szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségekkel küzdő emberek állapotromlását sok esetben csak folyamatos monitoringgal lehet megelőzni. Emiatt a betegeknek és a doktoroknak folyamatos összekötetésben kell állniuk egymással, viszont az állandó megfigyelés nagyon sokba kerül. Kivéve, ha bármilyen távolságból megoldható.

A Xerox kutatói a betegek és a költségcsökkentés érdekében kidolgoztak egy olyan kamerás, adatküldésre és -elemzésre alkalmas, vezeték nélküli rendszert, amely a betegeknek sem okoz semmilyen korlátozást, nem jár fertőzésveszéllyel, illetve az orvosoknak is segítséget jelent a gyógyító munkában.

A Xerox indiai és websteri kutatóinak együttműködésével kifejlesztett, az indiai Manipal Egyetemi Kórházban jelenleg tesztelt technológia lényege, hogy a betegeket olyan szenzoros kamerákkal figyelik, amelyeknek a felvételeit egy speciális algoritmus segítségével az orvosi műszereken megjeleníthető életjelekké lehet átalakítani. Például amikor a szívdobbanás hatására oxigéndús vér kerül a szervezetbe, a bőr vörösebb lesz. A Xerox által fejlesztett kamerák észlelik ezt a változást – ami egyébként az emberi szem számára nem látható – és a kamerákkal összeköttetésben lévő műszerek máris kiszámolják többek közt a pulzusszámot, ami azonnali információt jelent az orvosoknak ahhoz, hogy kell-e bármilyen beavatkozást elvégezniük a betegnél.

A kamerarendszer abban is előrelépést jelent, hogy a pácienseknek nem szükséges folyamatosan kórházban tartózkodniuk, hanem akár otthonukban, vagy egyéb külső helyszínen is figyelemmel követhetők, miután a vezeték nélküli kapcsolattal működő kamerák könnyen mozgathatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait