szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A TimelineX meglehetősen népes család az Acernél, és az Aspire 1830T a kisebb családtagok közé tartozik.

A TimelineX meglehetősen népes család az Acernél, és az Aspire 1830T a kisebb családtagok közé tartozik. A 11,6”-os notebook rendkívül kényelmesen hordozható, hiszen a súlya még az 1,5 kg-ot sem éri el, és szinte netbook-méretű (185x204 mm), rendkívül vékony kis gép. Ennek ellenére  egy viszonylag erős, Intel Core i3 (380UM, 1,33 GHz) processzort találunk benne, integrált Intel HD grafikus vezérlővel, 4 GB RAM társaságában.

Ezzel a felépítéssel nem nagyon van olyan hétköznapi alkalmazás, amely „megfektetné” a kis masinát, így nem szembesülünk állandóan az Atom processzoros netbookok nyűgeivel. A HD videózás is jól megy, akár a HDMI/VGA kimeneteket kihasználva egy tévén vagy külső monitoron, akár a saját, LED-es háttér-világítású, 1366x768 pixeles maximális felbontásra képes kijelzőjén. Utóbbinak mellesleg szép, kontrasztos képe van, viszont erősen „becsillog”, ha mondjuk mögöttünk van egy napfényes ablak. Játékra az integrált grafikus vezérlő csak módjával alkalmas, a COD 4 és a WOW aktuális verziója lebutított grafikával azért játszható volt vele, de értelemszerűen nem erre találták ki. A casual játékokat persze gond nélkül használhatjuk rajta, és a 320 GB-os merevlemezen ezekből rengeteg elfér, a családi fotók és videók mellett.

A kis gép ugyan nagyon „műanyag” házat kapott (több színben is válaszható), de ennek ellenére egyáltalán nincs gagyi jellege: kellemes, lifestyle külsőt adtak neki a tervezők. A kijelző körüli rész kicsit hajlamos az ujjlenyomatok gyűjtésére, de minthogy nem érintőkijelzős, az ember ritkán tapogatja ott.

A billentyűzet a gép kis méretei ellenére szinte teljes, nagyon gyorsan megszokható, halk, jól használható. Külön multimédia gombok nincsenek, az extra funkciókat az Fn gomb segítségével érjük el.
Meglepő módon a mulit-gesture tapipad is remek. Nem MacBook szint, de jól használható és nem is reagálja túl a dolgokat, amire sok „rokona” hajlamos.

Az olyan megszokott dolgokon felül, mint a 3 darab USB 2.0 csatlakozó, a  füles és a mikrofoncsatlakozó, illetve a LAN csatoló, kapunk még beépített multi-kártyaolvasót és 1,3 megapixeles webkamerát, illetve gyors wifit (802.11n) és Bluetooth-t (3.0+HS) is. Nincs viszont DVD meghajtó, így ha arra van szükségünk, kénytelenek vagyunk külső, USB-s megoldást keresni, de lássuk be, manapság ez már nem akkora gond, amikor pár ezer forintért 8 GB-os vagy nagyobb USB pendrájvok állnak rendelkezésre. Sőt, Linuxot és Windowst is telepíthetünk rá bármikor USB memóriáról, utóbbi mikéntjéről nemrég írtunk mi is.

A beépített hangszórók nem szólnak rosszul, de a méretüknek megfelelően azért elég dobozos a hangjuk, szóval zenét hallgatni nem az igazi velük, filmnézéshez viszont megteszik, ha éppen nem vágyunk Dolby Surround hatásra.
Az Aspire 1830T meglehetősen jól bírja szuflával, közel hat órán át nyúzhatjuk böngészéssel  és irodai munkával, egy töltéssel.
Mindent egybevetve az Acer Aspire 1830T egy kifejezetten jól hordozható, mégis erős kis gép, amely utazásaink során munkára éppúgy megteszi, mint szórakozásra.  200 ezer forint körüli árával nem éppen az olcsó kategória, de ha megbízható útitársra vágyunk, megéri a befektetést (hozzáadott értéket képvisel az előre telepített Windows 7 Home Premium, egy halom Acer applikáció, biztonsági szoftverek, McAfee Internet Security, és az Office 2010 Starter Edition (Word és Excel, hirdetéses verzió).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!