szerző:
techline.hu

Közel 310 ezer forintos árával bizony nem esik a „minden napra egyet” kategóriába a Sony kamerája, ám az árnak...

Közel 310 ezer forintos árával bizony nem esik a „minden napra egyet” kategóriába a Sony kamerája, ám az árnak megfelelően itt valóban profi eszköztárat kapunk, így ha komolyan gondoljuk a hobbi filmezést, érdemes elgondolkodni, hogy hosszú távra beruházva kicsit többet szánunk a felszerelésre. A HDR-CX550VE pedig igencsak meghálálja ezt a bizalmat.
Minthogy „full HD” (1920x1080/50i pixel méretű videót vehetünk fel, maximum 24 Mbps bitrátával) kameráról van szó, nem túl nagy meglepetés, hogy AVCHD formátumban rögzít, méghozzá alapból a 64 GB beépített memóriára. Ha úgy érezzük, hogy ennyi tárhely kevés számunkra, a készülék alján található bővítőhelyre betehetünk Memory Stick Pro vagy SD/SDHC memóriakártyát is. A beépített és a külső memóriák között automatikusan is tud váltani a készülék.

A Sony üdvöskéje több jól hangzó technikai megoldást is kapott a tervezőktől, amelyek a kor szokásaival ellentétben szerencsére nem csupán jól csengő elnevezések, hanem a valóságban is használható technikák. Ilyen az Examor R érzékelő, amelynek köszönhetően a kamera zord fényviszonyok mellett is kifejezetten jó minőségű felvételeket készít. Mellesleg teljes sötétségben sem nagyon jön zavarba, mivel a Night Shot gomb megnyomásával akár éjszakai felvételeket is készíthetünk, nagyjából olyan minőségben, mint egy éjjellátóval (vagyis minden zöld és ragyogó, de legalább látunk, persze csak 1-2 méterig).

Minthogy felsőkategóriás készülékről van szó, nem maradhatott ki az optikai képstabilizátor sem. A SteadyShot bekapcsolásával akár menet közben is kiküszöbölhetjük a bemozdulásokat, és a remegősebb kezűeknek sem kell mindenhova magukkal cipelni az állványt. Mellesleg a 10-szeres optikai zoom teljes kihasználásakor is minimális bemozdulás tapasztalható a szabad kézi felvételeken. Ha már az áron „lovagoltunk” az elején, érdemes megemlíteni, hogy az olcsóbb készülékekből általában az optikai képstabilizátor az első, amit kihagynak a tervezők, márpedig a digitális változat a nyomába sem érhet az optikainak, technológiai fejlődés ide, vagy oda…

Ez a kamera még nagylátószögű objektívvel is dicsekedhet (a pontos technikai adatokat itt találják olvasóink), sőt ahogy az a felső kategóriától elvárható, van manuális fókusz is, ráadásul ezt egy kényelmesen használható tárcsával kapcsolhatjuk ki/be, illetve szabályozhatjuk. A vezérlőtárcsához egyébként más funkciót is hozzárendelhetünk, de leginkább a fókusz kézi szabályozására érdemes használni.

Testre szabható menü és extra funkciók
A készülék menüje elsőre kicsit szokatlan, a teljes funkciókínálatban kicsit nehézkes mozogni, mivel nem enged azonnal egy bizonyos kategóriához ugrani, hanem végig kell görgetni a teljes listát. Szerencsére a számunkra fontos funkciókat kipakolhatjuk a gyorsmenüre (összesen hatot), így ezeket bármikor, azonnal elérjük a gyors reagálású érintőképernyő segítségével. Saját menüt külön hozhatunk létre a fotózáshoz, videózáshoz és lejátszáshoz, így mindig éppen az van kéznél, amire valóban szükségünk lehet.

Alakítható saját menü

A számtalan előre definiált jelenet-beállítás (szürkület, portré, napfelkelte, reflektor, hó stb.) és fehéregyensúly sablon (kültéri, beltéri stb.) mellett szinte minden részletet manuálisan is beállíthatunk, de ha éppen tanácstalanok volnánk, egy mozdulattal bekapcsolhatjuk az iAuto funkciót, amely minden beállítást a körülményekhez igazít. Van mosoly- és arcfelismerés, illetve dinamikatartomány optimalizáló is.

Ha akarunk, mindent állíthatunk mi magunk

Érdekesség a lassított felvételi lehetőség, illetve a Golf Shot. Ez utóbbi segítségével gyorsan mozgó jelenetekről készíthetünk „képkockánkénti” felvételt, ami inkább fotó, mint videó, és amúgy is elég érdekesen működik, de ilyen is van…

Akár full HD minőségben is rögzíthetünk

Ha már a fotózásnál tartunk, 12 megapixeles fényképezőgépként is használhatjuk a kamerát, amely – ahogy az lenni szokott – ugyan nem hozza a legjobb fényképezőgépek képminőségét, de ha hirtelen kell, és nincs más kéznél, ez is megteszi. Ha minden körülmény adott, akkor meglepően jó fotókat is lehet vele készíteni, de ugyanígy képes csapnivaló képeket is exponálni (az általunk készített mintafotókat itt találják olvasóink). Viszont akár GeoTagelésre is adhatjuk vele a fejünket, mert a beépített GPS-nek köszönhetően helymeghatározó funkciót is kapott. Adott esetben még a térképen is megnézhetjük, éppen hol vagyunk, de a GPS funkció GeoTag szempontból hasznos, navigálni garantáltan nem fogunk vele.

Ejtsünk még szót a csatlakozó kínálatról: van USB 2.0 és HDMI csatlakozás, de a kamera elején a jobb oldalon találunk füles és külsőmikrofon-csatlakozót is. Csak azért, hogy végre beleköthessünk valamibe: az utóbbi kettőt takaró kis ajtó elég nehezen használható a kamera biztos fogását segítő pánttól. Igaz, a fene sem nyitogatja kétpercenként…
Ha már a mikrofonnál tartottunk, el kell mondanunk, hogy hosszú idő óta ennek a kamerának a hangrögzítési minőségével voltunk a legelégedettebbek. Az 5.1-es, digitális több csatornás felvétel meglepően jó minőségű, így nem vagyunk bajban, ha nem vittünk magunkkal külső mikrofont, és csak a kamera sajátjára támaszkodhatunk.
A készülék dobozában kapunk távirányítót, kábeleket, töltőt és jó vaskos leírást a kamera funkcióiról és használatáról (magyarul is), illetve egy lemezt néhány alkalmazással. A mellékelt szoftver segítségével a felvételeket azonnal lőhetjük fel a Youtube-ra, hadd szórakozzon rajta (vagy rajtunk) a világ, de például Macen akár a számítógép saját iMovie programját is használhatjuk a felvételek megvágásához, illetve a DVDirect Express funkciónak köszönhetően közvetlenül a kameráról is lemezre menthetők az anyagok (persze csak egy ezzel kompatibilis íróval).

 

Mindent egybevetve, a Sony HDR-CX550VE remek választás lehet, ha egy megbízható, komolyabb kamerára vágyunk, amely többre is képes, mint a családi videók készítése, de azért még nem szeretnénk beleszaladni a félmilliós és e fölötti kategóriákba a „profi” szinten.
Ha nem érjük be az olcsó kamerák nyújtotta felemás teljesítménnyel, a HDR-CX550VE ha nem is olcsó, de nagyon jó vétel lehet!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Kiderült, most épp min ügyködik a Facebook, félhet az Apple és az Amazon is

Kiderült, most épp min ügyködik a Facebook, félhet az Apple és az Amazon is

Nem akárki mondja: igazából kb. semmire nem jók a doppingvizsgálatok

Nem akárki mondja: igazából kb. semmire nem jók a doppingvizsgálatok

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott