szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb e-mailes rendszert, Facebook-fiókot és egyéb hasonló dolgot érintő feltörés esetében maga a felhasználó hibázik olyat, amit illetéktelenek kihasználhatnak. Öt dolog, amelyre tényleg érdemes odafigyelnie mindenkinek.

Az Intel szerint a szinte meghekkelhetetlen emberek nem kattintanak összevissza – tehát gondolkodjon, mielőtt kattint. Bullshitnek tűnik, de a vállalat rögtön egy súlyos adattal támogatja meg állítását: az IBM kutatói szerint a feltörések 95 (!) százaléka azért következik be, mert a figyelmetlen, nem elég körültekintő felhasználók problémás linkekre kattintanak. Érdekesség: ha egy link fölé viszi az egeret (de nem kattint), akkor a böngésző alján megjelenik a cím, ahova a hivatkozás vezet. Ha ez gyanús, ne kattintson rá.

A biztonságosan internetezők HTTPS kapcsolatot használnak, ahol csak lehet. Ha nem szeretné, hogy begépelt személyes adataihoz túl könnyen hozzájuthasson valaki, aki “belelát” az ön gépe és a honlap közti kapcsolatba, csak olyan helyen adja meg adatait, amely biztonságos HTTPS kapcsolatot létesítve is elérhető. Ezt a böngésző címsorában ellenőrizheti, ilyen esetben nem “http://“, hanem “https://“ formában indul a webcím.

A szinte meghekkelhetetlen emberek mindig erős/bonyolult jelszavakat használnak – és az Intel szerint nem megjegyzik őket, hanem valamilyen biztonságos jelszókezelő programot használnak ehhez. (Ők a hamarosan induló True Keyt ajánlják, de ott van még például a 1Password vagy a RoboForm.) Mi egyébként a programok mellett/helyett egy jelszókészítési és -megjegyzési módszert is ajánlunk.

Nem elég az erős jelszó, a biztonságosan netező emberek kétfaktoros autentikációt is használnak. Ez azt a megoldást jelenti, amit a netbankoknál is szívesen alkalmaznak: a belépéshez nem elég a szokásos jelszó, pluszban meg kell adni a belépési szándék jelzése után egy, a telefonra sms-ben érkező (vagy egy app által aktuálisan generált) időkorlátos jelszót is. Ilyen azonosítási megoldást a Facebook, a Google, a Microsoft és az Apple felhasználói is bekapcsolhatnak maguknak.

És még egy tanács, amit jobb, ha megfogad: ha nyilvános wifihez csatlakozik (és főleg akkor, ha valamilyen érzékenyebb dologra, például netbankolásra készül), mindig használjon VPN-t.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!