szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb profi grafikus előszeretettel alkalmazza a neten megszámlálhatatlan mennyiségben fellelhető patterneket...

A legtöbb profi grafikus előszeretettel alkalmazza a neten megszámlálhatatlan mennyiségben fellelhető patterneket, ecseteket és egyéb finomságokat. Ezekkel a letölthető elemekkel rengeteg időt lehet megspórolni. Minek szenvedjünk például füstfelhők előállításával fél óráig, amikor a megfelelő ecsetet letöltve pár pillanat alatt olyan füstöt varázsolunk képünkre, amilyet csak akarunk?
 
Lássuk, melyek a neten található „aranybányák”, ahol mindent megkaphatunk, ami grafikáinkhoz szükséges – természetesen ingyen!

Ecsetek (brush)
Nevével ellentétben a Photoshop-ecset, azaz a brush nem csak arra szolgál, hogy például ecsetvonásokat szimuláljunk vele. A megfelelően részletes és igényes ecsetek segítségével (akárcsak gyermekkorunkban a „játéknyomdával”) egy kattintással helyezhetünk képeinkre fantasztikus dolgokat. Hogy miket? Nos, gyakorlatilag bármit, amihez már készített valaki ecsetet: füst, tűz, állatok és csillagok, járművek, közlekedési táblák vagy lézerfény… Mindez könnyedén létrehozható a megfelelő ecset segítségével!

Az egyik legjobb hely a keresgéléshez a Brusheezy: itt szépen kategorizálva, előnézeti képekkel együtt tekinthetjük meg az ecseteket, természetesen még letöltés előtt. Sőt, ha tudjuk, hogy egészen pontosan mit keresünk, akkor elég beírni a keresőmezőbe a megfelelő kulcsszót (természetesen angolul), és máris jönnek a jobbnál-jobb letölthető ecsetek!

A másik jó megoldás, a DeviantArt közösségi portál. Igaz, itt rengeteg galéria és egyéb is található, de ecsetek is szép számmal vannak: csak megfelelően kell keresni az oldalon.

Ha nagyon extrém brushokra van szükségünk, akkor érdemes meglátogatni a http://myphotoshopbrushes.com/ oldalt. Igaz, a kínálat nem olyan profi, mint a híres Brusheezyn, cserébe viszont találhatunk pár különlegességet, amit máshonnan nem is lehet letölteni.

Szkriptek (actions)
Az előre felvett Photoshop action-ök több (sokszor igen bonyolult) műveletből állnak: ezeket a szoftver rögzíti, majd később „lejátssza”. A dolog legnagyobb előnye nem is az automatizálás, hanem a megosztás! Ezeket az előre rögzített lépéseket a netről is letölthetjük! Ilyen szkriptekből rengeteg van, az egyszerűektől (például vörösszem-eltávolító) a bonyolult, művészi hatásokat létrehozó darabokig. Szerencsére nem kell egyesével levadásznunk őket a netről, hiszen erre is vannak gyűjtőoldalak.

A már említett DeviantArt oldalán rengeteg profi action-t találhatunk, ezek többnyire csomagokban tölthetőek le (azaz több szkript egy adott témában).  Egy másik fantasztikus gyűjteményt, egészen pontosan száz darab effektussal ezen a címen találhatunk (vigyázat, jó hosszú oldal!). Itt a polaroid-fénykép effektustól kezdve a bőr elsimításán keresztül (beauty effect) a fekete-fehér, művészi portrékat létrehozó akciókig minden megtalálhatunk, és letölthetünk.

Textúrák
Textúrákra gyakran szükség lehet, sajnos azonban nagyfelbontású és igényes darabokat találni nem könnyű, mondanunk sem kell, hogy a Google vagy egyéb kereső „képek keresése” funkciója ide már kevés.  Szerencsére van megoldás: a textúra raktár (Texture Warehouse) oldalain több száz igényes textúrát találhatunk és tölthetünk le. Ha igazán nagyfelbontású (hd) textúrákat szeretnénk, akkor a raktár már nem megoldás: keresgéljünk inkább a Textúra-királynál (Texture King). Itt már valóban óriási felbontásban tölthetünk le textúrákat. Ha pedig végképp nem találtuk meg, amit keresünk, akkor a Mayangon kell kutakodnunk: itt található ugyanis a legtöbb ingyenes textúra (több mint 3800 darab).

Betűk
Szépen felszerelkeztünk, vannak ecseteink és textúráink, látványos effektusokat generáló szkriptjeink, semmi sem állhat útjába a nagy műnek. Nem árt azonban, ha beszerzünk egy-két látványos betűtípust is: a legjobb Photoshop-montázst is el lehet rontani egy „Comic Sans” felirattal a közepén… Szerencsére betűtípusból megszámlálhatatlan mennyiséget tölthetünk le ingyen is. Az egyik legnépszerűbb oldal az 1001FreeFonbts (részletes ismertetőnk itt), sajnos azonban az oldal elég régi, és ez érződik a navigáción/keresésen is. Bár rengeteg (több mint 1001) betűtípust tölthetünk le innen, nem lesz könnyű megtalálni a nekünk megfelelőt. A másik legnagyobb ilyen jellegű oldal a DaFont  – itt már kicsit egyszerűbb szűréssel/kereséssel kutakodhatunk a rengeteg betűtípus között. A techline.hu személyes kedvence az UrbanFonts: rengeteg betűtípus, ráadásul szinte kivétel nélkül kimagaslóan igényesek!

Kellemes Photosopolást mindenkinek. És ha esetleg nem jönne az ihlet, akkor itt érdemes inspirációt keresni…  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott