szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A hírességek életébe mindegyikünk szeret kicsit bepillantani.

A hírességek életébe mindegyikünk szeret kicsit bepillantani. A legtöbben megelégszünk a bulvár által nyújtott felszínes és sok esetben – kiábrándító módon – kitalált információkkal. Sokan azonban „tudományosabban” közelítjük meg a kérdést, és inkább az életrajzokat, dokumentumfilmeket és egyéb érdekességeket részesítjük előnyben. Ez utóbbi kategóriába tartozik a most ismertetésre kerülő weboldal.

 A Letters Of Note nem kevesebbre vállalkozott, mint a különböző hírességek által írt levelek, jegyzetek és egyéb firkálmányok beszkennelt verzióinak összegyűjtése. A feladat nem egyszerű, a végeredmény azonban hihetetlenül érdekes. Az archívum pillanatnyilag ötszáznál is több különböző írást tartalmaz. Ezek némelyike hosszú, kézzel írt levél, de sok esetben írógéppel írt oldalak (eredeti aláírással természetesen). Találhatunk apró szösszeneteket Isaac Asimovtól, de megtekinthetjük Marilyn Monroe befejezetlen, kézírásos levelét is, amit az öngyilkossága előtti napon kezdett el írni volt férjének, Jod DiMaggionak. A rózsaszín papírra írt illatos levélke soha nem került postára, a színésznő öngyilkosságát követő napon találtak rá Monroe jegyzettömbjének lapjai között.

Aláírás EP, azaz Elvis Presley

A megtalálható levelek elég széles időtartamot ölelnek át: Charlie Chaplin és Quentin Tarantino levelezése egyaránt fellelhető (Tarantino macskakaparása mindenképpen megér egy pillantást), de megtekinthető itt egy igen terjedelmes George Washington levél, sőt ha inkább napjaink hírességeire vagyunk kíváncsiak, de nem tudjuk ki az a Tarantino, akkor találhatunk Elton John levelet is.  

Bill Gates, természetesen már a hőskorban sem kézzel írt...

Az Archívum kezelése igen egyszerű: a kategóriákból az első („type”) az iromány típusa alapján szűri a találatokat: levél, fax, távirat vagy „memo”, azaz jegyzet. A második kategóriában a kézírás/gépírás alapján szűrhetünk – igaz, a géppel írott levelek is el vannak látva aláírással, sőt a tartalmuk is érdekes, így nem érdemes csak a kézírásos darabokat böngészni. A harmadik kategóriában dátum alapján szűrhetünk – a legkorábbi levelek a 17. századból valók, a legújabbak pedig az ezredforduló utánról.

A következő kategóriában a levél írójának foglalkozása, illetve a levél tartalma szerint válogathatunk: színészet, zene, sci-fi, szerelmes levelek, stb. Végül pedig egy terjedelmes lista a nevekkel: itt egyszerűen kiválaszthatjuk, melyik celebritás levelét, leveleit szeretnénk látni.

Ha pedig valaki elég bátor, akkor megtekintheti Hasfelmetsző Jack eredeti levelét, 1888-ból – vigyázat, már a kézírás is ijesztő!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj