Elég egyetlen fejhallgatót felvennie, és olyan lesz, mintha 25 hangszóró venné körül

Elég egyetlen fejhallgatót felvennie, és olyan lesz, mintha 25 hangszóró venné körül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az otthoni filmnézés élményének javítására már most használható a világ első 3D-s hangzást nyújtó fejhallgatója, hamarosan pedig a virtuális valóság megéléséhez is hasznos eszköz lehet. Ha felveszi és elfordítja a fejét, rögtön fordul a hanghatás is.

A Las Vegas-ban zajló CES 2015 kiállításon debütált a világ első 3D-s fejhallgatója. A gyártó 3D Sound Labs “igazi viselhető moziként” is emlegeti az eszközt, ami lássuk be, egy kissé nagyképű megnevezés, tekintve, hogy a Neoh képet egyáltalán nem, csak hangot sugároz.

©

Amiért mégis érthető a mozis vonal: a fejhallgató a (házi)mozik hangrendszerének élményét hozza, viselőjében olyan hatást kelt, mintha nem is 5+1, hanem két tucat hangszóró venné körül, minden irányból. Ilyen, “több hangszórós” fejhallgató már eddig is létezett, a francia 3D Sound Labs azonban alaposan hozzáadott a technológiához: a Neoh követi viselője fejmozgását, és ahhoz szabja a hangzást.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hangzás nem csak aszerint változik, hogy a filmben közelebb vagy távolabb robbant fel valami, jobbról vagy balról szólnak-e a szereplők. A fejhallgató szimulálja a hangzásváltozást akkor is, ha kicsit jobbra fordítjuk a fejünket satöbbi. Mindez már filmezés közben is érdekes (ehhez a cég saját videólejátszó alkalmazása szükséges), de a játékok és/vagy a virtuális valóság területén még nagyobb távlatok nyílhatnak.

©

A Neoh utolsó simításaihoz és a tömeggyártás beindításához még szüksége van némi pénzre a vállalatnak, így a 3D-s fejhallgató még januárban közösségi tőkegyűjtésre indul a Kickstarteren. Gyanúnk szerint a szükséges pénz jó eséllyel össze is jön majd, így a gyártó még idén piacra dobhatja a 300 dolláros árszint alá belőtt újdonságot.

Ha nem szeretne lemaradni a CES 2015 legfontosabb újdonságairól, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát, ahol mindenről beszámolunk. Ha most rögtön belekezdene a hírek olvasásába, itt találja őket.