szerző:
techline.hu

Korábban mutattunk már hasznos kiegészítőket a Windows 7-hez, a Windows XP-hez pedig sok hasznos segédprogrammal...

Korábban mutattunk már hasznos kiegészítőket a Windows 7-hez, a Windows XP-hez pedig sok hasznos segédprogrammal szolgáltunk már (például itt). Sőt, kollégánk megosztotta a minap olvasóinkkal, melyek a kedvenc alkalmazásai Windowson.
Ezúttal az újdonsült OS X felhasználóknak szeretnénk segíteni néhány apró, de nagyon jól használható segédprogrammal, amelyek közül ugyan nem mindegyik ingyenes, de még a fizetősek is az olcsó kategóriába tartoznak, így bőven megérik az árukat.

Cinch
A Cinch mindössze 7 dollárért elérhetővé teszi a Windows 7 Aero Snap funkcióját az OS X alatt is. Amikor egy ablakot a Desktop bal vagy jobb oldalára húzunk, a rendszer automatikusan átméretezi azt, hogy betöltse az adott oldalra igazítva a fél képernyőt. Ha az Asztal teteje felé mozgatjuk az ablakot, akkor pedig teljes méretre nagyítja.

Ráadásul, ha elmozdítjuk az így elrendezett ablakokat, azok „visszazsugorodnak” az eredeti méretükre. Nem éppen a multifunkciós program esete, de amit tud, az bizony hasznos lehet!
 
ShoveBox
A ShoveBox a kedvenc digitális jegyzettömbünk, három ok miatt is. Az egyik, hogy nagyszerűen lehet benne kategorizálni a jegyzetetek, ráadásul kiemelési lehetőség is van, színes címkékkel. A másik, hogy állandóan elérhető minden fontos funkciója, akár a menüsorban ücsörgő ikonjával, akár gyorsbillentyűkkel. A harmadik, hogy van iPhone-os kliense, és a kettő pillanatok alatt szinkronizálható wifi kapcsolaton keresztül, akár automatikusan is.

Sajnos nem ingyenes, az asztali változat 25 dollár, a mobil pedig 4 dollár, de ha fontos a két platform közötti kényelmes szinkronizálás és az átlátható jegyzetelés, akkor megéri az árát. Nemcsak szövegeket (TXT vagy formázott), hanem képeket, PDF dokumentumokat is tárolhatunk benne, és természetesen ezeket is képes szinkronizálni, illetve megnyitni a telefonon.

SketchBox
Ha valaki inkább az ingyenességet részesíti előnyben a különféle fájlformátumok támogatásával szemben, annak a SketchBox lehet kiváló választás.

A hagyományos, Post-it nézetű jegyzettömböket megjelenítő keretben könnyedén kereshetünk jegyzeteink között, minden feljegyzést színezhetünk, és akár rajzolhatunk is rájuk (egérrel vagy éppen rajzpaddal), sőt riasztást is rendelhetünk bármelyikhez. Képernyőkép-részleteket is készíthetünk vele, ha éppen ahhoz van kedvünk.

Overflow
A Finder Applications mappájából és a Dockról ugyan elérhetünk minden fontos alkalmazást, de az előbbi kényelmetlen, az utóbbi pedig egy idő után betelik és áttekinthetetlen lesz.
A Snow Leopard Stacks lehetősége ugyan már alapból kiteszi az Applications mappát is gyors elérésre, de ha sok alkalmazásunk van, áttekinthetetlenné válik ez is. Az OverFlow ezen segít azzal, hogy mi maguk állíthatjuk össze saját „Start menünket”. Tehetünk rá alkalmazásokat, dokumentumokat, mappákat, akár kategóriákra osztva is.

Az ikonokat akkora felületen és olyan sorrendben helyezzük el, ahogy nekünk a legjobban megfelel, így egy áttekinthető alkalmazásindítót kapunk. Ez sem ingyenes, 14 dollárt kell érte kiadnunk.

Forklift
A Finder használatát ugyan előbb vagy utóbb mindenki elsajátítja, de nagyjából annyira megosztja a felhasználókat, mint a Windows Intézője. Van, aki szereti, és pillanatok alatt elvégez benne minden fájlműveletet, de van, aki inkább a kétpaneles, Norton Commander-szerű megoldásra áhítozik.

Nos, utóbbi csoportnak a Forklift sok szempontból praktikus választás lehet. Először is kétpaneles felosztásban használható, és ezt még fokozhatjuk „fülek” használatával. Másodszor nagyjából úgy néz ki, mint a Finder, így illeszkedik a rendszerhez, és használata is teljesen az OS X-ben megszokott. Harmadszor, a Finder számtalan hiányosságát pótolja, amelyek beépítésétől az Apple évek óta ódzkodik: rendes FTP/SFTP kliens, mappák tartalmának összemásolása, csoportos átnevezés, fájlok szeletelése és összeillesztése, RAR és egyéb tömörített formátumok kicsomagolása stb.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy hazai fejlesztés. Miközben arról az “apróságról” sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem ingyenes: 20 dollárunkba kerül a kényelem.

Perian
A Perian segítségével a QuickTime formátumismeretét bővíthetjük, mégpedig nem is kis mértékben.

A DivX-től az MKV-n keresztül az FLV-ig mindent képes lesz lejátszani a QuickTime, beleértve a különböző feliratfájlok használatát. A támogatott formátumok listája itt található. Ingyenes szoftver.

Isolator
Az Isolator az elindítása után alapértelmezésben mindent feketére fest, csak az aktuális ablakot (vagy mondjuk Photoshop esetében a palettákat és a munkaablakokat stb.) látjuk.

Ez rendkívül praktikus a koncentráció szempontjából. A teljesen fekete háttér kicsit nehezíti a programok közötti váltást, de ha akarjuk, kérhetjük a programtól a „háttérbe szoruló” alkalmazások elhomályosítását is a teljes feketeségbe burkolás helyett. A Dock sorsa is a kezünkben van, beállíthatjuk, hogy elrejtse-e a program, vagy sem.
Az Isolator szintén ingyenes alkalmazás.

Bean
Kedvenc ingyenes szövegszerkesztőnkről már többször zengtünk ódákat, így most csak a lényegre hagyatkoznánk: villámgyorsan használható, nagy szövegeknél is. Dolgozhatunk vele teljes képernyőn is, és támogatja a Word 2007 formátumot.

A Word/OpenOffice.org helyettesítésére csak részlegesen jó, mivel a képeket kiöli a szövegekből (a helyüket viszont jelöli), de nem is részleges kiadványszerkesztésre való, hanem a szövegek gyors és hatékony feldolgozására. A Bean ingyenes, így a kipróbálásával nem veszítünk semmit.

Movist
Az előbb a Periannal felruháztuk a QuickTime-ot a különféle formátumok lejátszásának lehetőségével.

Aki azonban nincs megbarátkozva az Apple lejátszójával, használhatja a Movistot is, amely megbízhatóan és gyorsan működik, ráadásul válthatunk, hogy az ffmpeg-re vagy a Quicktime-ra hagyatkozva játssza-e le az adott videót.

Handbrake
Ha DVD-inkből szeretnénk az iPhone-ra másolható MP4 fájlt készíteni, a Handbrake-nél jobbat aligha találunk az ingyenes kínálatban. Akár több hangsávval, tetszőleges minőségben és feliratokkal együtt is rippelhetjük lemezeinket, hogy magunkkal vihessük azokat a lejátszónkon, és kényelmesen válogathassunk a filmek jelenetei között.

A Handbrake ezen felül képes videók konvertálására is, MP4 vagy MKV formátumba, és kezeli a különféle feliratfájlokat is. Mindezt ingyen (és mellesleg több platformon).

Cooliris
A Cooliris egy böngészőkbe épülő képnézegető, amely rendkívül látványos felületen keresztül nyújt lehetőséget a képek és videók gyors keresésére és a találatok kényelmes végignézésére. Miután beépült a választott böngészőbe, kapunk egy gombot, amelynek a segítségével azonnal előhívhatjuk a felületet és indíthatjuk is első keresésünket.

Kereshetünk különféle keresőmotorokra támaszkodva (Google, Bing) vagy kifejezetten kép- illetve videogyűjtő oldalakon, mint a Picasa, a Flickr, a Devianart vagy a Youtube és a Hulu, majd a találatokat egy látványos, 3D „falon” nézhetjük végig.

Crossloop
A Crossloop azoknak remek választás, akik szeretnének távoli segítséget nyújtani a családtagjaiknak, ismerőseiknek, akár Windowsszal, akár az OS X-szel kapcsolatban. A program ingyenes, a használatához pedig nincs szükség semmi másra, csak egy ingyenes regisztrációra.

Távolról érhetünk el vele windowsos és OS X-es gépeket egyaránt. Bővebben itt írtunk róla.

AppCleaner
Bár Macen a legtöbb alkalmazás telepítését letudhatjuk egy könnyed fogd és dobd mozdulattal, azért az alkalmazások többsége használat közben némileg „szétpakol” a rendszer különböző mappáiban. Így bár az uninstall is megoldható a program ikonjának Lomtárba hajításával, ilyenkor azért maradhatnak hátra a programhoz tartozó konfigurációs és adatfájlok a gépen.

A tökéletes takarítást persze kézzel is elvégezhetjük, ha tudjuk, mit keresünk, de aki egyszerűbben akarja összevadászni egy program valamennyi részletét, annak az ingynes AppCleaner nyújthat segítséget. A használata pedig mindössze egy kattintással jelent több „munkát”, mintha a Lomtárat használtuk volna.
Sőt, akár megunt Widgetek, plug-inek eltávolításában is támaszkodhatunk rá.

DropBox
A DropBox egy online tárhely-szolgáltatás, amelyre regisztrálva akár több gigabájtos tárhelyre is szert tehetünk. Ám a lényeg mégis inkább az, hogy a letölthető kliens alkalmazás segítségével ezt a tárhelyet rendkívül kényelmesen érhetjük el, akár a Finderből is.

A kinevezett mappába dobálva a fájlokat, azokat a kliens szoftver automatikusan feltölti a szerverre, és ha töröljük őket e mappából, a szerverről is eltűnnek. Jól használható és rendkívül hasznos szolgáltatás. A szerveren tárolt fájlokat egyébként iPhone-ról is elérjük, a szintén ingyenes mobil kliens segítségével, sőt akár videókat, képeket is tölthetünk fel a szerverre az almás telefonról.

Folx
A Folx egy nagyszerű letöltésvezérlő és torrent kliens, amelyet akár ingyen is használhatunk, ha nem tartunk igényt az extra szolgáltatásaira. Tulajdonképpen az ingyenes változat szinte mindenre tökéletes, de arra mindenképpen, hogy kényelmesen kezeljünk akár több letöltést is, beosztva a sávszélességet és meghatározva az egyszerre letölthető állományok számát.

Ha sokat töltünk le, ennél kényelmesebb megoldást aligha találunk.

Onyx
Végül nézzünk egy programot, amely az OS X karbantartását könnyíti meg, mert bizony, az Apple rendszere is képes felhalmozni szemetet, és összekuszálni a saját beállításait. Az Onyx azonban akár egy mozdulattal is képes teljes rendet csinálni a gépen, és elvégezni a szokásos rendszerkarbantartó műveleteket.

Sőt, rengeteg nehezen elérhető rendszerfunkciót is könnyen beállíthatunk a segítségével (például hogy milyen formátumba mentse az OS X a képernyőfotókat stb.).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A nulladik osztály egy rossz válasz egy égető problémára

A nulladik osztály egy rossz válasz egy égető problémára

A német koalíció próbája volt az alapnyugdíj

A német koalíció próbája volt az alapnyugdíj

Rogánék házasságáról olyan dolgokat is megtudtunk, amit nem akartunk

Rogánék házasságáról olyan dolgokat is megtudtunk, amit nem akartunk

Lázár János virágot vitt Horthy sírjára

Lázár János virágot vitt Horthy sírjára

Telefonbeszélgetés terelte a gyanút az oroszokra a  lelőtt maláj gép ügyében

Telefonbeszélgetés terelte a gyanút az oroszokra a lelőtt maláj gép ügyében

„Jelentkezett gazdasági igazgató, postás, jogász” – megvan, ki vezényelheti a Fesztiválzenekart

„Jelentkezett gazdasági igazgató, postás, jogász” – megvan, ki vezényelheti a Fesztiválzenekart