szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú hónapokig száműzték a nem valós neveket, mostantól mégis engedélyezi a Google, hogy a felhasználói beceneveket, álneveket használjanak. Igaz, csak az ellenőrzött alteregókat látják szívesen a közösségi oldalon, azaz kivizsgálja a konszern, ki áll a becenév mögött.

Fél évvel a kereső közösségi oldalnának elindulása után, a rengeteg profil-felfüggesztést, törlést és panaszt követően mégis engedélyezi a Google, hogy a felhasználói beceneveken regisztráljanak. A Spiegel a Google egyik menedzserét, Bradley Horowitzot idézi, aki szerint az elkövetkező hetek során a rendszer elfogadja a különböző beceneveket – amennyiben a valódi névhez hozzá lehet őket rendelni.

Aki azt szeretné, hogy a polgári neve ne jelenjen meg a Google + rendszerében, használhatja a becenevet. A Google azonban garantálni akarja, hogy valós személy áll a becenév és a profil mögött. Érveik szerint ez a személyiséglopás elkerülése és a Google +  rendszerrel való visszaélések megakadályozására szolgál, ezért a beceneveket a valós nevekhez rendeli a vállalat.  A közösségi oldalak ugyanakkor általában azért ragaszkodnak a valós nevekhez, mert a valós profilokat lehet jó áron eladni a hirdetőknek.

©
A menedzser hivatkozik arra is, hogy kiértékelték a közösség reakcióját a regisztrálási folyamatra és a becenév tiltására. Az adatok alapján az újonnan regisztrálók 0,1 százalékának okoz problémát, hogy milyen néven kell regisztrálnia, a hatvan százalék egyszerűen hozzárendeli a becenevet a valós nevéhez. Bradley Horowitz szerint a felhasználók húsz százaléka jelentkezett be hibásan cégként, és 20 százalék óhajt álnevet vagy egyéb, „nem konvencionális” nevet használni.

A becenevekért lobbizók – adatvédők, disszidensek és egyes aktivisták - azonban még nem örülhetnek felhőtlenül. A már eddig is fennálló ellenőrzés mellé ugyanis a Google fenntartja a jogot arra is, hogy eldöntse, megfelelő-e a becenév, és ha nem, blokkolja.

Akinek fura művészneve van például, igazolhatja, hogy tényleg így ismerik a művészvilágban. Például papír újságcikk beszkennelt verziójával vagy dokumentumok másolatával megelégszik a kereső, melynek munkatársai néhány napon belül feldolgozzák a kérelmeket ígéretük szerint.
 
Korábban nagy felzúdulást keltett, hogy számtalan Google+ profilt felfüggesztett a Google - nem volt a cég elvárásainak megfelelő ugyanis a megadott név. Nem csupán a becenevekről volt szó, a furcsa nevű embereknek be kellett bizonyítaniuk, hogy tényleg így hívják őket, az álneveket, beceneveket pedig száműzték a rendszerből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Közös témákra épít a Google +

A Google további több mint kétszáz IBM-szabadalmat szerzett meg, köztük van egy egy "szemantikus közösségi hálózat" szabadalom is.  

hvg.hu Tech

Még személyesebb lett a Google kereső

A Google legújabb szolgáltatása a „Search plus Your world” névre hallgat – az elképzelés lényege, hogy a szokásos keresési találatokon felül, immár személyes, Picasa, Google+ és egyéb találatok között is böngészhetünk.

hvg.hu Tech

Megújul a Google

Eltűnik a jelenlegi fejléc, helyét szürke logó veszi át, a szolgáltatásokat a bal sávban találjuk meg hamarosan, és többet kell majd kattintanunk.

hvg.hu Új technológiák

A csaló jegyüzéreken is keres a Google

A Google azokkal a hirdetésekkel is jól jár, amelyeket csalók, vagy egyéb illegális tevékenységet űzők tesznek közzé - írja a BBC, amely emlékeztet rá, hogy a londoni olimpiára illegálisan árusítanak jegyeket.

Ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, mint azt eddig gondolták

Ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, mint azt eddig gondolták

Lezuhant a spanyol légierő repülőgépe, a pilóta meghalt

Lezuhant a spanyol légierő repülőgépe, a pilóta meghalt

Telemarketinges zaklatások miatt osztják ki a legtöbb GDPR-bírságot

Telemarketinges zaklatások miatt osztják ki a legtöbb GDPR-bírságot