szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezúton is elnézést kérünk mindenFlash-rajongótól és fejlesztőtől amiért a Flash-játékokat nemes egyszerűséggel „nem...

Ezúton is elnézést kérünk mindenFlash-rajongótól és fejlesztőtől amiért a Flash-játékokat nemes egyszerűséggel „nem igazi” játéknak minősítettük. Be kell látnunk azonban, bárhová is fejlődik a Flash, alapvető jellemvonásai (vektorgrafika, actionscript stb.) meghatározzák, mire képes. Egy böngészős Flash-alkalmazás soha nem fog úgy kinézni és olyan élményt nyújtani, mint egy hagyományos, telepíthető játék. Vannak ugyan próbálkozások, sőt láthattunk már 3D, texturázott Flash-játékot, de azért még mindig ott tartunk, hogy a legmezeibb felhasználó is felismeri, hogy „nahát, ez egy jópofa kis Flash-alkalmazás”.

 Ha a böngészőn keresztül akarunk játszani valamilyen „igazi”, (vigyázat, szakszavak következnek!) texúrázott, bump-mappolt, real-time árnyékokkal bíró, 3D engine-t használó játékkal, óriási pályákkal, akkor nem sok lehetőségünk van. Ez a műfaj még eléggé gyerekcipőben jár. A legismertebb próbálkozások a Sony műhelyéből kerültek ki, mint például a méltán népszerű, böngészőből, mindenféle letöltés és telepítés nélkül futtatható Free Realms, vagy Free Realms motornak az újabb verzióját használó Clone Wars.

 Nem árt készülnünk a jövőre: a gyenge grafikájú Flash-alkalmazásokat lassan fel fogják váltani a felhő (cloud) és egyéb technológián alapuló, komolyabb böngészős játékok. Tulajdonképpen minden játékot fel fognak váltani: előbb-utóbb az összes játék böngészőből, az interneten keresztül fog futni, telepítés nélkül. Addig persze még jó pár év hátravan, de az első fecskék már kezdenek megjelenni a piacon.

A fenti okok miatt érdemes üdvözölni, és érdeklődve figyelni minden „böngészős játék” próbálkozást, még akkor is, ha olyan kiejthetetlen/leírhatatlan neve van, mint most következő tesztalanyuknak, a Drakensang Online-nak.

 A Drakensang a szerepjáték rajongók számára nem ismeretlen fogalom, az azonos nevű szerepjátékos-univerzumból szivárgott át a számítógépekre. Két remek játék is megjelent már, kellemes felüdülést biztosítva az unalomig ismert D&D-alapú és „casual” szerepjátékok dömpingjében. Idén nyáron pedig újabb érdekesség érkezett ebből a fantasy-világból: a közvetlenül böngészőből játszható Drakensang Online. Csak egy regisztráció és egy klikkelés, és máris indulhat a játék. Ráadásul magyar nyelven is van!

A játék fő érdekessége (és előnye), hogy JAVA-alapokon működő cloud-technológián alapul. Ez azt jelenti, hogy abszolút nincsen töltési idő (főleg letöltés), bejelentkezés után máris játszhatunk. Az újabb és újabb területeket a háttérben kapjuk a felhőből, gyakorlatilag folyamatosan játszhatunk anélkül, hogy egyetlen töltőképernyőt is látnánk. A legmeglepőbb az egészben, hogy a játék (a JAVA ellenére) határozottan csinos. Persze nem egy Crysis, de azért kellemes látványt nyújt. Ha kitesszük teljes képernyőre (mert ilyet is lehet ám!), akkor szinte lehetetlen megállapítani, hogy mi most tulajdonképpen nem töltöttünk le semmit, nem telepítettünk játékot, csupán a böngészőben szórakozunk.

Igaz, a játék még csak nyílt béta fázisban van, de már most is élvezhető és kellemes. Jellegét tekintve a fejlesztők gyakorlatilag lemásolták az etalon akció-RPG, a Diablo mechanikáját. Ez nem gond, hiszen ami működött tizenöt évvel ezelőtt (és azóta is), azon nem érdemes változtatni. Egy próbát mindenképpen megér, főleg újszerű jellege miatt, és persze azért is mert ingyenes!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump