szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brit tudósok azt állítják: megfejtették a csókolozás titkát. Csókok közben, vélik a Leedsi Egyetem kutatói, cytomegalovírus kerül át a férfi szervezetből a nőibe, ezáltal a női szervezet immunrendszerét erősíti a kórokozók ellen. Így az esetlegesen születendő gyermeket is jóval kisebb eséllyel fertőzheti meg valamilyen kórokozó, írja a Telegraph.


A cytomegalovírus (CMV) terhesség közben ugyanis kifejezetten veszélyes az anya szervezetére, a férfi azonban csókjaival "felkészítheti" a kórokozókra női partnerét. A vírus ugyanis testfolyadékok segítségével, többek között nyállal is terjed, egészséges emberi szervezetben nem okozhat problémát. A felfedezést a Medical Hypotheses szaklapban publikálta Colin Hendrie. A Leedsi Egyetem szakértője szerint a legjobb védelmet az adhatja a nők számára a CMV ellen, ha hat hónapon át ugyanazon emberrel csókolóznak. Hendrie szerint ahogyan a kapcsolat erősödik és a csókok szenvedélyesebbé válnak, a nők immunitása megnő és kisebb az esélye, hogy ő vagy a gyermek megfertőződik.

Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a csókolózás "evolúciós minőségbiztosítás", a szakértők azonban úgy vélik: a partner vizsgálatához nem kell intim közelségbe kerülnünk. A test illatáról, esetleges betegségeiről, szaporodóképességéről, a fizikai és orális higiéniáról viszonylagos, de nem intim közelségből is szerezhetünk pontos információkat - ezekhez képest a csókokból adódó extra információ meglehetősen kevés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!