szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kezdjük ott, hogy nem vagyunk különösebben netbook-pártiak, mert valahogy az Atom processzor és az asztali rendszer...

Kezdjük ott, hogy nem vagyunk különösebben netbook-pártiak, mert valahogy az Atom processzor és az asztali rendszer édes kettesben nem mindig hozza a elvárt felhasználói élményt. Ebből a szempontból a Dell Inspiron Mini Duo 1090 kellemes csalódás volt, igaz, ebben szerepet játszik, hogy egy kétmagos Atom (N550, 1,5 GHz) processzorról beszélünk, 2 GB RAM társaságában. Ezen a Windows 7 Home Premium már egészen kellemes hátteret nyújt az internetezéshez, irodai alkalmazások és apróbb játékok futtatásához.

Mégis, ha csak ennyivel szolgálna a Dell gépe, meglehetősen unott arccal írnánk most e sorokat. Szerencsére nem így van!

Ha akarom, tablet
A kisméretű, 10,1”-os kijelző ennél a gépnél szokatlanul széles keretet kapott, ám a látvány kicsit megtévesztő, ez ugyanis nem dizájnhiba, mindössze arról van szó, hogy a kijelző „kifordítható”, így normál állapotban netbookként, kifordítva és összecsukva pedig tabletként üzemel a masina. Utóbbi felhasználáshoz kapacitív, multitouch érintőképernyőt kapunk, amely azonnal reagál mindenre (kár, hogy a rendszer azért nem mindig képes ilyen rugalmasan reagálni, itt látszik meg, hogy nem véletlen az iPad sikere, a mobil eszközre optimalizált OS-nek köszönhetően).

A tablet felület fektetve...
És a tablet felület, állítva

Persze cserébe az esetleges várakozásokért itt nem kell lemondanunk szinte semmiről, amit az asztali rendszeren megszoktunk: a Flash, a Sliverlight és kedvenc windowsos alkalmazásaink mind a rendelkezésünkre állhatnak.

Amint kifordítjuk a kijelzőt, elindul egy külön szoftver, amelyből elérhetünk néhány, kifejezetten az érintős használatra optimalizált alkalmazást (közben a Windows eredeti felülete is elérhető persze). Kényelmesen használható zenelejátszó, képnézegető, videolejátszó áll a rendelkezésünkre. Az internet böngészésére jelenleg az IE8 szolgál, de őszintén szólva, az csak arra jó ezen a konfiguráción, hogy elgondolkozzunk egy harakirin, szóval, aki jót akar, cserélje le a Chrome-ra vagy az IE9-nek akár az RC változatára is. Utóbbi előnye, hogy alapból támogatja az érintőképernyő használatát, szóval kényelmesen és bizony az elődeihez viszonyítva gyorsan böngészhetünk vele. A Chrome még gyorsabb, ám a jelenlegi változat nincs optimalizálva az érintős gépekhez, így vagy a görgetősávot húzogatjuk (nem vészes, csak nem tökéletes megoldás), vagy letöltjük a Chrometouch kiegészítőt hozzá, és a probléma máris a múlté. Az IE9 vagy Chrome alkalmazásával egyébként a gép bizonyos szempontból veri az iPades böngészési élményt, hiszen nem kell számolnunk olyan korlátokkal (Flash és egyéb plug-inek hiánya), mint iOS alatt, ám pont emiatt néha kevésbé gördülékeny a dolog. De hát valamit, valamiért.

A képnézegető és a videolejátszó szintén kicsit lassúak, de kényelmesen használhatók, a képnézegetőben a kétujjas nagyítást, kicsinyítést is kihasználhatjuk.

Kapunk egyébként néhány érintőképernyőhöz készült játékot, illetve egy elsősorban a gyerekeket célzó, remekbe szabott rajzprogramot is.
A tablet-mód előnye, hogy akár a kanapén elheveredve is használhatjuk a gépet, de mondjuk az iPadhez vagy egy androidos tablethez képest furcsa érzés, amikor halljuk – meg érezzük is –, hogy dolgozik a hűtés.

Az Inspiron Duo és az iPad együtt

A képernyő automatikus elforgatása egyébként itt is megoldott, a Windows nem túl elegánsan (szétesik a kép és eltart pár másodpercig, mire újraépíti a felületet), de alkalmazkodik, ha elforgatjuk a gépet. Ennek köszönhetően e-bookokat, PDF anyagokat is kényelmesen olvashatunk, illetve adott esetben a böngészés is kellemesebb így, hiszen jobban átlátjuk az általában függőlegesen terjeszkedő weblapokat.
A szoftveres billentyűzet remekül használható, ráadásul oda tesszük a képernyőn, ahová jólesik.

Ha akarom, netbook
Netbookként is állja a sarat a Dell aprósága, bár a méreteiből adódik, hogy a billentyűzete elég kis helyre zsúfolódik, nagy kézzel kicsit kényelmetlen, de megszokható a használata. Szerencsére a gombok közötti hézagok elég nagyok ahhoz, hogy ne üssünk unos-untalan mellé (mondjuk a 0 billentyű már viccesen kicsi).

Kicsit zsúfolt, de minden megvan

Az Office 2010 kifogástalanul fut a gépen, internetezni vagy akár filmet nézni is kiválóan lehet vele, ráadásul a 10”-os LED háttér-világítású kijelzőnek nagyon szép, kontrasztos a képe (a betekintési szög azért nem túl nagy). HD filmeket is nézhetünk vele, hiszen ezt simán elbírja a hardver, és az 1366x768 pixeles felbontás elegendő is erre. A full HD felbontású filmeket ugyan bírja a gép, de a felbontás ott értelemszerűen nem kihasználható, s rossz hír, hogy nincs se VGA, se HDMI kimenet, így a külső monitorról, projektorról le kell mondanunk. Csatlakozók tekintetében amúgy is szűkmarkú volt a Dell, két darab USB és egy füles csati található csak a gépen, illetve az alján egy csatlakozó a külön megvehető dokkolónak (JBL hangszórókkal, 2 USB porttal, LAN csatlakozással és kártyaolvasóval szerelt dokkolót is vehetünk hozzá, 40 ezer forintos áron).

Sajnos külső monitort ehhez nem csatlakoztatunk

Gyors wifi kapcsolat természetesen került a gépbe (802.11n), illetve kapunk beépített, 1.3 megapixeles webkamerát is. Az optikai meghajtó viszont a netbookoktól megszokott módon itt sincs jelen.

A Windows 7 változatosan teljesít a hardveren

Netbook formában is hajlamos egyébként az ember a képernyőhöz nyúlni, ami szintén a kis méretből adódik, ugyanis kényelmesebb és gyorsabb például egy dokumentumot, weboldalt görgetni az ujjunkkal a képernyőt „simogatva”, mint a beépített tapipadot használva (amely amúgy netbook viszonylatban abszolút jónak, megbízhatónak mondható).


A Dell aprósága nem játékgép, de az egyszerűbb 3D játékok azért elfutnak rajta. Míg kellemes meglepetés, hogy 7200 rpm-es, gyors, 320 GB-os merevlemezt kapott a gép, az már fájdalmas pont lehet sokak szemében, hogy az akkumulátor nagyjából 4 órát bír intenzív használattal). Ez nem éppen sok, ráadásul a 1,5 kilós súly, a kis méret, és a tabletszerű használat együtt kiváló mobil multimédia eszközzé teszi a készüléket, ám így nem nagyon indulhatunk vele hosszú útra a töltő cipelése nélkül (nem mintha az sok helyet foglalna…).
Ettől függetlenül a Dell Inspiron Mini Duo (Sparta) egy elég meggyőző keverék, és bár itt sem tudunk szabadulni az érzéstől, hogy asztali rendszert tabletként alkalmazni nem szerencsés (a Windows 7 felülete, működése nincs erre optimalizálva), ha valakinek a netbook és tablet funkcióra egy gépben van szüksége, annak a Dell készüléke jó választás lehet, viszonylag elérhető, 160 ezer forintos áron.


Tesztünkhöz a készüléket a
laptop.hu biztosította

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!