szerző:
techline.hu

A lista természetesen szubjektív, ahogy az ilyen listáknál az többségében lenni szokott.

A lista természetesen szubjektív, ahogy az ilyen listáknál az többségében lenni szokott. Így ha valaki úgy érzi, hogy méltatlanul kihagytuk saját kedvencét, a kommentekben feltétlenül emlékezzen meg róla! :) Íme tehát a tíz, általunk legjobbnak tartott 2009-es maces alkalmazás.

OS X 10.6 Snow Leopard
Kissé nehéz lenne kihagyni a felsorolásból az éppen aktuális OS X-et, amely ugyan a „hagyományoknak megfelelően” nem debütált hibátlanul, de még egy-két update, és kifejezetten jó rendszer lesz.

Tulajdonképpen már most sincsenek vele komoly gondok, ráadásul gyorsabb és sok szempontból kényelmesebb is lett, mint az elődje, nem beszélve a fejlesztők – és áttételesen a felhasználók – számára fontos technikai újításokról. Részletes bemutatót itt olvashatnak róla.

Parallels 5
Ha már a rendszereknél tartunk, álljunk meg egy pillanatra a virtualizációnál. A Parallels legújabb verziójával még gyorsabban és komolyabb 3D gyorsítással használhatjuk a Windowst vagy mondjuk a Linuxot az OS X alatt, a gép újraindítása nélkül.

Akinek a Windows 7 vagy a Vista esetében fontos az Aero felület, annak erről sem kell immár lemondania, aki pedig tökéletes összhangban szeretné együtt használni windowsos és maces alkalmazásait, szintén nem nagyon talál jobb megoldást. Részletes teszt, videóval kiegészítve itt található.

ScreenFlow 2
Hűséges olvasóink bizonyára összefutottak már nálunk jó néhány screencames anyaggal. Nos, ezeket mi is a ScreenFlow segítségével készítjük (akkor is, ha windowsos videóról van szó, olyankor a Windows virtuális gépben fut a felvétel közben).

A ScreenFlow vitathatatlan előnye a konkurens alkalmazásokkal szemben, hogy a felvett anyagokat azonnal meg is vághatjuk benne, majd exportálhatjuk azokat különféle videoformátumokba, vagy egyenesen feltölthetjük a Youtube-ra.
Az idén megjelent 2-es változatban ehhez már áttűnéseket is használhatunk, de több hasznos újítást is bevezettek a fejlesztők. Részletes bemutatót itt írtunk róla.

Poser 8
A Posert persze nem sajátíthatják ki a macesek, hiszen Windowsra is elérhető. Ettől függetlenül a 8-as változatnak itt a helye, mert ezúttal sikerült komoly újításokat bevezetni a programban, elsősorban a felületet illetően, amely sokkal egyszerűbben használható a kezdők számára, mint a korábbi verziók esetében.

Erről is írtunk, mégpedig itt, videóval demonstrálva a lehetőségeket.

Curio 6
Gondolataink, tennivalóink összegyűjtésére, átlátható tálalására, projektek szervezésére, diagramok és vázlatrajzok készítésére, majd ezek prezentálására egyaránt használható a Curio, amelynél összetettebb alkalmazás nem is igazán létezik. Megbeszélések és ötletelések során szinte nélkülözhetetlen segédeszköz.

De ebben a cikkben részletesen is megindokoljuk, hogy miért.

Google Chrome
Nem mintha bármi bajunk lenne a Safarival, de azért örömmel üdvözöljük a Google egyre népszerűbb böngészőjét a Mac platformon is. Egyszerű, gyors, és ha minden igaz, hamarosan majd a maces változat tudása is bővíthető lesz a windowsos 4-es verzióra már most elérhető plug-inekkel. Jelenleg béta állapotú, de egészen jól használható már most is. Mivel még csak béta verzió, egyelőre álljon itt néhány nem hivatalos mérési eredmény, amelyek alapján azért látható, hogy elég jó helyen áll a maces „böngészőfelhozatalban”.

OmmWriter
Az OmmWriter egy egészen különleges kis program: az egyetlen „new age” szövegszerkesztő. Tulajdonképpen az ötlet és a kivitelezés díjazása végett válogattuk be az idei nagyágyúk közé.

Akit érdekel, hogy miként lehet meditatív környezetben írni, annak ajánljuk erről szóló korábbi anyagunkat.

1Password 3
Mivel manapság már rengeteg jelszót és PIN kódot kell megjegyeznie a földi halandóknak, érdemes ezt egy megbízható és biztonságos, viszont egyszerűen használható alkalmazásra bízni, hogy ne legyünk saját feledékenységünk áldozatai. A 1Password 3 ebből a szempontból tökéletes választás. Az idén debütált 3-as verzió ízléses és jól átlátható felületet kapott, ráadásul egyszerűen szinkronizálható az iPhone-os változatával, így fontos jelszavaink, bankkártya- és login adataink nemcsak a gépünkön, hanem a telefonon is kéznél lesznek, a titkosításnak köszönhetően teljes biztonságban. Ráadásul webes böngészéseink során le is egyszerűsíti a login adatok és űrlapok kitöltését.

Crossloop
A Crossloop idén Macen is felnőttkorba lépett, így immár nagyjából két mozdulattal „távsegíthetünk” bárkit, akár windowsos PC, akár Mac előtt ül. Ennél egyszerűbb módszer egy távoli gép irányítására aligha létezik, tényleg gyerekjáték a használata, ami nem utolsó szempont, ha kezdőkön szeretnénk segíteni a messzeségből. Részletesen is írtunk róla, emitt.

Pixelmator 1.5
Végül következzen egy ígéretes Photoshop-konkurens, ha egyáltalán létezik ilyen, hiszen számos területen esély sincs az Adobe képszerkesztőjének legyőzésére.
A Pixelmator viszont olcsó, mégis sokoldalú alternatívát jelent a webre, multimédiára dolgozóknak, vagy akár az otthoni felhasználóknak is. Kényelmes, igazán maces felület, rengeteg funkció, bővíthető effekt-készlet, rétegkezelés, maszkolás, egyszóval szinte minden, amire csak szükségünk lehet a képmanipuláláshoz.

Ráadásul mindez a Core Image technológia kihasználásával, így a sebességre sem lehet panaszunk. Az idén megjelent 1.5-ös változat sok apró, de hasznos újdonságot hozott, aki még nem próbálta, annak érdemes esélyt adnia a programnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Orbán már Azerbajdzsánban van

Orbán már Azerbajdzsánban van

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben