szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nem is olyan rég járt nálunk az Acer androidos táblája, amely az Acer Iconia Tab A500 névre hallgat.

Nem is olyan rég járt nálunk az Acer androidos táblája, amely az Acer Iconia Tab A500 névre hallgat. A most bemutatásra kerülő készülék neve mindössze egyetlen betűben tér el, de az 500 előtti W elég beszédes lehet sokak számára. Bizony, ez az Iconia nem Androidot kapott operációs rendszernek, hanem egy Windows 7-est.
A két gép egyébként igen hasonlít egymásra méretben és súlyban (tábla szinten nézve kicsit talán túlzottan nagyok és súlyosak), de például az A500-nak a súlyán kívül nem sok negatívuma akadt.

A W500 kicsit persze “más tészta”, hiszen itt nem egy mobil használatra optimalizált operációs rendszert futtató tábláról van szó, ez az Iconia rendes asztali OS-t kapott. A dolognak van előnye és hátránya egyaránt. Előny, hogy így a megszokott windowsos alkalmazásainkat használhatjuk rajta, hátránya pedig, hogy a Windows 7 felületét nem táblagépes használatra találták ki, s ezt nem nagyon tudják ellensúlyozni az Acer plusz alkalmazásai és a kiváló - jól reagáló - kapacitív érintőképernyő sem. Viszont ha kell, dokkolhatjuk a táblát egy billentyűzethez, és ekkor máris úgy használhatjuk, mint bármely windowsos netbookot.

Hardver: minden van, ami kell
Az Iconia Tab W500 első ránézésre simán összekeverhető androidos társával. Csak a kijelző alatti - itt a fekvő nézetet vesszük alapnak – Windows-gomb árulkodik arról, hogy itt másról lehet szó. A 10,1”-os kijelző egyébként szép, kontrasztos képet ad, és bár kicsit tükröződik, ez gyorsan megszokható. Az érintésekre (egyszerre négyre) azonnal reagál a rendszer, más kérdés, hogy az 1280x800-as felbontáson mennyire sikerül eltalálnunk az alap Windows 7 vezérlőket (nagyíthatunk persze rajtuk, ha akarunk).

A rendszer működése nem gyors, de nagyjából hozza azt, amit egy átlagos netbooktól is elvárnánk, az 1 GHz-es AMD C-50 (kétmagos) processzor egy AMD Radeon HD6250 grafikus vezérlővel dolgozik együtt azon, hogy megfelelő legyen a felhasználói élmény (adott esetben akár 3D-s játékokat is játszhatunk, persze nem full felbontásban).
Míg a processzor és a grafikus háttér megfelelőnek tűnik, az olcsóbb változat 32 GB-os SSD meghajtója már elég szűkös tárhelynek bizonyulhat sokaknak, lévén a windowsos alkalmazások azért általában több helyet kérnek, mint a táblagépes/mobil rendszerek applikációi. A 2 GB RAM sem éppen sok egy Windows 7-es gépnek.

A táblában két kamerát találunk, az előlapi ugyebár a videotelefonáláshoz, a hátoldali pedig (segédfény, vaku nélkül) fotózáshoz, videózáshoz (1,3 megapixeles Acer Crystal Eye webkamera). A kamera szoftvere nálunk nem volt túl megbízható, videónál a kép sokszor akadozott, s fotózni sem öröm vele. Ettől még persze videós csevegéshez vagy ha valamit hirtelen kell megörökíteni és nincs más kéznél, jól jöhet,
Akadnak viszont izgalmasabb dolgok is a W500-on, így például kapunk HDMI csatlakozót, SD kártyaolvasót, USB csatlakozót mondjuk pendrájvok használatához, és persze füles csatlakozót is (egyébként a beépített hangszórók is szépen szólnak, Dolby opcióval).
Emellett található hangerőszabályzó gomb, lock kapcsoló és persze ki-/bekapcsolásra szolgáló gomb még a készüléken. Természetesen van Bluetooth 3.0 és gyors wifi kapcsolat is,

A táblagép és a billentyűzet összeillesztése egy mozdulat

Hardver szempontjából ezzel ki is végezhetnénk szegényt, de valójában tartozik hozzá még valami: egy külső billentyűzet, teljes magyar kiosztással. Sőt, némileg több is, mint billentyűzet, ugyanis a csatlakoztatás után lesz már LAN csatlakozónk és plusz egy (összesen kettő) USB csatlakozónk is.

