szerző:
hvg.hu

A valóság odaát van – gondolhatta az amerikai védelmi minisztérium, amely évi 22 millió dollárból öt éven át vizsgálta az azonosítatlan repülő tárgyakat.

Először ismerte el a washingtoni védelmi minisztérium, hogy titokban Földön kívüli, repkedő tárgyak létezését vizsgálta egy program keretében. A 600 milliárd dolláros védelmi költségvetésből évi 22 millió dollárt fordítottak az észlelt ufók utáni hajszára. A kutatás 2007-től 2012-től tartott, és csak azért állították le, mert másra kellett a pénz.

Az X-akták filmsorozatból is jól ismert fikció megvalósítása Harry Reid volt demokrata szenátor kérésének köszönhető. A program kezdetekor a szenátus többségi vezetőjeként politizáló nevadai Reid ufók iránti rajongása régóta ismert. A program támogatói szerint minden lényeges bejelentést és ufó-észlelést megvizsgáltak.

A Pentagon azonban csak a program létezését ismerte el, arról semmit sem árult el, hogy találtak-e idegen lényeket, paranormális jelenségeket vagy egyéb Földön kívüli tárgyakat. Az sem lett egyértelmű, hogy az ufók utáni kutatás nem folyik-e tovább valahol az amerikai védelmi intézmények valamelyik obskúrus zugában.

A kutatási pénz jelentős része egy űrkutatási vállalkozáshoz érkezett, amelyet Reid barátja, a milliárdos Robert Bigelow vezet. Bigelow ma együtt dolgozik az Amerikai Űrkutatási Hivatallal (NASA), hogy embereket szállíthasson az űrbe. Bigelow még májusban közölte, teljes mértékben meg van róla győződbe, hogy ufók léteznek, és idegenek rendszeresen járnak a Földön.

©
Az idén nyugdíjba vonult Reid közölte, hogy büszke a program megvalósulására, amit kongresszusi munkája egyik legjobb részének nevezett. Szakértők azonban figyelmeztettek, attól még, hogy egy repülő tárgy azonosítatlan, koránt sem biztos, hogy földönkívüli.

Az USA-ban évtizedeken át foglalkoztak az ufókkal, a hadsereg 1947-től több mint 12 ezer bejelentést vizsgált meg. A hivatalosan 1969-ig tartott projekt során legtöbbször kiderült, hogy csillagot, felhőt, repülőgépet láttak, és 701 tárgy maradt azonosítatlan.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró