szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A pár napja bejelentett iOS 5 igazán ígéretesnek tűnik, így kíváncsiak voltunk, a keynote-on bemutatott újdonságok...

A pár napja bejelentett iOS 5 igazán ígéretesnek tűnik, így kíváncsiak voltunk, a keynote-on bemutatott újdonságok miként festenek a valóságban. Ráadásul nem is egy iPhone 4-re, hanem az azt megelőző 3GS változatra tettük fel a rendszert, hogy egyben azt is megnézzük, miként bírja a korosodó vas a modern mobil rendszert. A bejelentés előtti pletykákkal ellentétben az Apple mégis elérhetővé tett a rendszert iPhone 3GS-re is, így nekivágtunk és telepítettünk. Lássuk, milyen újdonságok vannak az iOS 5-ben, és azt is, melyekről kell majd lemondaniuk azoknak, akik nem vesznek iPhone 4-et (esetleg iPhone 4S-t vagy iPhone 5-öt, amelyik majd soron következik).

Felhőben az élet
Az iOS 5 egyik kiváló újítása, hogy immár PC és Mac függetlenül használhatjuk vele a készüléket, vagyis miután kiveszünk majd a dobozból egy új rendszerrel ellátott iPhone-t vagy iPadet, nem kell az USB kábellel szöszölni és az gépre telepített iTunes-on keresztül aktiválni és szinkronizálni. Mindössze egy pár lépéses varázslón kell túljutnunk, s máris használhatjuk a telefont. A backup és a rendszerfrissítés is megy így, kábelek nélkül.

 

Ha eddig nem volt, akkor az Apple ID azonosítónkat is létrehozhatjuk, sőt, azonnal a felhők közé költözhetünk, hála az iCloudnak. Utóbbi nem egy olyan találmány, amit csak az Apple-től kapunk meg, de az kétségtelen, hogy a használata az Apple-től megszokott módon rendkívül kényelmes, és tulajdonképpen mindent tud, amit egy modern felhő-alapú szolgáltatástól elvárhatunk. A felhőbe - vagyis a távoli, interneten keresztül elérhető szerverre - az kerül, amiről mi úgy döntünk: címjegyzék, naptárbejegyzések, fotók, dokumentumok, videók, zenék. A fő poén persze az, hogy amit egyszer az iPhone-ról a felhőbe küldünk, azt egy másik iOS eszközön vagy PC-n, Macen azonnal viszontláthatjuk, az eddig megszokott, néha hosszas várakozásba torkolló szinkronizálási folyamat nélkül.
A dolog amúgy azért annyira nem új, meg annyira nem is csak Apple. Divat, s az almás cég a korábbi MobileMe szolgáltatását “nemes gesztussal” továbbfejlesztette, kiegészítette és átnevezte, hogy ingyen rendelkezésünkre bocsássa. Szó se róla, ez egy hasznos újítás a rendszerben. Ezért szeretni fogjuk!

Zárójelben megjegyezzük, hogy még a zenegyűjteményünket is kezelhetjük vele, az iTunes Store-ban vásárolt dalokat például automatikusan képes letölteni bármely eszközünkre (ilyen itthon nem sokaknak van, csak azoknak, akik a magyar helyett/mellett mondjuk US accountot használnak az iTunes Store-ban). Az iTunes Match névre keresztelt megoldás a rippelt CD-ket is beazonosítja, így nem kell feltöltenünk a felhőbe 20 GB zenét csak azért, hogy átrakjuk mondjuk a számítógépről az iPhone-ra vagy iPadre. A beazonosított dalokat évi 25 dollárért cserébe letölthetjük kiváló minőségben az iTunes Store-ból. Korrekt. Kérdés, itthon mikor lesz majd hivatalosan is iTunes Store az App Store mellé. A szerencsésebbek mindenesetre a vásárolt dalokkal már játszadozhatnak a felhők között, az iTunes Match pedig majd ősztől indul.
Az iCloudhoz 5 GB tárhelyet kapunk alapból, de természetesen ez bővíthető lesz majd némi összegért cserébe.

