szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Két évvel ezelőtt a trójai programok okozták a legtöbb fertőzést, például a magát felnőtt tartalmú videók...

Két évvel ezelőtt a trójai programok okozták a legtöbb fertőzést, például a magát felnőtt tartalmú videók lejátszásához szükséges kodeknek feltüntető Zlob.Media-Codec közel egy évig vezette a legtöbb fertőzést okozó kártevők toplistáját. A tavalyi év egyrészt a fertőzések koncentrációját hozta, hiszen sokáig a top 10 fertőzést okozó kártevő volt felelős az összes fertőzés közel negyedéért, másrészt pedig a reklámprogramok váltották fel a trójai letöltőket és rootkiteket. 2009 során viszont már az ál-antivírusok vették át vezetést: a toplista közel hároméves fennállása során korábban még nem fordult elő, hogy ál-antivírus került volna az élre, ez először októberben történt meg, ráadásul november során is a döntően hamis biztonsági szoftvereket tartalmazó Trojan.Win32.Generic!BT okozta a legtöbb fertőzést.
Az úgynevezett scareware programok közé tartozó károkozó család tagjai hamis biztonsági riasztást adnak a felhasználó gépén, természetesen azonnal felajánlva egy „biztos” megoldást nyújtó antivírus letöltését a probléma megoldásához. A megijedt felhasználó által letöltött program azonban teljesen értéktelen, legtöbbször újabb káros alkalmazásokat tölt le a háttérben, illetve gyakran felbukkanó üzenetekkel a termék megvásárlására buzdítja az áldozatot. A scareware-ek fejlesztői ráadásul sok esetben magasabb áron kínálják az éves licencdíjat, mint a legnagyobb vírusirtókat fejlesztő cégek, sőt előfordult már a 99 dolláros (kb. 18 ezer forintos) licencdíj is.
A második helyen a Trojan-Spy.Win32.Zbot.gen található, amely szintén több hasonló kártevőt foglal magában. Ezek a kémprogramok elsősorban jelszavak megfigyelésére és eltulajdonítására specializálódtak. A harmadik helyet az Exploit.PDF-JS.Gen (v) mondhatja a magáénak: a PDF olvasó JavaScript futtatókörnyezetének hibáit kihasználva távoli oldalakról tölt le újabb káros szoftvereket. A negyedik helyen egy kereső, a felhasználók által tipikusan más ingyenes programokkal letöltött Fast Browser Search található: ez nem csupán a böngésző keresésének eredményeit változtatja meg, hanem a SearchGuard plus alkalmazással együtt nem engedik megváltoztatni az eltérített böngésző beállításait.
Az ötödik helyre az egy hónappal korábbi harmadik helyről a Trojan.Win32.AutoIt családhoz tartozó trójaiak és férgek csúsztak vissza. Előrelépett viszont a hatodik helyre a Packed.Win32.Tdss, egy olyan trójai és rootkit, amely fejlett rejtőzködő technikái mellett képes megváltoztatni a hálózati routerek DNS-beállításait is. Ugyancsak több fertőzést okozott a hetedik helyen található MyWebSearch.Toolbar kereső, amely egyúttal a pop-up ablakokat is blokkolja. Az utolsó három helyen pedig ismét csak ál-antivírusok találhatók: a nyolcadik helyen található Antivirus XP már közel másfél éve győz meg egyre több felhasználót „páratlan” védelmi képességeiről, a kilencedik a FakeAV.BLV kamuszoftver, a tizedik helyet pedig a Trojan.Win32.FakeXPA foglalja el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!