szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia császár, Napóleon kudarca ítélt Oroszország elleni támadása iszonyatos emberáldozatokkal járt. Ezt bizonyítja az is, hogy 199 évvel az 1812-es akció után is találtak még tömegsírt, amely a Grande Armée, azaz a francia hadsereg katonáinak földi maradványait rejti magában.

Legalábbis ezt sejtik lengyel régészek, akik egy útépítés során, Olecko környékén – Északkelet-Lengyelországban – találtak rá 350 csontvázra. Feltételezik, hogy a francia hadsereg katonáira bukkantak rá, egy erdős részen, ahol egy elfeledett temető húzódott. Az erdőt az új út építése miatt kellett részben kivágni.

A csontok elemzéséből arra következtettek a régészek, hogy olyan emberek maradványait találták meg, akik életük nagy részét lóháton töltötték. Minderről Hubert Augustyniak, a feltárás vezetője, lengyel régész számolt be az újságíróknak – a thenews.pl internetes portál szerint.

A temető másik felében többnyire gyerekek nyugszanak, akik feltehetően a közeli faluból származtak. A csontjaikból látszik, hogy gyenge élelmezésben volt részük, és más leletekből az is kikövetkeztethető, hogy a falusiak kemény fizikai munkát végeztek.

A temető datálásában segített, hogy számos pénzérmét találtak, ezek az 1710 és 1842 közötti időszakból származtak. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a katonák uniformisait ellopták.

A napóleoni hadseregben egyes becslések szerint 400, más források szerint akár 600 ezer ember is szolgálhatott, amikor a franciák Oroszország ellen vonultak. Pontosabban nem is csak franciákról volt szó, hiszen például sok lengyel is csatlakozott – a lengyel területek visszanyerése érdekében – a cár elleni akcióhoz.

A Wikipedia francia oldala szerint a Grand Armée oroszországi hadjáratára 300 ezer franica, belga és holland indult. Őket 95 ezer lengyel egészítette ki. Ausztria – tegyük hozzá: kénytelen-kelletlenül – 35 ezer embert adott Schwarzenberg herceg vezetésével, Itáliából 25 ezren érkeztek, a bajorok 24 ezret küldtek, a szászok és a poroszok 20-20 ezret. Vesztfália 17 ezer emberrel képviseltette magát, ráadásul 15 ezer svájci és 3500 horvát katona volt a „francia” seregben. A lengyel, az osztrák és a porosz egységek kivételével mindannyian francia irányítás alatt álltak.

A Grand Armée sok százezer tagja közül azonban csak pár tízezren tértek vissza az orosz hadjáratból. Mindez a napóleoni birodalom összeomlását is jelentette: az 1812-es kudarc után a francia császár már többnyire csak védekező jellegű csatákat folytatott - hiszen a poroszok és az osztrákok azonnal ellene fordultak az orosz fiaskó után. Bár időnként még ezekben az ütközetekben is megcsillogtatta hadvezéri tehetségét Napóleon, a most megtalált tömegsír sejteti azt az iszonyatos pusztítást, amit a kor háborúi okoztak, és nem feltétlenül csak a nagy ütközetekben, hanem a kisebb csatározások során is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Tech

El se ment az esküvőjére - 200 éves Napóleon második házassága

A francia császár, Napóleon 200 éve érkezett hatalmának csúcspontjára. Ugyanis 1810-ben Európa talán legelőkelőbb uralkodócsaládja, a Habsburgok is belementek abba, amit korábban mindenki elképzelhetetlennek tartott volna: feleségül adták az osztrák császár lányát a "felkapaszkodott korzikaihoz"'.

MTI Tech

Keresik Napóleon aranyát

Egy orosz matematikus tudni véli, hol rejtette el Napóleon az 1812-es oroszországi hadjárat során elrabolt, becslések szerint mintegy 80 tonna aranyat, s most már szinte csak ki kell ásni - állítja a Komszomolszkaja Pravda című lap. Önkénteseket keresnek a munkához.

MTI Tech

Kétszáz év után végső nyughelyre leltek Napóleon katonái

Bonaparte Napóleon 18 katonájának földi maradványait temették újra Litvániában hétfőn, csaknem kétszáz évvel azután, hogy elbukott a Moszkva bevételét célzó hadjárat, és a korzikai katonái a jeges télben visszaindultak nyugat felé.

MTI Történelem

190 éve halt meg a kis korzikai

Százkilencven éve, 1821. május 5-én halt meg Szent Ilona szigetén a száműzött Bonaparte Napóleon francia császár, a történelem egyik legnagyobb katonai lángelméje.

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R