szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A mikrohullámú sütők elvileg nem engedik magukból a sugárzást, de ez nem mindegyikre igaz. Egy gyors és egyszerű módszerrel ellenőrizheti sajátját. A jó hír, hogy a negatív eredmény még közel sem jelenti azt, hogy le kell cserélni a mikrót.

A fizikai érdekességekkel foglalkozó Physics Girl youtuber betette a mikrójába a mobilját és nagyon csodálkozott, amikor megcsörrent. A mikrohullámú sütők ugyanis elvileg úgy vannak kialakítva, mint egy Faraday-kalitka. Ez az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, a mikró ajtaján is látható fémhálóval körülvett rész, arra szolgál, hogy az ételeket melegítő sugárzás ne juthasson ki a háztartási gépből, és persze ugyanígy be sem juthatnának hullámok.

Ahova pedig nem jutnak be a rádióhullámok, ott nincs térerő. Ebből következik az egyszerű tesztmódszer: győződjön meg róla, hogy a mikrosütő nincs üzem alatt, a számláló nem mutat a sütésből hátralévő másodperceket. Ha ez rendben van, tegye be a telefonját a mikrohullámú sütőbe, majd csukja rá az ajtót. Ha kicsörög a mobil, az rossz jel, ebben az esetben a mikró árnyékolása nem működik jól.

©

A tesztelő alaposan körbejárta a problémát, több ismerősénél is kipróbálta a tesztet. Az eredmények vegyesek voltak és szakértő bevonásával az is kiderült, hogy több tényező, például a mikrohullámú sütő kora is befolyásolhatja ezt. Érdekesség, hogy ha wifikapcsolattal, például Viberen vagy Skype-on hívjuk fel a mobilt, akkor sem működhet a dolog, hiszen a legtöbb háztartásban még manapság is használt, 2,4 Ghz-es wifi működése majdnem egybeesik azzal a sávval, ahol a mikrók sugárzásának hullámhossza is található.

Jó hír, hogy azért az sincs közvetlen veszélyben, akinek megcsörren a mikróba helyezett telefonja, hiszen a sütők az említett wifis hullámhosszú sugárzás elleni védelemmel vannak felszerelve, míg a mobilok többféle frekvencián is működnek.

a hitelt érdemlő tudományos álláspont szerint a több-kevésbé jól burkolt mikrohullámú sütők közül még a kevésbé jól burkolt környezetében sem túl intenzív a sugárzás. Mindazonáltal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó tanácsai szerint csak a jól szigetelt készülék garancia az egészségügyileg teljesen biztonságos használatra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!