szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két évtizeddel Németország egyesítése után felháborodást keltett egy lövöldözős videojáték, amely az egykori berlini falnál, az úgynevezett halálzónánál játszódik.

A játék a Németországot egykor 1378 kilométer hosszan kettészelő határsávra utalva az 1378 nevet kapta. A játékosok 1976-ba kerülhetnek vissza és választhatnak, hogy a keletnémet határőrök, vagy a mindenáron nyugatra szökni próbáló menekültek szerepébe bújnak.

A játék a lőni vagy letartóztatni dilemmára épül, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy a határőröknek fegyverrel vagy anélkül mindenképpen meg kellett állítaniuk a határsértőket. A katonák válogatás nélkül sem lövöldözhetnek, mert azzal akár hadbíróságra is kerülhetnek, miközben Kelet-Németországgal szemben is erősödne a nemzetközi politikai nyomás.

Rainer Wagner, a kommunizmus áldozatait képviselő szervezet vezetője szerint a játékot nem lehet a klasszikus értelemben vett lövöldözős játékokhoz hasonlítani, mert ebben nem a felfegyverzett ellenséget, hanem a védtelen civileket lehet lelőni.

A játékot fejlesztő 23 éves Jens Stober azzal védekezik, hogy a játékkal mindössze az ország történelmét próbálják megismertetni azokkal a német fiatalokkal, akik még meg sem születtek a fal leomlásakor. Az 1378 bemutatója október 3-án, a német egyesülés 20 éves évfordulóján lesz.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Napi merítés

A berlini fal története

A berlini fal leomlásához vezető eseményeket csak akkor lehet mélyebben megérteni, ha vetünk egy pillantást a szovjetunióbéli Pecsengától a bulgáriai Rezovóig a politikai, ideológiai, gazdasági és katonai törésvonal mentén húzódó Vasfüggöny legkézzelfoghatóbb, legnyilvánvalóbb és legprecízebben kivitelezett szakaszának születésére és fennállása szűk három évtizedére – írja a húszéves évforduló alkalmából a Lemil.blog.hu.

hvg.hu Világ

Milyen messze hordták szét a berlini fal darabjait?

Miután 1989. november 9-én megindult a berlini fal lebontása, darabjait gyors ütemben kezdték széthordani a jó érzékű műkincskereskedők, turisták, ereklyegyűjtők. Mára a világ számos pontján felelhetőek a beton „vasfüggöny” egyes darabjai – ezek hollétét tárta fel a BBC.

hvg.hu Nagyítás

Így omlott le a berlini fal - Nagyítás

Az Európa megosztottsága legfőbb jelképének tekintett berlini fal első darabját 1989. november 9-én döntötték le a keletnémet kommunista állampárt ellen tüntetők, amivel megnyitották az utat az NDK-ban élők felszabadulása és Németország újraegyesítése előtt.

hvg.hu Tech

Videojátékot kapnak a mélyben rekedt chilei bányászok

Előreláthatóan körülbelül négy hónapot kell a föld alatt töltenie annak a 33 chilei bányásznak, akik egy bányaomlás miatt rekedtek a tárnában. A mentési munkálatokban még a NASA munkatársai is részt vesznek, hogy segítsenek enyhíteni a hosszú időn át összezárva töltött idő viszontagságait. Most újabb kényelmi eszközökkel igyekeznek gondoskodni róla, hogy a bányászok mentális állapota ne romoljon.

hvg.hu Tech

Botrány Kurt Cobain videojáték-szereplése miatt

A rockénekes csatlakozott az egykori Nirvana-tagok tiltakozásához, akik az ellen protestálnak, hogy egykori frontemberük digitális alakját felhasználták a Guitar Hero nevű játék legújabb részében.

hvg.hu Tech

Az erőszakos videojáték 310 millió dolláros bevétellel nyitott

A szórakoztatóipar minden korábbi rekordját megdöntve már forgalomba kerülése első napján 310 millió dolláros bevételt hozott a Call of Duty: Modern Warfare 2 (MW2) című videojáték - és ezek csak az amerikai és brit eladásokból származó bevételek.

MTI Shake

Egyre sikeresebbek az internetes videojátékok

Az ingyenesen letölthető videojátékokat sokáig sommásan összecsapott unaloműzőnek tartották az internetezők, de manapság egyre népszerűbbé válnak. Ez annak köszönhető, hogy egyre komolyabb összegeket fordítanak fejlesztésükre és főleg: a hozzájuk kapcsolódó "mikroeladások" révén gazdaságossá is válnak.

Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Váratlan szereplővel bővülhet a telefonos piac: beszáll a Nintendo?

Váratlan szereplővel bővülhet a telefonos piac: beszáll a Nintendo?

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Megfejtették, mitől lehet valakinek más színű a szemöldöke, mint a haja

Megfejtették, mitől lehet valakinek más színű a szemöldöke, mint a haja

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát