szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy híján negyven darab LED-fényforrás kapott helyet az Alcatel új mobilján, mely hagyományos okostelefonos értelemben semmi extrát sem mutat fel, de fényorgiája révén sokak figyelmét felkeltheti.

A Nokia még 2004-ben dobta piacra azt a bizonyos 3220-as készüléket, mely elsősorban az oldalain elhelyezett négy jókora LED-fényforrásával hagyott maradandó nyomott sokakban. Ezek az oldalsó fények képesek voltak a zene ritmusára villogni, ami praktikusan semmire nem volt jó, de sötétben egy buliban kétségtelenül jól mutatott. Azóta eltelt tizenhárom esztendő, és most az Alcatel rukkolt elő egy koncepciójában nagyon hasonló készülékkel, az A5 LED-del.

Minek nevezzelek?

A jelenleg a kínai TCL által használt Alcatel márkanév hazánkban legalább olyan nosztalgikus érzéseket képes kelteni, mint a már említett Nokia, hiszen közel két évtizeddel ezelőtt sokunk első(-második) mobilja ennek a francia gyártónak a terméke volt. A 2017-ben kijött A5 LED nevéből már kikopott a sokáig használt OneTouch elnevezés, és egy kicsit olyan érzésünk támadhat, hogy az Alcatel ezúttal azt a sikert szeretné egy picit meglovagolni, amit a Samsung az elmúlt néhány évben elért az A5-ös készülékkel. Emlékezetes, hogy utóbbi dél-koreai gyártó 2014 óta minden évben kiadott egy remek ár/érték arányú középkategóriás A5-ös mobilt.

©

LEDeslegjobb

Az A5 LED elnevezésének második felével viszont semmi problémánk sincs, hiszen az remekül utal arra, hogy pontosan miért lehet érdekes az Alcatel újdonsága. Kezdjük a kevésbé izgalmas előlappal: itt két LED-et találunk, melyek közül az egyik a hagyományos értesítő LED, a másik pedig az arcszépítő funkciós 5 megapixeles frontkamera villanófénye. Utóbbinak köszönhetően immár akár sötétben is szelfizhetünk, és ennek a dedikált fényforrásnak nagyobb a fényereje, mint amikor más mobiloknak a kijelzőperemével világítjuk meg az arcunkat.

A hátoldal balfelső sarkában is találunk két LED-et, melyek könnyen kikövetkeztethető módon a főkamerával történő képalkotást segítik sötétben, raádásul teszik mindezt kétféle tónussal.

©

Mire jó a fényorgia?

Ez eddig összesen négy LED, ami önmagában véve nem túl nagy szám, de gyorsan hozzácsaphatunk ehhez még harmincöt darabot, ugyanis a speciális hátlap teljes felülete meg lett szórva színes fényforrásokkal. És hogy ez mégis mire jó? Például arra, mint a már említett ős-Nokia esetén: hogy a LED-ek az aktuálisan hallgatott zene ritmusára villogjanak. Az összfényerő akkora, hogy egy kisebb szoba padlójára helyezve akár minidiszkót is csinálhatunk ezzel a mobillal. Persze ehhez nem árt besötétíteni.

A Light Show alkalmazásban kiválaszthatjuk, hogy meteor, tűzijáték vagy éppen petárda témájú fényjátékot szeretnénk megjeleníteni a hátlapon. Illetve választhatunk olyan játékot, melyben a barátainkkal azon versenghetünk, hogy ki tud nagyobb hangerőt kiadva a társánál több LED-et felvillantani.

Saját zenés-villogós csengőhangot is készíthetünk, ezenkívül arra is lehetőség van, hogy a fejjel lefelé fordított telefonnak a hátlapja jelezze a bejövő hívásokat és az alkalmazások értesítéseit.

©
©

Vastag

Ennek a shownak az az ára, hogy az Alcatel újdonsága jelentősen vastagabb a riválisainál: a LED-es hátfallal 10,2 milliméteres a készülék, melyre az alapáron járó normál hátlapot feltéve csak 7,7 milliméteres vastagságot kapunk.

©

A fényorgiához, ha már minidiszkó, igazán passzolna egy korrekt sztereó hangszóró, azonban az alsó élen lévő hangkeltő egyrészt csak monó, másrészt sem a hangereje, sem a hangminősége nem az igazi. Még szerencse, hogy a gyártó kínálatában olyan hátlap is fellelhető, mely két méretesebb hangszóróval egészíti ki a telefont, valamint egy 3000-es extra aksis hátlap is elérhető a készülékhez. Ezek persze már extra kiadást jelentenek.

