Lassú az USB-je? Már nem kell soká várnia, hogy gyorsabb legyen

Lassú az USB-je? Már nem kell soká várnia, hogy gyorsabb legyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az igencsak beszédes SuperSpeed néven fut az a fejlesztés, melynek mindenki örülni fog, aki használ USB-csatlakozót. Ez pedig nagyjából mindenkire igaz.

Aki úgy érzi, hogy soká töltődnek be az adatok az amúgy gyors külső tárolóról, az joggal bosszankodik. A most legkorszerűbb USB-csatlakozók ugyanis legfeljebb 10 Gbit/sec sebességre képesek, de az illetékesek már dolgoznak azon, hogy ezt duplájára emeljék. Érdemes tehát előbb-utóbb áttérni a C típusú USB-csatlakozókra, mert a jó öreg A és B típusúakra nem vonatkozik a fejlesztés.

Hogy mikor jön a 20 Gbit/sec, arra csak annyi a válasz: a következő években. Ezt tudta meg a német ComputerBase tech-magazin az USB Implementers Forum (USB-IF), a szabványt gondozó és népszerűsítő nonprofit szervezet egyik vezetőjétől, Bradley Saunderstől. Szerinte az új USB lenne a híd a gyorsabb (40 Gbit/sec sebességre képes), de drágább Thunderbolt csatlakozók felé. Egyelőre azonban még nem szabvány a gyors USB-C, sőt az USB-IF első tervezete sincs még abban a stádiumban, hogy a nyilvánosság elé állhassanak vele.

Aki eltéved a sokféle dugasz és aljzat között, nem maga tehet róla. Saunders és társai azt is szeretnék elérni, hogy megszűnjön az elnevezések körüli zűrzavar. Az USB 3.1 – és két ifjabb nemzedéke, az USB 3.1 Gen1 és az USB 3.1 Gen2 –  lesz az utolsó, amit így számoznak. A leendő név az egyébként szintén használatos, bár inkább a történelmileg terhelt rövidítéséről, az SS-ről ismert SuperSpeed lesz. A logóban szereplő szám az adatátviteli sebességet mutatja majd. Ez talán valamivel logikusabb lehet.

©

2020-ra világszerte már minden második csatlakozó USB-C lesz, és az USB-IF némi állandóságot tervez: a dugaszok és aljzatok mostani formáját legalább tíz éven át változatlanul szeretnék hagyni. (Az USB-C ugyebár épp a formájáról ismerszik meg: kisebb, mint elődei, és nincs alja meg teteje, mindkét irányban bedugható.)

Az USB-IF azt is fontolgatja, hogyan lehetne segíteni a felhasználók eligazodását a sokféle, de valójában hasonló csatlakozó között. Szaknyelven az USB-C alternate mode-jairól van szó, magyarán arról, hogy a HDMI, a DisplayPort vagy a Thunderbolt 3 az USB-C-re épül. Az USB-IF szeretne kevesebbet látni ilyenekből, de persze a gyártók nem feltétlenül hallgatnak rá, ha a saját, többnyire drágább csatlakozóit vásároltathatják meg az emberekkel.

©

Az adatátvitel mellett a töltésre is ez vonatkozik: az USB-IF szerint az USB natív töltése és emellett a Power Delivery (PD) pont elég. (Utóbbi arról lenne felismerhető, hogy az SS-USB logó egy ceruzaelem ábrájában rejtőzik, de ezzel a korrekt jelöléssel egyelőre ritkán lehet találkozni.) Ha jól értjük, a fejlesztőket olyan bosszúságokra gondolnak, amikor a felhasználó bedug egy USB-kábelt egy USB-csatlakozóba, de a készülék mégis azt üzeni, hogy nem szeretne így töltődni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.