szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Titkos szavazáson felvette társult tagnak Szerbiát a CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet - jelentette be a genfi központban Rolf-Dieter Heuer, a szervezet főigazgatója. Boris Tadic szerb elnök kedden Genfbe megy az okmány aláírására.

Ez a döntés akkor lesz hivatalos, amikor az érintett felek aláírják az okmányt és azt a szerb parlament, a szkupstina is jóváhagyja. Ekkor válik Szerbia a világ legnagyobb tudományos szervezetének társult tagjává, ami mindkét fél érdeke - mondta a titkos szavazás után a főigazgató és emlékeztetett arra, hogy szerb fizikusok már évekkel ezelőtt bekapcsolódtak a CERN kutatásaiba annak ellenére, hogy az ország még nem tagja a szervezetnek. 

A Tanjug előzetes híre szerint Boris Tadic szerb elnök kedden utazik a svájci városba, hogy aláírja a dokumentumot Rolf-Dieter Heuer főigazgatóval. Az újvidéki (Novi Sad) egyetem természettudományi-matematikai fakultásán az aktust élőben videoláncon követhetik a hallgatók és a tanárok.

Tadic svájci látogatását fölhasználja arra is, hogy az ENSZ különböző, Genfben működő szervezeteinek, köztük a leszerelési- és a gazdasági bizottságnak a vezetőivel tárgyaljon.

Szerbia a CERN rendes tagságot akkor fogja elnyerni, ha öt év elteltével a CERN Tanácsa fölülvizsgálja, hogy Szerbia eleget tett-e a követelményeknek. Genftől kicsit északra 1954-ben írta alá 12 ország a CERN alapító okiratát, köztük volt a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság, amely 1961-ben kilépett a szervezetből. Magyarország 1992-ben lett a szervezet tagja. Ma 20 országot számol az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet. 

A Politika című belgrádi napilap a CERN-t olyan agytrösztnek nevezi, amely a világ legkiválóbb atomfizikusait, kutatóit tömöríti. A tudományos-technológiai együttműködésről szóló szerződést miden olyan ország is aláírta, amely nem teljes jogú tagja a szervezetnek, mint több Európán kívüli ország, köztük India, Izrael, Japán, az Egyesült Államok, Törökország és az UNESCO, mint megfigyelő. Ez azt jelenti, hogy nincs szavazati joguk a legmagasabb döntéshozói szervben, a tanácsban, de a kutatásokban részt vehetnek.

A CERN-nek 3 ezer teljes idejű foglalkoztatottja van, valamint 6500 szerződéses tudományos kutató és mérnök 80 nemzet 500 egyeteméről. A nyári hónapokban 10 ezren is dolgoznak a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában - hívta fel a figyelmet a Politika.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeállt az Apple tajvani gyártója és Kína egyik legnagyobb autógyára

Összeállt az Apple tajvani gyártója és Kína egyik legnagyobb autógyára

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint