szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsére egyik sem lett, így magyarul is csak mint „email” hivatkozunk rá – hála istennek!

Szerencsére egyik sem lett, így magyarul is csak mint „email” hivatkozunk rá – hála istennek! A drótposta ugyanis röhejes (nem is dróton megy!), a villámposta pedig nem is igazán érthető; legalábbis mi valahogy a villámcsapásra asszociálunk belőle. Eredeti angol neve „electronic mail”, azaz elektronikus levél; érdekes, hogy a bősz nyelvészek fejében a szóról szóra fordítás meg sem fordult…

Szeretjük a „történelmet” – legalábbis az IT-vonatkozású visszatekintéseket. Megírtuk már a C64, a „warezolás”, a nyomtatók és az egér történelmét is, de a Linux- vagy éppen a Windows-történelemmel is foglalkoztunk már (lásd kapcsolódó linkek a cikk végén). Talán éppen ezért meglepő, hogy szegény e-mail eddig még nem került sorra, pedig az összes IT-s „találmány” között ő a legöregebb! A hiányosságot most gyorsan pótoljuk, lássuk, a drótposta (haha) történetét!

Az e-mail előbb keletkezett, mint az internet. A születését a legtöbb forrás 1965-re datálja. Az MIT szuperszámítógépeinek felhasználói közötti kommunikációt biztosították vele. Ekkor még csak az CTSS, SDC és Q32 (ezek mind az MIT akkori szupergépei voltak) között lehetett vele kommunikálni, és a neve sem „e-mail” volt. Tulajdonképpen nem volt neve, csak úgy hívták, hogy „message” (üzenet). 1966-ra a „message” elhagyta a szupergépeket, már egy kisebb hálózaton keresztül is lehetett üzengetni: az AUTODIN rendszer lehetővé tette, hogy különböző gépek felhasználói szöveges üzeneteket fogadjanak/írjanak egymásnak. Mivel azonban nem igazán volt egységes hálózat (főleg nem protokollok), a szöveges üzenetek nem tudtak kibontakozni. Szükség volt egy nagyobb hálózatra. Erre pár évet várni kellett…

Ray Tomlinson az e-mail (egyik) feltalálója - köszönjük Ray!

1971-ben Ray Tomlinson elküldi a világon az első e-mailt, az ARPANET-en. Sokan innen számítják az e-mail történetét, valójában ez még csak „tesztüzem” volt. Nem volt még standard formátum, de sokat erre sem kellett várni.

1972 – megszületik a kukac. Ray Tomlinson vezeti be a speciális karaktert, a felhasználó és a hálózat nevének elválasztásához. Az üzenetek ekkor már a különböző hálózatok (ARPANET, BITNET stb.) között is átjárást biztosítanak, az UUCP protokoll segítségével.

1977-re már RCF 733 formátumú szöveges üzeneteket lehet küldeni az interneten (ekkorra már nem ARPANET, hanem Internet), ráadásul géptől és operációs rendszertől függetlenül – ez már a szó szoros értelmében vett e-mail. A neve azonban még mindig nem ez, egyelőre csak „electronic mail”.

MIT szupergépek - nem kellet nagy távolságot áthidalni...

1982 – megszületik az „e-mail” elnevezés. Szintén ekkor vezeti be az MIT a Simple Mail Transfer Protocol nevű szabványt, rövid nevén SMTP-t, a mai napig ezt használjuk e-mailek küldéséhez.

1988 – megjelenik a világ első kereskedelmi e-mail szoftvere, a „Microsoft Mail” – Macintoshra! (Bizony, régen még így mentek a dolgok).

1989 – A Compuserve (akkoriban a legnagyobb internetszolgáltató) a világon elsőként e-mail hozzáférést, címeket, és SMTP szervereket biztosít előfizetőinek.

1990 – Megjelennek a HTML utasítások a levelekben, így már szépen formázott, látványos e-maileket is küldhettek felhasználók. Hab a tortán, hogy ekkor jelenik meg először a SPAM is.

1992 – megszületik a Microsoft Outlook első, DOS-os verziója. A szoftver (és a DOS sikere) sokat lendít az e-mailezés elterjedésén.

1996 – napvilágot lát a világ első webes mail-szolgáltatása: az indiai Sabeer Bhatia ötletéből megszületik a Hotmail.

1997 – A Hotmail sikerét látva a Yahoo! is felbuzdul, s az eredmény a Yahoo! Mail.

2004 – Hivatalosan is bűncselekménnyé válik a spam-hálózatok üzemeltetése és a „szpemmelés”.

2007 – megjelenik a Gmail.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Mac OS X történelme

Jövő héten ismét nagy bejelentésre készül az Apple – érkezik az OS X 10.7, azaz az oroszlán (Lion).

techline.hu Tech

Ki találta fel a linket?

,Az USB-s kulcsot Dov Moran találta ki, a spameket Gery Thuerk vezette be (bár ne tette volna…), az iPod-ot pedig Tony...

techline.hu Tech

A nyomtatók története

Ez az ősi vágy leküzdhetlen és a mai napig is genetikai kódolásunk...

techline.hu Tech

Amit nem tudunk a monitorokról

Szinte minden fantasztikus filmben és könyvben láthatunk és olvashatunk víziókat és elképzeléseket arról, hogy a...