szerző:
hvg.hu

A madarak agyában lévő önálló idegsejtek fontos információkat képesek megragadni a Föld mágneses mezejéről, ami valószínűleg tájékozódó képességgel ruházza fel őket – állítja egy mágneses érzékelésről készült tanulmány.

A galambok figyelemreméltó navigációs képességeit már régóta próbálják magyarázni a mágneses érzékeléssel, de hosszú időn át nem sikerült tudományos magyarázatot találni rá, hogy ez a képesség hogyan is működik. Most azonban a kutatások azt látszanak igazolni, hogy a sejtek képesek kódolni az mágneses mezők irányáról, intenzitásáról és polaritásáról szóló információkat. Azt is feltételezik, hogy ezek a jelek a madarak belső füléből, az úgynevezett lagenából érkeznek, de ennek a mechanizmusnak a teljes megfejtése még várat magára – olvashato a Nature cikkében.

Repülő galamb. Pontosan tudja, hogy hol van
©

A kísérletek során a kutatók ez sötét szobában létrehoztak egy olyan mesterséges máneses mezőt, amely elfedte a Földét, s ebben a környezetben mérték meg a galambok agyi aktivitását. Azt tapasztalták, hogy a belső fülben található egyensúlyért és tájékozódásért felelős vesztibuláris rendszer idegsejtjei attól függően sültek ki és adtak információt, hogy a mágneses mező iránya hogyan változott, milyen volt az intenzitása és a polaritása. Ugyan ezek a sejtek nagyon érzékenyek voltak arra a hullámhosszra, amely jellemzi a Föld geomagnetikus mezejét.

Az irányról, az intenzitásról és a polaritásról szerzett információkat nem csak iránytűként, hanem a pozíciójuk meghatározásra és iránymérésre is használják a galambok, mert a mágneses mezők helyről-helyre változnak. Olyan ez, mintha GPS-szel lennének felszerelve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!