Üzenetek mindenhol
A Push Notifications egy remek megoldás, hogy azonnal értesüljünk üzeneteinkről, leveleinkről stb., de amennyi üzenetet az ember manapság kaphat a mobiljára, azt az iOS 4 megoldásával néha nehézkes volt kezelni.

Az iOS 5-ben azonban itt a Notifications Center, amely szépen egy helyen gyűjti nekünk az összes friss és elszalasztott üzenetet. Sőt, ha kell, játék közben is “bedobja” azokat a képernyő felső részére. A készülék lock képernyőjén is láthatók végre az üzenetek, nem fogadott hívások. Ha több figyelmeztetés is van a lock képernyőn, egy mozdulattal a számunkra legfontosabbra ugorhatunk az ujjunk elhúzásával a képernyőn.

A rendszerben az Android redőnyéhez hasonlóan tudjuk a státuszsorból lehúzni a listát. Itt a kategóriákra (alkalmazásokra) bontott üzenetlista mellett időjárási és  tőzsde adatokat is kapunk. Nagyon ráfért a rendszerre, ezt is szeretni fogjuk!

Fotózás azonnal és képszerkesztés
Az iPhone 4-et sokan használják fotózásra, videózásra is, így az Apple könnyebben elérhetővé tette az ehhez szükséges alkalmazást. immár a Lock képernyőről is elérhetjük a Camera programot, ha kétszer megnyomjuk a Home gombot, majd megérintjük a képernyőn megjelenő kamera ikont. Ez simán működik a 3GS-en, ahogy a hangerőszabályzóval való exponálás lehetősége is.

Amiből viszont már a 3GS felhasználók kimaradnak, az a Photos alkalmazásba beépített képszerkesztő funkció. Vágás, forgatás, vörös szem eltávolítás, automatikus képjavítás. Nagyjából 100 hasonló alkalmazás létezik már, amelyek gond nélkül mennek az iPhone 3GS-en, így talán kijelenthető, hogy ez nem a hardver alkalmatlansága miatt maradt ki a 3GS-en futó iOS 5-ből. Persze bétáról van szó, lehet, hogy a következőben benne lesz, de az Apple-t ismerve azért az ilyen dolgok nem véletlenül történnek, valakinek csak meg kell vennie a következő generációt is.
Aki viszont iPhone 4-et vagy esetleg későbbi verziót használ (majd), annak az alap képszerkesztő funkciók az iOS 5-ben alapból rendelkezésére állnak majd.

Új Safari
Az új rendszer új böngészőt is kap, amely nemcsak gyorsabb, de ügyesebb is, mint elődje. Nem, Flash támogatás az nincs, de van például az OS X-es és Windowsos Sfaraiban már régóta megtalálható Reader gomb, amelynek segítségével sokkal olvashatóbbá tehetünk bármilyen megnyitott cikket.

Az OS X Lionban debütáló - de Windowsra és Snow Leopardra is kijövő, a fejlesztők számára bétában már most is elérhető - Safari 5.1 új Reading List funkcióját is megkapja a mobil böngésző, így a későbbi olvasásra szánt oldalakat átlátható listában tárolhatjuk, s természetesen a lista a felhőbe is megy, így bármely eszközön mentettük is el a cikket, a többiben is ugyanúgy elérjük majd.

iPaden lesz lehetőség füles böngészésre is, erről az iPhone-on le kell mondanunk, de egy ekkora kijelzőn nem is feltétlenül hiányzik plusz egy sornyi tab...

Reminders
Új alkalmazás a Reminders, amely afféle tennivalólista, s amellett, hogy feljegyezhetjük bele feladatainkat, figyelmeztet is minket. Igazi poén benne talán az, hogy nem csak megadott napon és időpontban képes jelezni, hanem helytő függően is. Így ha mondjuk a főnökünknek tennénk egy fontos megjegyzést, a telefon figyelmeztet minket, amikor beértünk a munkahelyünkre, vagy mondjuk jelzi amikor elindulunk hazafelé, hogy még be kell vásárolni (ha van még miből, miután megjegyzést tettünk a főnökünknek a megérkezéskor).

