szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gartner piackutató cég felméréséből kiderül, hogy másképp gondolkodnak a mobil platformok tulajdonosai és másként az alkalmazásfejlesztők.

A Gartner bemutatta legújabb jelentését a mobiltelefonok, illetve okostelefonok 2011 első negyedévi eladási adatairól, benne a különböző okostelefon-platformok, az Android, a Symbian, az iPhone, a Blackberry és a Windows Phone rangsorát bemutató táblázattal. Fontos, hogy ez esetben nem kiszállított, hanem világszinten értékesített darabszámokról van szó.

A Gartner adatai szerint az első negyedév sztárja az Android volt, 36,3 millió készüléket értékesítettek a Google operációs rendszerével. Ezzel az Android világszinten megelőzte a Symbiant, a Nokia nevéhez köthető operációs rendszer csupán 27,6 millió készüléken futott. Piaci részesedés tekintetében ez azt jelenti, hogy az Android az értékesítések 36, míg a Symbian 27,4 százalékát tudhatja magáénak – a táblázatból látható, hogy ez hatalmas erősödés az előző év hasonló időszakához képest. Az Apple IOS rendszere végzett a harmadik helyen a platformok rangsorában a negyedévet illetően, 16,9 millió értékesített készülékkel, ami 16,8 százalékos piacrészesedésre volt elég. Az okostelefon-platformok között a negyedik helyen a RIM Blackberryje áll, 13 millió eladott készülékkel, ami 12,9 százalékos piaci részesedést jelent.

Okostelefon-platformok eladási adatai és piaci részesedésük 2011 első negyedévében
©

Érdekes kérdés a Microsoft operációs rendszerű okostelefonok helyzete. A Gartner szerint 3,7 millió készüléket adtak el a redmondi cég operációs rendszerével (3,6 százalékos részesedés), azonban ebből csak 1,6 millió készüléken futott az új, Windows Phone 7 rendszer, ami arra utal, hogy a Windows Phone számára az igaz áttörést majd a Nokia windowsos telefonjai fogják meghozni.

Érdekes szituációkat okozhatnak a fentiek egy-egy alkalmazásfejlesztő cég tárgyalójában, ahol eddig elsősorban az iOS rendszert favorizálták. A legérdekesebb gondolatot ugyanakkor Roberta Cozza, a Gartner fő kutatási elemzője fűzte hozzá a fentiekhez: „Minden alkalom, amikor a felhasználó letölt az okostelefonjára egy alkalmazást, vagy a személyes adatait szinkronizálja a platform fenntartója által biztosított felhőben, csökkenti az esélyét annak, hogy a felhasználó később más platformra vált majd át. Ez egyértelműen az erősebb rendszerek tulajdonosainak, a Google-nek és az Apple-nek kedvez egyelőre. Amellett, hogy a gyártók elkötelezik magukat valamelyik rendszer mellett, azt is látniuk kell, hogy az okostelefonok a számítógépek kiterjedt világának a részei."

Összefoglalva: az alkalmazások ébresztenek lojalitást a felhasználókban. Előfordul, hogy egy játék vagy alkalmazás kedvéért választanak vagy váltanak okostelefon-platformot, illetve készüléket. Vagyis a válasz arra a kérdésre, hogy „Az alkalmazás, amit éppen használok, elérhető-e a másik platformon?”, hozzásegít vagy megakadályozza a váltást. Éppen ezért fontos termék például az iPod Touch az Apple-nek, mert bevezeti a felhasználókat az Apple rendszerébe, így azok, akik játékkonzolnak iPod Touch készüléket használnak, valószínűleg okostelefonból is iPhone-t vesznek majd.

Mobiltelefon-gyártók értékesítési adatai és piaci részesedésük 2011 első negyedévében
©

Az a tény, hogy az alkalmazások okoznak kötődést egy-egy okostelefon-platformhoz, a Microsoft részére a legfájdalmasabb igazság, hiszen jelenleg a WP7 rendszerre érhető el a legkevesebb népszerű, legendás alkalmazás. Éppen ezért nem meglepő, hogy olyan játékok fejlesztését támogatja a saját platformjára, mint a Doodle Jump, a Plants vs Zombies vagy az Angry Birds.

A felhasználói kötődés kialakítása nem arról szól, hogy ami elérhető az AppStore-ban, az az alkalmazás legyen letölthető az Android Market Place-ből is. Minden platform tulajdonosa érthető módon arra törekszik, hogy egyedi alkalmazások és játékok legyenek elérhetőek az ő rendszerében, amelyek kidomborítják a platform adta lehetőségeket és szolgáltatásokat. Ennek érdekében a platformgazdák olykor korlátok közé szorítják a fejlesztőket: lásd az AppStore szigorú moderálási elvei, vagy a Microsoft törekvése, hogy a WP7-alkalmazások hasonló arculat szerint készüljenek.

Ugyanakkor az alkalmazásfejlesztők érdekei éppen ellenkezőek: a bevételeiket akkor tudják maximalizálni, ha ugyanaz a játék vagy alkalmazás minden platformon elérhető, és ez nem igényel extra programozási erőforrásokat. Másképpen fogalmazva: a fejlesztők célja, hogy a felhasználók ne platformokhoz, hanem az ő alkalmazásaikhoz kötődjenek elsősorban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt