szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelszó helyett ujjlenyomat-ellenőrzés okostelefonoknál - ilyen szabadalmat nyújott be a Sony az Egyesült Államokban.

Technikailag már az is lehetséges, hogy az okostelefon gazdája ne jelszót adjon meg a készülékének a belépéskor, hanem az érintőképernyőn az ujjlenyomatot azonosítsa a rendszer. Ezt a megoldást szabadalmaztatja a Sony a BBC híre szerint.

©
A fényáteresztő kijelzőnek köszönhetően a szenzorok képesek a képernyőre tett ujj lenyomatát leolvasni. A kijelzőn ugyanakkor mindaddig, míg az azonosítás meg nem történt, csak a grafika látható, ami megmutatja, hol kell megérinteni a képernyőt a leolvasáshoz.

A Sony egyelőre arról nem nyilatkozott, mikortól lehetne bevezetni az új megoldást.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalába más céges is benyújtottak már korábban is ujjlenyomat-azonosításon alapuló szabadalmaztatási kérelmeket. Sőt, a Motorola Mobility tavaly már piacra is dobott egy modellt, az Atrixot, az okostelefon hátlapjára szerelt biometrikus szkennerrel.

A Sony megoldása viszont, mivel az előlapot használja, leegyszerűsítené a folyamatot. Aki pedig duplán bebiztosítaná magát, emellett még megtarthatja a négy számjegyű PIN kódot is a belépéshez. Ez a mobil pénztárcaként használt okostelefonok esetében kap jelentős szerepet, hiszen a Near Field Communication (NFC) technológiával a hitelkártyát, bankkártyát is kiválthatja az okostelefon.

Jobb videóhívások

A szabadalmi dokumentum szerint az eljárás további előnye, hogy a felhasználó egyenesen a kamerába nézhet, a képernyő közepén, nem kell felnéznie a készülék tetején levő kamerába. Mindez megoldható lenne a kijelző növelése nélkül, és a kamera maradhat a telefon tetején.

©
Ez a lépés áthidalná azt a problémát is, hogy sokszor kellemetlen érzése van a felhasználónak, amikor az okostelefonján videótelefonál, mert nincs szemkontaktus a hívott féllel. Hiszen általában nem a kamerába néz a telefonáló, hanem a beszélgetőpartnere képét figyeli a kijelzőn. 

Az Apple négy éve már szabadalmaztatott egy eljárást, amivel a kamera érzékelője a számítógép képernyőjének közepére kerül, így természetesebbnek hat a videókonferencia képe is, de önarcképet is könnyebb így készíteni. Egyelőre azonban még nem használják a megoldást a gyakorlatban.

Az ujjlenyomat persze csak egy az újfajta megoldások között: a Nokia például vibráló tetoválással helyettesítené a jelszót és a csengőhangot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Vibráló tetoválás válthatja ki a Nokia csengőhangot

Vibráló tetoválással helyettesítené a csengőhangot  a Nokia az okostelefonokban, de jelszó helyett is használható a megoldás. Az eljárás szabadalmaztatását már el is indította a finn cég az Egyesült Államokban.