szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsofttal kapcsolatban sok minden eszébe jut a felhasználónak, a legutolsó azonban amivel Bill Gatest és...

 A Microsofttal kapcsolatban sok minden eszébe jut a felhasználónak, a legutolsó azonban amivel Bill Gatest és csapatát társítani tudjuk: az ingyenes szoftverek. A közhiedelem ellenére azonban a Microsoft rengeteg ingyenes és remekül használható szoftvert készít (megelőzvén a hasonló kommenteket, gyorsan leszögezzük: ez nem egy Microsoft-reklám, hanem egy cikk, benne a száraz tényekkel.) Lássuk a Techline kedvenc, ingyenes alkalmazásait, amelyeket vagy teljes egészében vagy részben a Microsoft fejlesztett!

Shaderview
Skype-ot vagy egyéb konferenciaszoftvereket gyakran használóknak ismerős (és hasznos) funkció lehet a munkaasztal képének megosztása. Bármit mutatunk gépünkön, azt az általunk megadott felhasználó is látja. Remek megoldás konferenciabeszélgetésekhez vagy online oktatáshoz, távmunkához pedig elengedhetetlen.

A Windows 7 alapból nem tartalmaz ilyen funkciót, az MS azonban volt olyan kedves, hogy készített egy ingyenes szoftvert erre a célra. A Shaderview segítségével  egyszerre akár tizenöt felhasználóval oszthatjuk meg munkaasztalunk képét. 

XNA Game Stúdió
Játékot készíteni nem könnyű: a technikai és anyagi nehézségeken felül még mindig ott a fejlesztőkörnyezet és az engine probléma. Vagy vásárolunk egy létező SDK-t sok százezer dollárért, vagy beérjük a különböző ingyenes fejlesztői környezetekkel és motorokkal.

A Microsoftnak is van egy játékfejlesztői környezete, ami ingyenes, sőt ha készítettünk egy játékot, ami valóban jó, akkor akár értékesíthetjük is. Persze ez nem lesz könnyű, készüljünk fel lelkileg, hogy egy-két év gyakorlás szükséges hozzá. Az XNA ingyen letölthető innen, sőt megnézhetjük a mások által készített játékokat, illetve kérhetünk segítséget az igen készséges közösségtől ezen az oldalon.

Speed Launch
Ezzel a kis ingyenes szoftverrel a leggyakrabban használat programjainkat indíthatjuk el igen könnyen: csak készítsünk egy shortcutot, majd a Windows+C billentyű lenyomásával máris választhatunk saját kis kollekciónkból. A program kezelése roppant egyszerű, letölthető innen.

Paint.net
A Windowsba épített grafikus szoftver, a híres-hírhedt Paint, szintén már kultikus darab, ugyanis annyira rossz, hogy szinte már jó. A Paint több mint tíz éve változatlan, gyakorlatilag nem tud semmit, azt a keveset pedig, amit tud, azt nem jól tudja – a netezők körében szinte már hagyomány a Paint cikizése. Van azonban egy „másik” Paint, ami a Microsoft támogatásával futó fejlesztési projekt eredménye, szintén ingyenes, és Windows alatt dolgozik: az ingyenes Paint.net.

Igaz, futtatásához .NET framework szükséges (letölthető innen). A Paint.net meglepően jó szoftver, amolyan „mini Photoshop”, benne rétegek támogatása, effektusok, speciális effektusok és profinak számító eszközök. Sőt még további pluginek is letölthetők hozzá ingyen. Remek GIMP alternatíva!

TrueSpace
A háromdimenziós grafikai munka és a renderelés nem egyszerű. Ha most kezdjük, akkor a legjobb, ha nem esünk neki a legprofibb szoftvereknek (Maya, 3DStudio), hanem valami egyszerűbbel indítunk. De miért is fizetnénk érte, ha van ingyenes program is? A TrueSpace egy, részben a Microsoft Labs által fejlesztett és támogatott, profi, ám kezdők számára ideális háromdimenziós tervezőprogram. Az egyszerűbb funkciókkal percek alatt megbarátkozhatunk, de alaposabban megvizsgálva a szoftvert láthatjuk, hogy van benne elég kakaó egy pár hónapos szöszöléshez. Ideális kezdés, mielőtt megvennénk egy Posert vagy valami komolyabbat.

Desktops
A MacOSX felhasználók által már ismerős „Spaces” (azaz több munkaasztal) windowsos verziója ingyenes, ráadásul ugyanolyan jó, mint maces vagy linuxos megfelelői. Letölthető innen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Íme a magyar kéz által rajzolt kombi Mercedes EQS luxus-villanyautó

Íme a magyar kéz által rajzolt kombi Mercedes EQS luxus-villanyautó