szerző:
techline.hu

Ötszáz százalékkal gyorsabb letöltés – mégis, hogyan lehetséges ez, ha internet-sebességünk a szolgáltatótól függ?

Ötszáz százalékkal gyorsabb letöltés – mégis, hogyan lehetséges ez, ha internet-sebességünk a szolgáltatótól függ?  Az Internet Download Manager legújabb verzióját próbálgattuk…

A szoftver nem ingyenes ugyan, de a kipróbálható verzió nem tartalmaz semmilyen korlátozást, így egy gyorstesztre bőven elegendő. A szoftver neve olyan, amilyen, lendüljünk most túl ezen – az olvasó utólagos engedelmével a továbbiakban néha „IDM”-nek fogjuk rövidíteni.

A szoftver honlapját meglátogatva rögtön szembetűnik a különböző netes, letöltő- és review oldalak által adományozott díjak (award) elképesztő mennyisége. Köztük a Cnet és a ZDnet („most popular” és „editors pick” díjak), ami arra enged következtetni, hogy bár az 500%-kal gyorsabb letöltés valószínűleg túlzó, de mégis csak egy remek letöltés-menedzserrel lesz dolgunk.

Telepítés után ki is derül, hogy ez valóban így van: a szoftver apró, felülete egyszerű, minden panel a már-már szabványnak számító helyen található; ránézésre olyasmi,  mint egy Flashget. Ahhoz persze, hogy a jó öreg FlashGetet lecseréljük, az IDM-nek meg kell minket győznie, ráadásul alaposan. Lássuk!

A menükben turkálva jólesően nyugtázhatjuk, hogy a szoftver mindent tud, ami egy letöltés-vezérlőtől elvárható: proxy-támogatás, több szálon letöltés, megszakított letöltés folytatása, tűzfalak, átirányítások (például Rapidshare és hasonlók) kezelése, jelszavak kezelése különböző letöltő oldalakhoz, és persze zene/videó előnézet, akár töltés közben is. Funkciókban tehát nem lesz hiány – különösen rokonszenves, hogy viszonylag nagy tudása ellenére az IDM-et nem bonyolították túl a fejlesztők. Ha akarjuk, csak feltelepítjük, összetársítjuk a böngészőinkkel, és nem is kell foglalkoznunk mással, a többi folyamat már automatikus. Szinte nincs olyan böngésző, amivel ne tudna együttműködni a szoftver: tesztünk közben magától együttműködött a következőkkel: Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Firefox, Firebird, Avant, MyIE2, Chrome, Safari. Ráadásul böngészőn kívül is működik, mint minden letöltés-vezérlő: csak dobjunk rá egy URL-t, és máris indul.

Helyet kapott még a szoftverben egy ZIP- (és egyéb tömörítő-) előnézet; ez főleg akkor hasznos, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a megfelelő állományt töltjük-e le éppen, sőt találhatunk egy FLV-videó letöltőt is, amivel a Youtube- és hasonló videókat tudjuk letölteni különböző oldalakról. 

A felületet magyar nyelvűvé varázsolhatjuk, ha letöltjük a nyelvi fájlokat innen, majd bemásoljuk a feltelepített szoftver /languagaes könyvtárába.

Gépünk biztonságáról a vírus-ellenőrző gondoskodik – ez nem azt jelenti, hogy a szoftver tartalmaz egy vírusirtót is (pedig nem lenne rossz), ellenben képes együttműködni az AdAware, Avast, Spybot, AVG Anti-Virus, McAfee, SpywareBlaster, CCleaner szoftverekkel, így letöltés után (alatt) teljesen automatikus védelemben részesülünk, ha a fentebb említett szoftverek valamelyike is megtalálható a gépünkön.

Különösen kedves funkció a „web grabber”, azaz a weboldalak offline módra letöltése. Ez annyit tesz, hogy egy adott website összes aloldalát, képeit videóit, és minden egyebet egy kattintással letölthetünk a gépünkre, további, offline böngészés céljából. Sőt van egy „download all” funkció is, ez akkor lehet hasznos, ha egy-egy fájlmegosztón darabokban található az anyag; azaz egy oldalon felsorolva láthatunk kb. száz linket… Ez a legtöbb esetben nem kényelmes, az IDM azonban a fentebb említett funkció segítségével, egy adott oldalon található összes link „mögött” található fájlt képes letölteni, egyszerre.

Letöltött állományainkhoz kategorizált tárolókat készíthetünk, és természetesen ebből a szoftverből sem maradhatott ki az „időzítő”, azaz a scheduler. Ha esetleg olyan szolgáltatónk van, vagy olyan weboldalról töltünk, ahol letöltési limit van, akkor folyamatainkhoz beállíthatjuk a MB/óra vagy MB/nap értékeket is, így biztosítva, hogy ne szaladjunk túl a limiten, vagy ne tiltsanak le átmenetileg egy-egy oldalról.

De mi a helyzet az 500%-kal gyorsabb letöltéssel? Nos, a szoftver az ún. „dynamic file segmentation” segítségével próbálja gyorsítani letöltéseinket. Tesztünk alatt ebből nem sokat vettünk észre – tény, hogy a szoftver gyorsan letölt, ha megvan a szerver- és a kliens-oldalon a sávszélesség, érezhetően gyorsabban, mintha csak „simán”, böngészőből töltenénk. Ha azonban a szerver vagy a szolgáltatónk úgy dönt, hogy ma lassú lesz, akkor dinamikus fájlszegmentálás ide vagy oda; a letöltés lassú lesz. Ötszáz százalékkal tehát nem gyorsabb az IDM, de ismerjük el, hogy 10-15%-kal talán igen. A szolgáltatásai azonban igen jók, és a kezelése is roppant egyszerű, így egy próbát mindenképpen megér.  Ha pedig nem vagyunk vele elégedettek, még mindig kipróbálhatunk jó pár másik letöltésvezérlőt

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Döme Zsuzsanna: "Nyilván mindenkit lefizettem"

Döme Zsuzsanna: "Nyilván mindenkit lefizettem"

Álmok és rémálmok az EP-választáson – olvasóink már szavaztak

Álmok és rémálmok az EP-választáson – olvasóink már szavaztak

Újabb lehetőség a magyar startupknak – nagy pénzeső hullhat

Újabb lehetőség a magyar startupknak – nagy pénzeső hullhat

Ez sem jött jókor: üzleti titkok ellopásával vádolják a Huawei elnökét

Ez sem jött jókor: üzleti titkok ellopásával vádolják a Huawei elnökét

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Bekerült egy új kapcsoló a Google Naptárba, érdemes nyomogatni

Bekerült egy új kapcsoló a Google Naptárba, érdemes nyomogatni