szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz éven keresztül készült Tejútrendszerünkről egy egészen döbbenetes interaktív fotó.

Egyetlen elképesztő panorámaképbe sikerült beleszorítania a NASA-nak a teljes Tejútrendszert. A panorámaképhez a NASA "infravörös szemű" Spitzer űrtávcsöve tíz éven keresztül több mint kétmillió felvételt lőtt el, és ezek összeolvasztásának végeredménye az óriási méretű, 6 GB-os kép.

S hogy mi van ezen a 6 GB-os fotón? Legalább 300 milliárd csillag (galaxisunk csillagainak körülbelül a fele), közülük jó pár több mint 13 milliárd éves, ahogy benépesítik a mintegy 100 ezer fényév átmérőjű Tejútrendszert.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/GLIMPSE Team

A legnagyobb felbontású kép nyolc részre lett bontva, a részképek 67 500 pixelesek. Ha valaki elég elszánt, akár le is töltheti a RAW fájlokat, és összefűzheti ezeket, azonban ha nyomtatni si akarna, azt azért gondolja át, hogy a végeredmény egy majdnem 46 méter széles, viszont mindössze 1,2 méter magas nyomat lenne.

A teljes felbontású fotó mellett a NASA elérhetővé tett egy sor interaktív képrészletet is, amelyeket mozgathatunk, az egérgörgőt használva beléjük nagyíthatunk, „célállomásokat” választhatunk, azaz nem mindennapi sétát tehetünk valóban tágabb környezetünkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját