szerző:
techline.hu

Míg a világ számítógépeinek 95 százalékán három operációs rendszer fut, addig az okostelefonok kozmoszában hat...

Míg a világ számítógépeinek 95 százalékán három operációs rendszer fut, addig az okostelefonok kozmoszában hat komolyabb és tucatnyi kevésbé ismert és elterjedt rendszer is létezik. Ezek a rendszerek a Symbian, a Windows Mobile, az iPhone OS, a Blackberry OS, az Android és a webOS (amelynek elődje a Palm OS volt).
Persze a  sokféleség gazdaságilag nem túl jó, hiszen szoftvereket fejleszteni a világ mobil operációs rendszereire igencsak költségessé vált. Maga a mobil operációs rendszer fejlesztése is rendkívüli erőfeszítésekett igényel: az eredeti iPhone OS fejlesztése miatt például az Apple lekéste a Leopard operációs rendszer átadási határidejét. A Windows Phone 7-es változata hivatalosan a februári barcelonai mobilkongresszuson debütált, az első készülékek év végére várhatók. Két évvel ezelőtt a 6.1-es verziót mutatták be ugyanott, de már akkor megígérték a 7-es változatot – a késés miatt egy 6.5-ös, köztes Windows Mobile látott napvilágot. A Palmnál a külső befektetőktől érkező 425 millió dollárnak igen jelentős hányadát fordították a Palm OS utódjának, a webOS-nek a fejlesztésére (éppen most vásárolja fel őket a HP). Az Android fejlesztése is több évbe tellett a Google-nál.

Az okostelefonok hamarosan az asztali számítógépek konkurenciái lehetnek

A piacvezető és a trónkövetelő
A piacvezető Symbian 2008 óta a Nokia tulajdonában lévő operációs rendszer. Az elképzelések szerint idén megnyitják a fejlesztők előtt, így a Nokia telefonok jellemző operációs rendszere nyílt forráskódú lesz. 2009 óta már nem is operációs rendszerről, hanem platformról beszélhetünk a Symbian tekintetében. A Symbian tervezésekor három fontos szempontot vettek figyelembe: a felhasználó adatainak egysége és biztonsága, a felhasználó idejét nem szabad vesztegetni, és kevés a rendelkezésre álló erőforrás. Hardverszempontból az operációs rendszert alacsony áramfogyasztásra tervezték, illetve a ROM-(Read Only Memory) alapú rendszerekre optimalizálták.
A Blackberry OS-t a Research in Motion nevű cég fejlesztette, és a rendszer az ő exkluzív, zárt tulajdona. Barack Obama kedvenc eszköze a vállalati kommunikációra – levelezésre, konferenciahívásokra, internetezésre – szakosodott, erőteljesen támogatja a több alkalmazás párhuzamos futtatását.
Főleg Észak-Amerikában terjedt el ez az eszköz, Európában és itthon a vállalati felsővezetők kedvenc játékszere.

Blackberry: a felsővezetők kedvence

Ikonikus rendszer
Az iPhone OS-t az Apple fejlesztette, és az azóta ikonikussá vált iPhone operációs rendszereként vált ismertté. Csak az Apple telefonján fut, de az alkalmazás nyitott a fejlesztők felé. A 2007-ben nagy csinnadrattával beharangozott mobiltelefon és operációs rendszer érdekessége, hogy támogatja a többszörös érintést, a formavilága különleges, letisztult, az alkalmazások pedig egyediek, érdekesek. Miután a szoftverfejlesztők előtt megnyílt a piac, az Apple saját, a telefonról is elérhető webes szoftveres boltjában kezdte el kínálni az alkalmazásokat, eladási példát teremtve a mobil alkalmazások piacán.
A Windows Mobile rendszert eredetileg a Pocket PC néven ismertté vált PDA-ra fejlesztették ki, a 2002-es változat okostelefonokon is működött.
A tervezésekor arra ügyeltek, hogy megjelenésben és működésben egyaránt a számítógépeken megismert Windows operációs rendszerekre hasonlítson, ez a hasonlóság azonban idővel megkopott.
Az első két változat a Pocket PC 2000 és 2002-es nevet kapta, a 2003-as évi szoftver kapta a Windows Mobile nevet. Ezután az 5-ös, 6-os, 6.1-es és 6.5-ös változatok követték egymást, amelyek mind-mind új funkciókat hoztak magukkal. Az operációs rendszer érdekessége, hogy a Microsoft eszközt nem gyárt, és nem is tervez gyártani, ők a szoftvert készítik. Talán a legismertebb készülékgyártó, amely ezt a rendszert használja a HTC, de a Palm egyes telefonjain is futott Windows.
Az operációs rendszer évek óta veszít piaci részesedéséből, ami talán annak is köszönhető, hogy az összes verzió ugyanarra a mára elévült alapra épül, ami nem képes kezelni a többszöri érintést, helyenként csak az érintőceruzával lehet navigálni a szoftverben. Ám mindezt felülírja majd a 7-es változat, amely teljesen új alapokon nyugszik, színes, szagos és szép lesz. Annyira más lesz ez a verzió, hogy a 6.5-ös és a 7-es változat párhuzamosan létezik majd egymás mellett.

Belsejében az iPhone OS

A keresőóriás is belép
A Google Android nevű operációs rendszere 2008 októberében jelent meg a piacon. Linux- alapú, nyílt forráskódú, és ingyenesen használható a mobiltelefonokon. A rendszer a Google filozófiáját követi, és számos meglévő Google-alkalmazást támogat. 2010 elején a keresőóriás Nexus One néven egy telefont is piacra dobott, ezt a készüléket speciálisan az Androidra fejlesztették.
Az Android lényege, hogy könnyen, egyszerűen tudjuk az igényeinkhez igazítani a működését. Nem nekünk kell megtanulni a telefon működését, hanem lehetőség van arra, hogy mi mondjuk meg, milyen alkalmazást használjon és milyen célra. A szakértők az Androidtól várják, hogy teljesen felforgatja és megváltoztatja a távközlési piacot. Távolról sem tökéletes, egyelőre még vannak gyermekbetegségei, de a lendület, amellyel piaci részesedést szerzett magának, azt mutatja, hogy biztató jövő áll előtte.

Szebb napok után
A valaha szebb napokat látott Palm 2009 elején ismertette a Palm Pre okostelefonját és azt az új operációs rendszert, a webOS-t, amely a korábbi Palm OS-t váltotta fel. A webOS Linux-alapú, de zárt, a Palm tulajdonában van, és csak a Palm telefonjai használják. Egyelőre két telefonon fut, a már említett Pren és az olcsóbb készüléken, a Pixin. Az operációs rendszer úgynevezett kártyákat használ az egyszerre több alkalmazás futtatásához. Az alkalmazásokat igen látványosan lehet lezárni, a felhasználó egyszerűen „megfogja” őket az ujjával, és „kidobja” a képernyőről. Az Apple operációs rendszeréhez hasonlóan ez is rendkívül látványos, szép. A Palm gondja korábban is az volt, hogy viszonylag kevés volt a rendszerére írt alkalmazás. Az új operációs rendszer bevezetésével ez a gond csak fokozódott, hiszen az a kevés program is, amelyet a Palm OS-re írtak, az új rendszerben már nem fut. Így mindent elölről kellett kezdeniük a szoftvergyártóknak. A webOS persze éppen új lehetőségek elé néz, mivel a HP tulajdonába kerül, így elképzelhető, hogy hamarosan HP kütyükön látjuk majd viszont.

Ki lesz a győztes?
Nem lehet megmondani, ki lesz a győztes ezen a piacon. Az elvárás nyilván az, hogy a számítógéppiachoz hasonlóan a mobiltelefonok operációs rendszerei közül is csak kettő-három terjedjen el, és maradjon talpon. Ezért valószínű, hogy a zárt, egyedi hardvereszközökre fejlesztett operációs rendszerek, mint a Blackberry, az iPhone, a webOS csak nehézségek árán tudnak majd fennmaradni. Az ingyenes, nyílt szabványú Android elterjedését nemcsak ingyenessége, hanem rugalmassága is garantálja. Ezt a Nokia is felismerte, és úgy tervezi, hogy még az idén ingyenessé és széles körben elérhetővé teszi a Symbian platformot. A Windows Mobile jövője pedig kétséges, hiszen sok eszköz futtatja, sok a rá írt alkalmazás, de pénzbe kerül és igencsak eljárt felette az idő (ezzel szemben a Windows Phone 7 még okozhat meglepetéseket). Persze az is elképzelhető, hogy végül a nevető hetedik lesz a totális győztes. Szakértők szerint ugyanis nem kizárt, hogy a korlátlan adatforgalmat biztosító internetes csomagok és a gyors sebességű hálózatok világában egy olyan rendszer terjedjen el, amelyen webalapú alkalmazások futnak – ehhez persze közös böngészőszabványokat kellene kidolgozni.
Ha további részletek is érdeklik a mobil operációs rendszerekről, valamint az üzleti informatika újdonságairól, keresse az újságosoknál a techline.hu szakmai támogatásával készült Business IT Plusz 2010 című kiadványt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

iPhone OS 4.0 újdonságok

Az iPhone OS újdonságairól már régóta pletykáltak mindenfelé, a leginkább várt új funkció, a multitask engedélyezését...

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön