szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel óriási lökést adott a Google a már addig is igen népszerű formátumnak: keresési találataink között igen szép...

 Ezzel óriási lökést adott a Google a már addig is igen népszerű formátumnak: keresési találataink között igen szép számmal fordulnak elő PDF fájlok, amelyeket minden további nélkül megnézhetünk bármilyen böngészőben.

A PDF fájlok megjelenítése azonban mindeddig valamilyen modullal (tulajdonképpen egy butított Reader) volt megoldva, még a Gdocs is egy külső modult hív meg az ilyen fájlok megjelenítéséhez. Ez a megoldás nem rossz, de nem is a legjobb: a modulok (vagy PDF-olvasónk, attól függően, hogyan konfiguráltuk a gépet, böngészőt) bizony elég lassacskán töltik be a PDF oldalakat. Ráadásul olvasásuk közben eltűnik az ismerős és kényelmes böngésző felület, amit a gyakorlatlan és kezdő felhasználók nem igazán szeretnek.

Külsőre nem sokat változott - a belbecs annál inkább...

A Chrome legújabb, nyolcas verziója mintegy 800 fejlesztést és újítást tartalmaz, ezekből az egyik a böngészőbe épített, natív PDF-olvasó. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Chrome 8 immár a saját felületén keresztül képes megnyitni a PDF fájlokat, a felhasználó nem is nagyon fogja észrevenni, hogy nem HTML oldalt, hanem PDF dokumentumot olvasgat. A legjobb az egészben, hogy semmit nem kell installálnunk külön, sem Readert, sem addonokat – a böngésző tartalmazza a PDF megnyitásához szükséges kódot.

Persze nem ez az egyetlen újdonság a Google új böngészőjében: a Chrome immár a Flash oldalakat is "sandbox" módban, biztonságosan, gyorsan futtatja. A Chomre beépített PDF-olvasója a Fox-It kódjára épül, a Flash sandbox-lejátszó pedig a hivatalos Adobe modulra.

Fülek oldalt - nem nagy újítás, de kényelmes...

Hasznos újítás még a „GPU Accelerated Canvas 2D” névre hallgató grafikus gyorsítás: a sok animációt és grafikai elemet tartalmazó oldalak esetében a képfeldolgozás és -megjelenítés jelentősen gyorsult. HTML5 canvas elemekkel is működik (a flash-re nincs hatással). További előnye a nyolcas verziónak, hogy WebGL támogatást is kínál: ez egy cross-platform 3D renderelő motor, az OpenGL ES 2.0 verziójára épül és háromdimenziós grafikát használó oldalak vagy elemek megjelenítésekor hasznos (és gyors).

Ha akarjuk a füleket át is helyezhetjük tetszésünk szerint az oldalon (eddig ügye felül voltak), igaz alapesetben ez nincs engedélyezve, de ha beírjuk az URL mezőbe, hogy „about:flags” akkor (sok más hasznos apróság mellett), ezt, a főleg notebook és netbook felhasználóknak hasznos funkciót is bekapcsolhatjuk. Ezt egyébként „Oldalsó lapsorok” néven találjuk a magyar verzióban. Az instant betöltést is itt engedélyezhetjük, ennek segítségével már akkor betölti az oldalakat a böngésző, amikor még éppen a címet gépeljük; be sem kell fejezni, elég ha beütjük, hogy tech… és bejön a techline.hu. Persze csak ha előtte már meglátogattuk, benne van a könyvjelzőben, ellenkező esetben a Pagerank alapján jönnek ugyanilyen (vagy hasonló) nevű oldalak.

Nyolc újdonságot minimum tartalmaz a Chrome nyolc – hogy melyik az a nyolc, azt hamarosan érkező nagytesztünkben megírjuk. Addig is: mindenki töltse le bátran a legújabbat, nem fog csalódni. Akinek eddig is Chrome volt a gépén, elég, ha a névjegyre, majd az automata frissítésre klikkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Újra Hitchcock törvénye érvényes, a film visszatalál a hálószobába

Újra Hitchcock törvénye érvényes, a film visszatalál a hálószobába

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó