szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság májusi döntését követően bombázzák a Google-t a törlési kérésekkel. Van, amelyiket jogosnak ítél a keresőóriás, más esetben megtagadja a törlést. Itt a legfrissebb statisztika.

Az Európai Bizottság május 13-i döntése értelmében a keresőmotorokat üzemeltetők kötelezhetők arra, hogy eltávolítsák a keresési eredményekben szereplő személyes információkat. A keresőmotoroknak minden magánszemély által benyújtott eltávolítási kérelmet meg kell vizsgálniuk, és az adott keresőmotor csak akkor folytathatja bizonyos keresési eredmények megjelenítését, ha ahhoz közérdek fűződik. Bár a „Right to be forgotten”, azaz a felejtés joga nem találkozott a Google egyetértésével (Eric Schmidt eleve hibásnak mondta), a keresőóriás is tartja magát a döntéshez.

Átláthatósági Jelentésében most közreadta, mi is történt az elmúlt közel négy és fél hónapban, pontosabban május 29 óta, amikortól is elérhetők a kérelmezési űrlapok.

A jelentés szerint a keresőóriás 146 357 kérelmet kapott és 498 737 URL-t értékelt ki az eltávolítás szempontjából. A feldolgozott URL-ek 58,2 százalékát nem távolították el, 171 183 esetben viszont eleget tettek a kérésnek.

©

A legtöbb kérelmet Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból és Olaszországból kapta a Google, de persze a jelentésben országokra bontva is megnézhetők a számok. Magyarországról is érkeztek kérések: 1570 magyar magánszemély kérelmezte 5973 URL eltávolítását, a feldolgozott URL-ek 69,6 százalékát indokolatlannak találták.

Domének szerint is csoportosították a kérelmeket: a top 3 domén a Facebook, a profilengine.com és a YouTube.

Az áthatósági jelentésben jó pár példa is látható arra, miket kértek a Google-től, és mely esetekben, hogyan döntött. Egy brit médiaszakember például azt kérte, hogy távolítsanak el négy olyan linket, amelyek az általa az interneten közzétett, rá nézve kellemetlen tartalmakról beszámoló cikkekre mutatnak. A Google nem értett vele egyet, és nem távolította el az oldalakat a keresési eredmények közül. Hasonlóképpen döntött a keresőóriás egy ugyancsak brit esetben: ennél valaki az olyan internetes cikkekre mutató linkek eltávolítását kérte, amelyek a munkahelyén elkövetett szexuális bűncselekményei miatti elbocsátására utaltak.

Teljesítették viszont annak a német felhasználónak a kérését, aki csaknem 50 olyan link eltávolítását kérte, amelyek egy nyilvánosságra került, kellemetlen természetű magánlevelezésről szóló cikkekre mutattak. Hasonlóan nem szerepelnek már a keresési eredmények között azok a cikkek, amelyek egy több évtizeddel ezelőtti gyilkosságról írnak, és az áldozat feleségének a neve is szerepel a cikkekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Vizsgálják a német szélsőjobbos AfD-t, hogy nem a demokratikus rend ellen irányul-e

Vizsgálják a német szélsőjobbos AfD-t, hogy nem a demokratikus rend ellen irányul-e

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről