Gerlóczy Ferenc
Gerlóczy Ferenc

Kansas állam fővárosa, Topeka március hónapra felvette a Google óriásvállalat nevét. De vajon a vállalat neve honnan származik?

A maga szempontjából érthető Kansas állam fővárosának, Topekának a próbálkozása, hogy önmagát március 26-ig “Google City”, „Google, Kansas”, illetve „Google, az üvegszáloptika fővárosa” néven nevezi. Hátha így, az akkor lejáró határidő után, Topeka lesz az egyik olyan város, ahol a Google az egy gigabit per másodperc sávszélességet biztosító saját szupergyors internetjét kiépti. (A kansasi főváros egyszer már csinált hasonlót: 1998-ban, az akkori pokemon-láz idején egy ideig Pikachu, a sárga kedvenc nevét viselte.).

David Coursey,  a PCWorld szakírója előre félti Topekát (pontosabban a majdan ténylegesen érintett városokat),.hogy az óriáscég a szupernetet talán csak rövid kísérleti időszakra vezeti be, aztán egyszer csak kilép a projektből, a gigabites sávszélességtől való kényszerű megvonás pedig komoly frusztrációt idézhet elő azoknál a felhasználóknál, akik időközben  hozzászoktak a jóhoz.

A kereső népszerűsége következtében a google szó tüneményes karriert fut be a világ nyelveiben. Angolul naponta használatos ige (to google, megnézni a google-lal, utánanézni valaminek jelentéssel), amelyet az Oxford, illetve Webster nyomtatott szótárak is már évek óta tartalmaznak.

Tulajdonnévként is népszerű, felfedezői Proceratium googlenak, illetve Google hangyának neveztek el egy madagaszkári hangyafajt, egy svéd házaspár fiúgyermekét már 2005-ben Google-ra keresztelték, s egy bírósági döntés nyomán 2007 óta az Egyesült Államokban is anyaközvezhető ez a név. 

 

De vajon mit jelent és honnan származik maga a Google szó, a keresőszoftvert gyártó cég neve? A név története 1938-ig nyúlik vissza, amikor Edward Kasner amerikai matematikus a Hudson folyó medrében, a New Jersey-i sziklapalánkoknál sétált két unokaöccsével, Milton és Edwin Sirottával. Arra kérte őket, adjanak nevet egy “tényleg nagy számnak”, a tíz századik hatványának (amit úgy írhatunk le, hogy leírunk egy egyest, és hozzáteszünk száz nullát). A kilencéves Edwin játékosan azt a nevet adta neki, hogy googol. Nagy szám ez, ám van nagyobb is – gondolta a nagybácsi, Edward Kasner. Két évvel később, 1940-ben megjelent, James R. Newmannel közösen írt Mathematics and the Imagination (A matematika és a képzelet) című könyvében kifejti,  fontos, hogy minden számnál van egy nagyobb szám. És nyomban demonstrálta is ezt azzal a googolnál is nagyobb számmal, amelyet akkor kapunk, ha a tíznek a “googolodik” hatványát vesszük. Ezt a számot nevezte el Kasner googolplexnek.  

A googol és a googolplex tényleg nagyok számok. Mint Carl Sagan amerikai csillagász egy előadásában elmondta, már a googol is akkora szám, hogy jóval meghaladja az univerzumban található elemi részecskék, az összes létező proton, neutron és elektron számát - becslés szerint a világ tíz a nyolcvanadikon részecskéből áll). A lehetséges sakkjátszmák száma azonban nagyobb a googolnál, tíz a százhuszadikonra becsülik.  

 

A googol és a googolplex számok már több mint hetven éve léteznek (legalábbis azóta van nevük), a Google Inc. azonban csak a kilencvenes évek második felében jött létre. Mint az egykori stanfordi kolléga David Koller visszaemlékezik, a Google Inc alapítói, Larry Page and Sergey Brin keresőjüket eredetileg BackRubnak nevezték, de hamarosan úgy határoztak, hogy olyan névre keresztelik, amely beszédesen utal az interneten kereshető információk roppant nagy számára. A név végül egy 1997. szeptemberi ötletelés alatt született meg Stanfordban. Ezen az egyik kolléga, Sean Anderson a googolplex nevet javasolta, amit azonban Larry Page hosszúnak tartott, és rávágta, akkor inkább legyen googol. És majdnem ez is lett a cég neve. Ám – emlékszik David Koller – amikor Sean Anderson leellenőrizte, szabad-e még regisztrálásra a googol.com név, mellényúlt, és véletlenül google.com-ot írt be. A név szabad volt, ráadásul megtetszett az alapítóknak – így aztán a google verziót regisztrálták. Ezt a nevet vette fel márciusra Topeka város. Googleplexnek pedig a Google Inc Mountain View-beli épületkomplexumát hívják. 

Gerlóczy Ferenc

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

A Google elvesztése súlyosan érintené a kínai tudományt

A kínai tudósok alapvetően fontosnak tartják a Google keresőmotorját munkájukban, a megkérdezettek 84 százaléka szerint hiánya sújtaná a kutatásokat és az együttműködéseket - közölte felmérése eredményét a Nature tudományos magazin csütörtöki számában.

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Dobszay János: Időutazók

Dobszay János: Időutazók

Marco Rossi: "Meccsnapon nincsen demokrácia"

Marco Rossi: "Meccsnapon nincsen demokrácia"

A Huawei új mobilja a legjobb iPhone-ra is köröket ver üzemidőben

A Huawei új mobilja a legjobb iPhone-ra is köröket ver üzemidőben

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát