szerző:
techline.hu

Barátom nagy örömmel vitte haza az újonnan vásárolt (bika) videokártyát, mondván, most azután nincs megállás, a...

 Barátom nagy örömmel vitte haza az újonnan vásárolt (bika) videokártyát, mondván, most azután nincs megállás, a létező legjobb és legszebb játékokkal fogja múlatni szabadidejét. Erre minden esélye megvolt: erős videokártya, 4 GB RAM és egy közepes, ám otthonra még mindig jónak számító kétmagos Intel processzor.

Eleinte minden remekül ment, az összes lelkesedésből felpakolt játék gyönyörűen futott a legjobb grafikai beállításokkal... nagyjából negyven percig. Majd elkezdődött a játékosok körében olyan jól ismert „szaggatás”, akadozás, szaknyelven fps-drop.

Barátom átesett az ilyenkor szokásos műveleteken: Fraps telepítése, majd megbizonyosodás arról, hogy a jelenség minden játéknál jelentkezik: az fps 60-70-ről egy idő után az élvezhetetlen 5-15-re esik. Idegeskedés, videokártya-meghajtó frissítése, drive-sweeper, majd régebbi meghajtó kipróbálása. Mivel ez nem segített, jöttek a szokásos „gamer tuning” eljárások: DirectX panelben a hardveres hanggyorsítás lejjebb állítása (néha valóban segít), a videokártya hőmérsékletének figyelgetése és ventilátorának tuningolása (EVGA precision segítségével), merevlemez töredezettségmentesítés, egyéb varázslatok.

Természetesen egyik megoldás sem használt, végül a barátom kizárásos alapon úgy döntött, megkukkantja a processzor hőmérsékletét. Bármennyire is logikátlan ugyanis, a játékok „szaggatását” a processzor túlmelegedése is okozhatja. Igaz, ilyen esetben mindenki a videokártyára vagy a memóriára gyanakszik, hiszen mi köze a processzornak a képhez.. gondolhatnánk… de ne tegyük. Ha a processzor a biztonságos hőmérsékleten felül üzemel, akkor bizony érdekes dolgokat képes produkálni: például igen alacsony fps-számot játékok közben.

 

A processzor hőmérsékletét megvizsgálva hősünk meglepődve tapasztalta, hogy a kétmagos Intel a biztonságosnak igazán nem nevezhető 92 Celsius fokon üzemel, ami magyarán annyit tesz, hogy az elfüstölés határán üzemelt a gép. Alaposabban megnézve az is kiderült, hogy a hiba oka spártaian egyszerű: olyan piszkos volt a processzorhűtő ventilátor, hogy 30-40 perc igénybevétel után, 40-50 fokról a magok hőmérséklete majdnem 100 fokig emelkedett – és indult a szaggatás, szenvedés, lefagyás. Mivel a Windows és az irodai alkalmazások, no meg a flash-játékok nem igazán terhelik a mai erős processzorokat, a hiba egészen addig nem tűnt fel, amíg hősünk el nem kezdte nyomatni a Torchligh-ot maximum beállításokkal (bár a grafikája inkább jópofa, mint szép, a Torchlight azért képes elég erősen terhelni a processzort - igaz a videókártyát azt annyira nem.)

A ventilátor kipucolása után a processzor hőmérséklete szépen beállt a normálisnak mondható 35-65 fokra, barátom pedig jókedvűen élvezheti a stabil 60fps-el zakatoló játékokat. 

Ha a következő jelenségek valamelyikét tapasztaljuk, akkor valószínűleg CPU túlmelegedéssel van dolgunk: 
 
- az átlagosnál jóval hosszabb töltési/tömörítési idők
- a gép remekül működik, néha azonban magától újraindul
- a szokásosnál több kékhalál
- a PC remekül működik, egy pár órás használat után azonban lelassul, fagyogat.
- bár szuper gépünk és videokártyánk van, játékaink huzamosabb használat után mégis komoly fps-esést produkálnak.

De hogyan nézzük meg a processzor hőmérsékletét? Nos természetesen megnézhetjük BIOS-ban, ez azonban (vegyük például a fenti példát) néha nem segít: a gép elindítása után a processzor szép langyos. Nekünk valami olyan módszer kell, amivel folyamatosan, akár játék közben is, real-time nézhetjük a magok hőmérsékletét: szerencsére rengeteg, ingyenes alkalmazás van erre a célra, lássuk!

 

Ha nem akarunk sokat szöszölni, és nem vagyunk kíváncsiak mindenféle extra adatokra, benchmarkokra és egyéb „geek dolgokra”, akkor a legegyszerűbb, ha az ingyenes CoreTemp-et használjuk. Szépen fut XP, Vista és Win7 alatt is, sok mindent nem tud – a CPU hőmérsékletet viszont kiírja, és ez egy gyors vizsgálathoz éppen elég. Ha a CoreTemp nem nyerte el a tetszésünket, akkor érdemes letölteni a SpeedFan-t: kicsivel több funkció, több adat, de még mindig ingyenes és jól használható. 

Ha komolyabb szoftverre van szükségünk, akkor érdemes kipróbálni az Everest próbaverzióját - ezzel a szoftverrel már nemcsak a CPU-t, de a GPU-t is méricskélhetjük, a hőmérséklettől a shaderekig mindent láthatunk és tesztelhetünk. 

Ha a nagyon apró és portable (nem kell telepíteni) szoftvereket részesítjük előnyben, akkor a SIW lehet a jó választás. A processzortól az internetes forgalomig mindent figyel, és mindenről jelentést készít, remek kis diagnosztikai eszköz!

Ha Linuxot használunk, akkor a legegyszerűbb, ha letöltjük az Lm-sensors-t vagy a Gkrell-t. 

Macintosh esetében próbáljuk ki az ingyenes Temperature Monitor-t, vagy ha még több adatot szeretnénk látni, akkor az iStat-ot. 

Hogy egészen pontosan mennyi is a biztonságos üzemi hőmérséklet processzorunk számára, azt legtöbb esetben megtaláljuk a kézikönyvben vagy a gyártó honlapján, általánosságban azonban elmondható, hogy ha a magok huzamosabb ideig 80 fok körül üzemelnek, akkor kezdhetünk ventilátort tisztítani, vagy még komolyabb hűtést beszerelni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

AMD „játékchipset”

Ebben az AMD-féle Advanced Clock Calibration nevű overclocking technológia van...

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt