezt megtehetjük az iPhotóval is).

Arcfelismerés a Windowsos verzióban

Mindkét platformon elérhető viszont a Photomerge Exposure lehetőség, amelynek a segítségével egyszerűen kijelölhetünk egy képen olyan részleteket, amelyeket nem szeretnénk megváltoztatni, majd a többi résznél kedvünkre variálhatjuk a fényerőt, árnyékokat stb.
Talán a legizgalmasabb újdonság, hogy végre a PSE is megkapta a tartalomfüggő képméretezési lehetőséget, ami az Adobe-nál a Photoshop CS4-ben debütált, Content-Aware Scaling néven (mellesleg ingyen is hozzájuthatunk több platformra a Seam Carving GUI elnevezésű kis alkalmazással).
Rendkívül jól hasznosítható funkció, ha egy képet vágás nélkül szeretnénk egy adott méretű helyre bepasszírozni, de nem akarjuk, hogy a fontos részletek torzuljanak rajta.
A felületet is átdolgozták kicsit az Adobe-nál. Immár a PSE is megkapta a CS4 füles ablakait, így helyspórolósan rendezhetünk el mindent akkor is, ha esetleg kisebb felbontású képernyőn kell dolgoznunk.
Ezeken felül számtalan már meglévő funkció lehetőségeit bővítették, így gyakorlatilag a 8-as verzióval már csak a képzeletünk szab határt fotóink látványosabbá tételének.
Az alapvető korlátozásokon persze nem változtattak, így a PSE 8 továbbra sem kezel CMYK színeket, és nincsenek benne nyomdai előkészítéshez szükséges eszközök sem. Ettől függetlenül nem csak az otthoni felhasználóknak érdemes megfontolni a program megvételét. Webes vagy multimédia grafikák előállítására is tökéletes eszköz, akár profiknak is.

Olcsóbb, de majdnem olyan profi, mint a nagytestvér

A PSE 8 Mac-es verzióját mi gyorsabbnak ítéltük munka közben, mint az előző változatokat, a windowsost egyelőre nem volt alkalmunk kipróbálni, de ha lesz, kiegészítjük a tapasztalatokkal a cikket.
Aki eddig nem használta a PSE-t, de szüksége lenne egy jól használható, profi eszköztárral rendelkező képszerkesztőre, és erre hajlandó áldozni is egy kisebb összeget, annak feltétlenül tudjuk javasolni a programot. Aki pedig már rendelkezik a korábbi verziókkal, az az itt felsorolt funkciókon felül túl sok újdonságra nem számíthat a 8-as változatnál. Ilyenkor az egyéni igények alapján kell eldönteni, hogy megéri-e fizetni a fentiekért (ezt megkönnyítendő letölthető egy próbaverzió is az Adobe oldaláról).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Húszmilliárdnyi állami reklámpénz landolhatott tavaly a TV2-nél

Húszmilliárdnyi állami reklámpénz landolhatott tavaly a TV2-nél