Szuflakérdés

A 2800 mAh kapacitású beépített akkumulátor papíron igen korrektnek tűnhet, főleg annak ismeretében, hogy ezúttal elvileg nem egy hatalmas fogyasztású csúcsmobilhoz van szerencsénk. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a vártnál gyorsabban merül a készülék, vagyis 1 napnál sehogy sem számíthatunk hosszabb üzemidőre.

©

Ehhez ráadásul még hozzájön, hogy a gyárilag mellékelt vezetékes töltő mindössze 5 W teljesítményű, szemben a manapság divatos 15-20 W-os egységekhez képest, amiből már sejthető, hogy 1-2 órás helyett 3-4 órás töltési időkre számíthatunk. A trendi USB Type-C helyett még a régifajta microUSB aljzaton keresztül tölthető a megfáradt aksi.

Régi vas, régi szoftver

A 8 magos chipset elsőre jól hangzik, de a valóságban egy 2 éves, nem túl modern fejlesztés, viszont a mellé pakolt 2 GB RAM-mal, illetve 16 GB flashmemóriával ebben a kategóriában tulajdonképpen elégedettek lehetünk.

A működési sebesség tekintetében vegyesek a tapasztalataink: az appok és a játékok jól futnak, ellenben a telefon hétköznapi használata során gyakran kisebb-nagyobb döccenésekbe futhatunk bele. Ez valószínűleg némi optimalizálással javítható, és abban egyelőre csak bízni tudunk, hogy a lassan 2 éves Android 6.0-át futtató telefonhoz a gyártó nem felejt majd el frissítéseket kiadni.

©

Kijelző, személyre szabhatóság

Az 5,2 colos képátlójú érintőkijelző még nem Full HD, hanem csak 720p HD felbontású, de ezt ebben a kategóriában nem igazán róhatjuk fel hibának, és csak közelről nézve érződik pixelesnek a képi megjelenítés.

A mobil személyre szabhatóság kiváló, hiszen nemcsak az ikonok rácskiosztása és mérete, hanem a szövegek mérete, színe és árnyéka is aprólékosan állítgatható. Sőt, a ColorCatcher app révén egy frissen készített fotóból képes saját témát generálni a készülék, ami aztán akár a hátlap LED-falán is megjeleníthető.

©

Kamera, egyebek

A hátoldali kamera "lelke" egy 8 megapixeles képérzékelő, és nem szabad bedőlni a gyártó által reklámozott 13 megapixeles interpolált felbontásnak, ez tényleg csak egy 8 megapixeles kamera. A képminőség elmaradt a várakozásainktól, mint ahogy a fényképezőgép sebességétől sem voltunk elájulva.

A felvételek az alaphelyzetben szabad 8 GB belsőmemórián kívül microSD memóriakártyán tárolhatók el. Pozitívum, hogy az A5 LED úgy dupla SIM-es, hogy minden slotja teljes értékű: két SIM mellé még simán becsúsztatható egy microSD. A mobilnet maximum 150/50 Mbit/s-os sebességre képes, és opcionálisan össze lehet vonni a 4G és a wifi sávszélességét.

Konklúzió

+: egyedi LED-hátlap, hangszórós és aksis extra hátlapok, remek személyre szabhatóság, dupla SIM-slot, a kategóriában gyorsnak számító mobilnet.

: vastag készülékház, elavult chipset, régi Android, nem túl hosszú üzemidő, lassú töltő.

Az Alcatel vélhetően jól tudta, hogy ha ezt a készüléket valami nagyon egyedi extra nélkül dobja piacra, akkor az hatalmas bukta lenne. Aztán rátett a telefon hátoldalára egy olyan mini LED-falat, mellyel a trendi újdonságok iránt fokozott érdeklődést mutató fiatalokat pénztárcra nyitogatásra tudja ösztönözni. Az persze már más kérdés, hogy egy villogó Alcatel felirat miatt hány fiatal dobja majd el az almás logós készülékét. Vélhetően nem sok, de az A5 LED nem is a több százezer, hanem a 60 ezer forintos árkategóriában áll rajtvonalhoz.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories