szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Manapság csak úgy suhannak lefelé a gigabájtok a gépünkre, még annak ellenére is, hogy internetünk sebessége...

 Manapság csak úgy suhannak lefelé a gigabájtok a gépünkre, még annak ellenére is, hogy internetünk sebessége általában csak a fele annak, mint amennyiért fizetünk. A legelmaradottabb országokban is vehetünk már legalább egy ADSL kapcsolatot, de a legtöbb országban az a jellemző, hogy fillérekért vágják hozzánk az elképesztő sebességű internet-kapcsolatokat. Sőt ha nem vagyunk elégedettek a sebességgel, akkor egy kis varázslással mi magunk is segíthetünk a dolgon.

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen gyors a netünk, akkor ezen a címen lemérhetjük: de vajon tudjuk-e, mennyi időt vett igénybe egy-egy nagyobb fájl letöltése a „múltban”?

Nos, 1985-ben, azaz a nyolcvanas években, az átlagos internet-sebesség 3 kb/s volt. Igaz, maga az internet is ritkaság volt még, főleg egyetemeken és intézményekben találkozhattunk vele, otthon szinte senkinek nem volt. Ezzel a sebességgel egy gigabájt letöltése: 308 nap, 16 óra, 5 perc lett volna, azaz majdnem egy évig jött volna lefelé a „cucc”. Csak összehasonlításképpen, egy átlagos HD film vagy játék napjainkban kb. 2-4 GB méretű.

A kilencvenes évekre javult a helyzet, megjelent az „otthoni internet”, főleg telefonvonalakon, aminek a fő jellemzője az volt, hogy szakadozott, lassú volt, cserébe viszont iszonyú drága volt az egész procedúra. 1990-ben nagyjából 10 kb/s sebességgel szörföztünk, egy gigabájt letöltése ezzel a sebességgel: 9 nap, 6 óra, 13 perc. Nem rossz – kicsivel több, mint egy hét, és megvan az egy gigabájt.

1995-ben – mint említettük – az otthoni internetezés még luxusnak számított, de már egyáltalán nem volt ritka, megjelentek az „internetkávézók” is, és az iskolákban is voltak már a hálóra kötött számítógépek. Igaz, még mindig (analóg) telefonvonalakon „suhant” a net, a suhanás jelen esetben átlagosan 33 kb/s volt. Ezzel a sebességgel egy gigabájt letöltése: 2 nap és 19 perc. Szinte már elenyésző, főleg az egy évhez képest. íIgaz, még mindig nagyok sok, nem is töltögettünk „gigás” anyagokat akkoriban, persze nem is nagyon volt olyan állomány, aminek a mérete meghaladta volna a párszáz megabájtot, hiszen a legnagyobb merevlemezek kapacitása is valahol 500 MB és 800 MB között mozgott akkoriban.

Az ezredfordulóra a helyzet gyökeresen megváltozott. Igaz, a dotkom lufi kipukkant, azonban sok változást/fejlődést köszönhetünk az IT-láznak. 2000 táján már bárkinek elérhető volt az 1000 kb/s sebesség, 1 GB letöltése már „csak” 2 óra 13 percet vett igénybe. 2005-re, köszönhetően az 5000 kb/s körüli otthoni internet-eléréseknek, már 26 perc alatt „szívhattunk le” egy gigabájtnyi zenét/filmet/képet (Magyarországon otthoni célra ez legális, szóval nem kell megijedni).  

Napjainkban az átlagos (legalábbis a statisztika szerint) otthoni internet-elérés 100 000kb/s körül mozog (forrás TKT), azaz egy gigabájt adat letöltése pontosan 1 perc 20 másodperc. Elméletben:-)

Mindez persze csak statisztika, hiszen a sebesség függ attól is, hogy honnan, mit, milyen protokoll segítségével töltünk. De akkor is érdekes látni, hogy viszonylag gyorsan eljutottunk az „egy évig tart letölteni”-től… az „egy perc alatt lejön”-ig. Vajon mi lesz tíz év múlva?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Kitört a kriptoláz az Atarinál, játékokat is lehet majd venni a digitális pénzekből

Kitört a kriptoláz az Atarinál, játékokat is lehet majd venni a digitális pénzekből