LAN csatlakozót is kapunk a billentyűzeten

A billentyűzet ugyan kicsi, de mégsem kényelmetlen, viszont a netbookokon megszokott touchpad nem fért el rajta, így az egeret vezérlő kis gombot a G-H-B billentyűk közé beékelve találjuk meg, az egérgombok pedig kicsit kényelmetlenül, a billentyűzet felénk eső szélére kerültek. Kétségtelen, hogy az Acer mérnökei minden millimétert kihasználtak és kihozták a legtöbbet ebből a méretből. Az egér helyett mi számtalan esetben nyúltunk a képernyőhöz, hiszen az érintéses módszer dokkolás után is simán működik, és egy 10”-os kijelzőn még csak nem is kényelmetlen néha odanyúlni, így az egér probléma megoldható ezzel, vagy egy hagyományos egér használatával (van USB és Bluetooth is, így ez sem gond).

Az egérhasználat is megoldott, ha nem is kényelmes

Ha vinnénk valahova a táblát és a billentyűzetet együtt, az sem gond, egymásra fordítva “összekapaszkodnak”, így egy kicsit vaskos, összezárt netbookra emlékeztető tömböt cipelhetünk (a kettő együtt 1,5 kg körül lehet).
Használat közben két méretes fémtüske és a dokkolásra szolgáló csatlakozó tartja össze őket, de hurcolni így nem feltétlenül szerencsés, mert nem igazán stabil ez a megoldás. Asztalon használva persze teljesen megbízható.
Netbookként teljesen jól funkcionál a kütyü, sőt még jobban, mint a hagyományos netbookok, hiszen néha nagyon kényelmes egerészés helyett bökdösni a képernyőt. Táblaként már nem ennyire meggyőző...

A szoftverről, vegyes érzelmekkel
Komolyan, semmi bajunk a Windows 7-tel, de lássuk be, nem arra találták ki, hogy táblagépeken használjuk. Az Acer ezen megpróbál segíteni a saját, érintőképernyőre optimalizált alkalmazásaival, amelyekkel sok funkciót valóban kényelmesen elérhetünk. Van érintéssel vezérelhető böngésző, ott van az Acer Gyűrű, amely segít a fontos alkalmazások kényelmes indításában, van érintésre optimalizált közösségi alkalmazás (SocialJogger a Twitter, Facebook, Flickr eléréséhez), és ott a My Journal is, ahová begyűjthetjük a minket leginkább érdeklő netes híreket.

Az Acer Gyűrűje

Sőt az Acer Clear.fi szolgáltatását is kényelmesen használhatjuk tábla üzemmódban (is). Akad még néhány érintésre optimalizált játék is, amelyeket letölthetünk, megvehetünk, de a választék töredéke az App Store-énak. Persze van egy halom Windows-játék, amit itt gond nélkül használhatunk (amíg be nem telik a 32 GB-os SSD), de azok többségéhez már dokkolnunk kell.

Érintőképernyőre optimalizált böngésző

A Windowsnak persze akadnak előnyei is, például irodai, vállalati környezetben rá lehetünk kényszerítve a használatára, de a programok töltésére várakozás, a rendszer saját felületének esetlensége az érintőképernyőn sajnos együtt már megtörik a felhőtlen szórakozást, amit egy erre kitalált rendszerrel ellátott tábla nyújtana (és nemcsak az iPadre, hanem akár pont az androidos Iconia Tab A500-ra is gondolunk itt).

Azt tehát a felhasználónak kell eldönteni, hogy mely szempontok fontosabbak számára. Ez teljesen az egyéntől függ. Ha például úgy tekintünk a W500-ra, mint egy netbookra, amelynek a segítségével az egész napi irodai munka után este a kanapén eldőlve kényelmesen videózhatunk, netezhetünk, akkor máris másnak tűnik minden... All-in-one, ez kétségtelen!

Mindent egybevetve, az Acer Iconia Tab W500 jó választás lehet azoknak, akik belekóstolnának a táblagépes életbe, miközben a munkához előnyben részesítenek egy windowsos netbookot. Ezt így megkapják egyben, billentyűzettel együtt akár 150 ezer forint körüli áron is.
A gép működésével különösebb gondunk nem volt, nem kapkod, de tűrhető sebességgel működik, legalábbis a hétköznapi alkalmazásokat illetően. A táblagépes üzemmódhoz viszont már nagyon jól jönne például itt is a Windows 8, amelynek felületénél a Microsoft már ezt a felhasználási módot is figyelembe vette (emitt mutattunk erről videót is). Erre viszont még várhatunk...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

iPad 2: továbbra is jó választás

Az iPad első változatát annak idején még a hazai debütálás előtt sikerült megnyúznunk, és már akkor azt mondtuk, hogy...

techline.hu Tech

Acer Iconia Tab A500: ez súlyos!

Kezdjük ott, hogy a készülék technikai szempontból ott van, ahol jelenleg egy androidos táblának lennie kell: kétmagos...

techline.hu Tech

HTC Flyer teszt: lehet másképp is

A HTC Flyer nem éppen a tavaszi androidos táblagép kínálat legerősebb darabja, hiszen esetében szó sincs kétmagos...