szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ötszáz százalékkal gyorsabb letöltés – mégis, hogyan lehetséges ez, ha internet-sebességünk a szolgáltatótól függ?

Ötszáz százalékkal gyorsabb letöltés – mégis, hogyan lehetséges ez, ha internet-sebességünk a szolgáltatótól függ?  Az Internet Download Manager legújabb verzióját próbálgattuk…

A szoftver nem ingyenes ugyan, de a kipróbálható verzió nem tartalmaz semmilyen korlátozást, így egy gyorstesztre bőven elegendő. A szoftver neve olyan, amilyen, lendüljünk most túl ezen – az olvasó utólagos engedelmével a továbbiakban néha „IDM”-nek fogjuk rövidíteni.

A szoftver honlapját meglátogatva rögtön szembetűnik a különböző netes, letöltő- és review oldalak által adományozott díjak (award) elképesztő mennyisége. Köztük a Cnet és a ZDnet („most popular” és „editors pick” díjak), ami arra enged következtetni, hogy bár az 500%-kal gyorsabb letöltés valószínűleg túlzó, de mégis csak egy remek letöltés-menedzserrel lesz dolgunk.

Telepítés után ki is derül, hogy ez valóban így van: a szoftver apró, felülete egyszerű, minden panel a már-már szabványnak számító helyen található; ránézésre olyasmi,  mint egy Flashget. Ahhoz persze, hogy a jó öreg FlashGetet lecseréljük, az IDM-nek meg kell minket győznie, ráadásul alaposan. Lássuk!

A menükben turkálva jólesően nyugtázhatjuk, hogy a szoftver mindent tud, ami egy letöltés-vezérlőtől elvárható: proxy-támogatás, több szálon letöltés, megszakított letöltés folytatása, tűzfalak, átirányítások (például Rapidshare és hasonlók) kezelése, jelszavak kezelése különböző letöltő oldalakhoz, és persze zene/videó előnézet, akár töltés közben is. Funkciókban tehát nem lesz hiány – különösen rokonszenves, hogy viszonylag nagy tudása ellenére az IDM-et nem bonyolították túl a fejlesztők. Ha akarjuk, csak feltelepítjük, összetársítjuk a böngészőinkkel, és nem is kell foglalkoznunk mással, a többi folyamat már automatikus. Szinte nincs olyan böngésző, amivel ne tudna együttműködni a szoftver: tesztünk közben magától együttműködött a következőkkel: Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Firefox, Firebird, Avant, MyIE2, Chrome, Safari. Ráadásul böngészőn kívül is működik, mint minden letöltés-vezérlő: csak dobjunk rá egy URL-t, és máris indul.

Helyet kapott még a szoftverben egy ZIP- (és egyéb tömörítő-) előnézet; ez főleg akkor hasznos, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a megfelelő állományt töltjük-e le éppen, sőt találhatunk egy FLV-videó letöltőt is, amivel a Youtube- és hasonló videókat tudjuk letölteni különböző oldalakról. 

A felületet magyar nyelvűvé varázsolhatjuk, ha letöltjük a nyelvi fájlokat innen, majd bemásoljuk a feltelepített szoftver /languagaes könyvtárába.

Gépünk biztonságáról a vírus-ellenőrző gondoskodik – ez nem azt jelenti, hogy a szoftver tartalmaz egy vírusirtót is (pedig nem lenne rossz), ellenben képes együttműködni az AdAware, Avast, Spybot, AVG Anti-Virus, McAfee, SpywareBlaster, CCleaner szoftverekkel, így letöltés után (alatt) teljesen automatikus védelemben részesülünk, ha a fentebb említett szoftverek valamelyike is megtalálható a gépünkön.

Különösen kedves funkció a „web grabber”, azaz a weboldalak offline módra letöltése. Ez annyit tesz, hogy egy adott website összes aloldalát, képeit videóit, és minden egyebet egy kattintással letölthetünk a gépünkre, további, offline böngészés céljából. Sőt van egy „download all” funkció is, ez akkor lehet hasznos, ha egy-egy fájlmegosztón darabokban található az anyag; azaz egy oldalon felsorolva láthatunk kb. száz linket… Ez a legtöbb esetben nem kényelmes, az IDM azonban a fentebb említett funkció segítségével, egy adott oldalon található összes link „mögött” található fájlt képes letölteni, egyszerre.

Letöltött állományainkhoz kategorizált tárolókat készíthetünk, és természetesen ebből a szoftverből sem maradhatott ki az „időzítő”, azaz a scheduler. Ha esetleg olyan szolgáltatónk van, vagy olyan weboldalról töltünk, ahol letöltési limit van, akkor folyamatainkhoz beállíthatjuk a MB/óra vagy MB/nap értékeket is, így biztosítva, hogy ne szaladjunk túl a limiten, vagy ne tiltsanak le átmenetileg egy-egy oldalról.

De mi a helyzet az 500%-kal gyorsabb letöltéssel? Nos, a szoftver az ún. „dynamic file segmentation” segítségével próbálja gyorsítani letöltéseinket. Tesztünk alatt ebből nem sokat vettünk észre – tény, hogy a szoftver gyorsan letölt, ha megvan a szerver- és a kliens-oldalon a sávszélesség, érezhetően gyorsabban, mintha csak „simán”, böngészőből töltenénk. Ha azonban a szerver vagy a szolgáltatónk úgy dönt, hogy ma lassú lesz, akkor dinamikus fájlszegmentálás ide vagy oda; a letöltés lassú lesz. Ötszáz százalékkal tehát nem gyorsabb az IDM, de ismerjük el, hogy 10-15%-kal talán igen. A szolgáltatásai azonban igen jók, és a kezelése is roppant egyszerű, így egy próbát mindenképpen megér.  Ha pedig nem vagyunk vele elégedettek, még mindig kipróbálhatunk jó pár másik letöltésvezérlőt

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Belefér a világon fellelhető összes Covid–19-vírus egyetlen kólásdobozba?

Belefér a világon fellelhető összes Covid–19-vírus egyetlen kólásdobozba?