szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Több oka is van annak, ha egy adott fotó vagy grafika (sőt képernyőkép) színpalettájára kíváncsiak vagyunk: akár...

Több oka is van annak, ha egy adott fotó vagy grafika (sőt képernyőkép) színpalettájára kíváncsiak vagyunk: akár grafikusok vagyunk, akár csak kíváncsiak – de az is lehet, hogy csak szeretnénk egy háttérképet készíteni, ami passzol egy elkészült fotóhoz… De hogyan derítsük ki, hogy konkrétan milyen színek találhatóak egy adott képen? A „szabad szemmel” megoldás itt már természetesen nem alkalmazható (bár Munkácsy állítólag képes volt a kék szín több száz árnyalatát kikeverni és fejben tartani…), a kép Photoshopba betöltése, majd color-pickerrel a színek „felcsipegetése” pedig sokáig tart, és idegesítő is.

Szerencsére, mint mindenre, erre a problémára is létezik már online és ingyenes megoldás: a Color Palette Generator!

Lássuk, milyen színeket használt a mester!

Eltekintve attól, hogy az oldal tele van idegesítő reklámokkal (az ingyenesség ára, ugyebár) a szolgáltatás igen egyszerűen kezelhető. Csak klikkeljünk a „create” gombra, és töltsük fel a szóban forgó képfájlt. Ha akarjuk, akkor közvetlenül Facebookról vagy FlicR-ből is választhatunk képet, de feltölthetjük a gépünkről is. Pár pillanat elteltével meg is kapjuk a képen látható összes színt, azaz a palettát. Természetesen színkódokkal együtt (hiszen így van értelme), sőt még a színek elnevezését (Adobe Swatch Exchange – ASE formátum) is láthatjuk.

Az ASE fájlt le is tölthetjük, így egy kattintással bekerülhet a Photoshopba vagy bármilyen más szoftverbe, ami kezeli az „ase” kiterjesztést. Ha regisztrálunk az oldalon (ingyenes), akkor még arra is lehetőségünk van, hogy a feltöltött és megvizsgált képeket eltároljuk és csoportosítsuk. Ellenkező esetben mindig csak egy képet vizsgálhatunk, és a paletta megszerzése után kezdhetjük elölről a műveletet. 

Nincs már akadály - könnyen megtudhatjuk, hogy a Techline fejlécében van egy kis francia-szürke és némi Boticelli-kék. Mona Lisa mosolya pedig leheletnyi marokkói barnával lett kikeverve. Ha pedig annyira megtetszik egy szín valamelyik fotónkon vagy egy grafikán, hogy nem bírunk élni a színkód nélkül, akkor keresve sem találhatunk jobb megoldást, mint ez a weboldal. Jó hír, hogy a színek szerencsére még nem jogvédettek (egyelőre… de lehet, hogy az Artisjus már dolgozik az ügyön).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Életlen képek utólagos javítása

Az automatikus élességállítás a legtöbb esetben tökéletesen működik, és a beavatkozásunk nélkül is tű éles fényképeket...

Nébih: Illegális a bambusz pohár, hamarosan súlyos bírság vár arra, aki ilyet forgalmaz

Nébih: Illegális a bambusz pohár, hamarosan súlyos bírság vár arra, aki ilyet forgalmaz

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben