szerző:
techline.hu

A Google a szólásszabadság élharcosa, hatalmas keresőjükkel biztosítják, hogy mindenki hozzáférhessen minden...

 A Google a szólásszabadság élharcosa, hatalmas keresőjükkel biztosítják, hogy mindenki hozzáférhessen minden információhoz, nemzetiségtől és tartózkodási helytől függetlenül. Nem kizárt, hogy van még pár felhasználó a világon, aki így érzi (bár valószínűleg egyre kevesebben) – a helyzet azonban az, hogy a Google igenis cenzúrázik. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a nagy Kína versus Google műbalhé egyik sarkalatos eleme éppen a kínai kormány internet-cenzúrával kapcsolatos álláspontja volt.

Ennek ellenére a Google is erősen figyeli és szűri, hogy mit is keresgélünk, még az újabban az érdeklődés középpontjába került szuperkészüléknél, a Nexus One-nál is.

A Nexus egyik újítása az ún. VoiceToText megoldás: ennek a segítségével nem kell a telefonon gépelnünk (ami ugyebár elég kényelmetlen dolog), ellenben elég, ha beszélünk hozzá, és a hangfelismerő szoftver már gondoskodik a többiről.

A feature remek, szeretik is a felhasználók – a valóságban azonban a szoftver egy kicsit többről is gondoskodik, egészen pontosan eldönti, hogy mit hajlandó megjeleníteni és mit nem. 

Ha valami a Google szerint nem helyes, akkor mondhatunk mi akármit a telefonba, a képernyőn csak ### jelek fognak előtűnni. Így járt például Chris Matyszczyk, a Cnet újságírója is: egy horvátországi barátját akarta felhívni, illetve adatait a telefonkönyvbe tenni, akinek a neve kicsit mókásan hangzik: az illető a „Fuk” névre hallgat. Az Android (a Nexus operációs rendszerre) ebből csak annyit hajlandó beírni, hogy „###”. Chris-t elkapta a kíváncsiság, és további teszteket végzett Android-cenzúra ügyben…

 

A Google például nem túl irodalombarát: a Nexus a „Nabokov Lolita” keresésre sem hajlandó, a vége az lesz, hogy "Nabokov ####”. A Lolita kifejezés tehát cenzúrázva van, ami már csak azért is érdekes, mert amellett, hogy egy klasszikus irodalmi mű  (film, stb.) címe, a mindennapi életben is használt kifejezés – a pornográfiához vajmi kevés köze van. A Lolita tehát tiltott, a „rape” (nemi erőszak) azonban nem, sőt a Google szerint a „bestiality” is okés, ebben az esetben nem jelennek meg a kis # jelek. A "Lady Chatterley's Lover" viszont megint cenzúrázva van – ki tudja miért. Lehet, hogy a Google a pornót nem, csak az irodalmat cenzúrázza?

Azonban nemcsak az Android figyeli kereséseinket, az igazi Google kereső is szolgálhat meglepetésekkel. Az első tanulmányokat Benjamin Edelman publikálta még 2003-ban – e szerint a Google lokalizált keresője alaposan megszűri a találatokat. Az oldalukon is látható példa site-on keresztül szemléltették, hogy a „lesbian” keresőszóra a lokalizált Google egyetlen találatot adott, és az is a „The Kurt Cobain Quiz” volt, aminek nem sok köze van a leszboszi szerelemhez.

 A Google cenzúra szintén függ attól, hogy melyik országból, melyik lokalizált Google-val keresünk. Edelman ezt az „allinurl” google kapcsoló és egy domain keresésével példázza: a Stormfront.org (ami egy híresen nacionalista/rasszista oldal) az USA-ban 27 találatot ad ki („allinurl:stormfront.org”) Németországban ugyanez csak kilencet. Magyarországról keresve több mint negyvenet, máshonnan használva a német Google-t, több mint nyolcvanat. 

A Google ugyancsak cenzúrázza a szcientológia egyházra vonatkozó információkat. 2006 szeptemberében pedig egyenesen törölték az egész Google adatbázisból az Inquisition 21st Century nevű oldalt (azóta már visszatették). 2002 októberében, egy bejelentés kapcsán a német és a francia keresőkben mintegy száztizenhárom oldal tűnt el a süllyesztőben, többnyire náci, iszlám radikális és fundemantalista keresztény oldalak.

A helyzet a Youtube-on is hasonló: Weal Abbas aktivista profilját a hozzátartozó videókkal együtt azért törölték, mert rendőri brutalitásról és túlkapásokról készített videókat töltött fel – a profilt később visszaállították. A 2008-as gázai légicsapások idején a Google letörölte azokat a videókat, amelyeket az IDF (Israel Defense Forces) készített és töltött fel a bombázásokról. 

A legtöbb esetben bejelentések alapján szűri vagy távolítja el az oldalakat a Google: DMCA – Digital Millennium Copyright Act, ez a hivatalos neve annak a törvénynek, ami alapján bejelentést lehet tenni, és tesznek is szép számmal. A cenzúra azonban nem egységes: amerikai területeken a Google a pornót cenzúrázza, míg például Németországból keresve olyan pornót találunk, amilyet csak akarunk (a legdurvább dolgokat beleértve) – náci jellegű weboldalakat viszont nem, sőt még a Mein Kampfot sem találjuk olyan mennyiségben, mint például Magyarországról keresve. Technikai részletek a Google cenzúráról a Google Censorship FAQ-ban találhatók.  
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Hamis Google csábítgat

Ezt a jelenséget mindannyian ismerjük a kínai „Nikey” vagy „Adios” cipőről, de nem ritka a „Beneton” póló sem.

Szétbeszéli az ellenzék a parlamenti vitát, mielőtt szájkosarat tesz rájuk a Fidesz

Szétbeszéli az ellenzék a parlamenti vitát, mielőtt szájkosarat tesz rájuk a Fidesz

Budapest és Pécs is Európa zöld fővárosa lenne

Budapest és Pécs is Európa zöld fővárosa lenne

Hatalmas víznyelőrendszert fedeztek fel Kínában, lenyűgöző képek érkeztek

Hatalmas víznyelőrendszert fedeztek fel Kínában, lenyűgöző képek érkeztek

Schwarzenegger fia testépítő akar lenni, megmutatta, hogy az apjára ütött

Schwarzenegger fia testépítő akar lenni, megmutatta, hogy az apjára ütött

Lakásbiztosításokra vezet be minősítési rendszert az MNB

Lakásbiztosításokra vezet be minősítési rendszert az MNB

Kormányinfó – parlamenti kuss, Mátrai Erőmű és egyéb ügyek

Kormányinfó – parlamenti kuss, Mátrai Erőmű és egyéb ügyek