A funkció nem igazán működött nálunk, de ezt betudjuk a béta létnek. Az ötlet mindenesetre díjazandó.

Twitter és iMessage
Mi más? Na jó, lehetne még Facebook, de azt nem kaptunk. Kaptunk viszont rendszerbe integrált Twittert, amihez ugyan első lépésben - legalábbis a bétában - még telepíteni kell az App Store-ból a hivatalos Twitter alkalmazást, de utána aztán bármilyen helyzetben, bármikor csiripelhetünk. Fotóztunk? Mehet Twitterre! Olvastunk valami jót? Mehet Twitterre. De a rendszer szinte összes alkalmazásából tweetelhetünk (Youtube, Google Maps). Kényelmesen használható, gyors módja a csiripelésnek.

Szintén újdonság az iMessage, amit éppen nem tudtunk érdemben tesztelni, de lényege, hogy iOS alapú eszközök között remekül tudunk vele csetelni, képet, videót küldeni stb.

És mostantól titkosítottan robognak az üzenetek.

Newsstand
Minthogy az iPaden a magazinok, újságok igazán élvezetesen olvashatók, várható volt, hogy az Apple még jobban erősít ezen a téren.

A Newsstand alkalmazás amúgy az iPhone-on - akár 3GS-en - is elérhető, itt majd újságokat vásárolhatunk, illetve előfizethetünk rájuk, ha egyszer lesz mögötte bolt. Az jelenleg még nem működik, de hát őszig még bőven van idő.

Apróságok
Az iOS 5 egyébként több mint 200 újdonsággal szolgál majd ősszel az iPhone és iPad használóknak. Ilyen például, hogy a programokat is felhőből telepíthetjük, s az App Store alkalmazásban végre listát kapunk arról, miket vásároltunk már meg, vagy töltöttünk le ingyen korábban.

 Az iPad felhasználók bizonyára örömmel veszik majd a multitaszkos használatnál bevethető ujjgesztusokat és a kettészedhető - megfelezhető és a képernyő széleire húzható - virtuális billentyűzetet.

A wifi-n keresztüli automatikus szinkronizálás is nagyon jól hangzik (csak feltesszük tölteni a telefont, a készülék pedig közben elintézi a változások szinkronizálását). De olyan jópofa megoldások is jönnek majd, mint amikor például az iPhone 4 LED vakuja villogással jelzi, hogy üzenetünk érkezett. Aki pedig mondjuk hiányolta eddig a formázási lehetőséget a levelező alkalmazásból, most örülhet, mert ez is megoldódik ősszel.

Szép ősz jöhet az iOS rajongóknak
Mindent egybevetve az elmúlt 2 nap iOS 5 béta tapasztalatai alapján azt kell mondanunk, hogy jó kis rendszer lesz. Bár összességében nem kelti a “hú, ez most aztán egy vadonatúj verzió” érzését, bizonyára az is egy cél volt, hogy a használatát ne kelljen újratanulni.
Az új funkciók pedig praktikusak és az iOS-től megszokott módon egyszerűen használhatók. A béta az iPhone 3GS-en is szépen megy, iPhone 4-en pedig még csak le sem kell majd mondanunk az új funkciók némelyikéről. Nagyon zavaró hibákkal nem találkoztunk: a fotó alkalmazás rakoncátlankodott néha, illetve úgy tűnt, hogy kicsivel gyorsabban fogy az akku is, bár nem is nagyon takarékoskodtunk, hiszen nyúztuk a rendszert.

Még visszatérve az iPhone 3GS-re: gyorsabb nem igazán lett a telefon, de legalább vészes lassulás sem érezhető. Ha ez így marad (netán javul), szép ősz vár azokra is, akik nem akarnak 3GS-ről váltani, de használnák az új rendszer lehetőségeit, s minden bizonnyal azokra is, akik majd egy újabb iPhone modellben gondolkoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Karácsony is figyelmeztet: Három hónapja nem regisztráltak ennyi beteget

Karácsony is figyelmeztet: Három hónapja nem regisztráltak ennyi beteget

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot