szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokáig az atomokat hitték a világot alkotó legkisebb, továbboszthatatlan dolgoknak, de már régóta tudjuk, hogy nem azok. Hanem?

A világon minden molekulákból áll, azok atomokból, azok protonokból, neutronokból és elektronokból vannak. Sokáig aztán ez utóbbiakat vélték a világmindenség legkisebb alkotóelemeinek – majd ezekről is kiderítették, hogy nem azok. Az 1950-es, 1960-as években találtak rá az ezeknél is kisebb elemi részecskékre: a kvarkok, leptonok, neutrínok és bozonok felfedezése megteremtette a részecskefizika alapjait.

Itt persze nem áll meg a dolog, ahogy a Talk Nerdy To Me legfrissebb videója is rámutat, az amerikai Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratóriumban vagy például az európai CERN-ben óriási energia beleadásával ütköztetik ezeket a részecskéket, hogy megpróbálják további, kisebb darabokra törni őket. Ilyen módon jöttek rá, hogy a protonon és neutronok a már említett kvarkokból állnak, iletve így bizonyították be az elemi részecskékről szóló, már előtte létező elméletet.

©

A folyamatot szó szerint ütköztetésnek kell elképzelni, mintha két autó ütközne – csak itt sokkal kisebbek a méretek –, majd darabokra törnének. A legkisebb alkotóelemet értelemszerűen akkor találjuk majd meg, ha hiába ütköztetünk akármekkora energiával, a részecske nem törik majd újabb, még kisebb darabokra. Jelenlegi ismereteink szerint az elemi részecskék már nem bonthatók tovább, így a világ legkisebb dolga, úgy tűnik 0,0000000000000000001 méter kiterjedésű.

Figyelembe véve, hogy egykor az atomról is úgy gondolta az emberiség, hogy “itt a vége”, így előfordulhat, hogy az elemi részecskéknél sem áll majd meg a tudomány. Persze egyelőre az is kérdés, hogy egy ennél még kisebb alkotóelemet hogyan lennénk képesek megmérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”