szerző:
hvg.hu

A Castle Bravo fedőnevet viselő teszt a tudósokat is meglepte: 6 megatonnás robbanásra számítottak, de 15 megatonnás lett a detonáció. 18 ezer négyzetkilométer lett sugárfertőzött.

Hosszú évtizedek után 2017 áprilisában végre lekerült a titkosítás arról a több ezer videófelvételről, amelyeken az Egyesült Államok kísérleti atomrobbantásai láthatók. Az USA 1945 és 1962 között 210 nukleáris tesztrobbantást hajtott végre, és jól is dokumentálták őket: mindegyik esetben több kamerával rögzítették a jelenséget. Így aztán nagyjából 10 ezer felvétel készült, de ezek a titkosítás miatt a nagyközönség számára eddig elérhetetlenek voltak.

Tavaly áprilisban már jónéhány felkerült a YouTube-ra, 2017 decemberében pedig további 62 sosem látott, titkos videó került fel a videómegosztóra. Köztük van az a videó is, amelyet egészen tavaly nyárig titok védett. És hogy miért érdekes még most is? Az USA valaha volt legerősebb nukleáris tesztrobbantása látható rajta.

A Castle Bravo tesztre 1954. március 1-jén került sor, a Csendes-óceánon, egész pontosan a Marshall-szigeteken található Bikini-atollon. A bomba 15 megatonnányi TNT erejével robbant fel, ami 1000-szer erősebb volt, mint a Hiroshimára és Nagaszakira ledobott bombák. Az eredmény a szakembereket is meglepte, akik korábban 6 megatonnás detonációra számítottak. Az eltérést az egyik lithium-izotóp váratlan reakciója okozta. A robbanás egy 7,2 km átmérőjű tűzgömböt hozott létre, egy 2 km széles és 70 méter mély kráterrel egyetemben. A gombafelhő alig egy perc alatt 14 kilométeres magasságba ért el. A robbanás a környéken mindent elpusztított, de még a sziget túloldalán található épületeket is megrongálta.

De a bomba nemcsak a robbanás helyén pusztított. A beszámoló szerint a keletkezett felhő mintegy 18 ezer négyzetkilométer területen okozott sugárfertőzést, ezt azonban a hatóság figyelmen kívül hagyta. A közeli Rongelap-atoll és Utirik-atoll lakosságát csak három nappal később evakuálták, amikor jelentkeztek náluk a sugárfertőzés tünetei.

A japán Daigo Fukuryū Maru halászhajó legénysége szintén sugárfertőzött lett, ami csak növelte a japánok nukleáris fegyverekkel szembeni ellenszenvét. Sokan úgy tartják, Godzilla "születése" is ehhez az esethez kapcsolódik.

Végül több ezer ember fertőződött meg, az USA pedig kártérítést fizetett a rákos és egyéb más megbetegedések miatt. A teszt után betiltották az atombombák légköri tesztelését. Persze ha akkoriban létezett volna már olyan technológia, mint amivel egy esetleges észak-koreai kísérleti atomrobbantás lehetséges kimenetelét kiszámolták, valószínűleg nem robbantják fel a bombát.

Amerikának ezután közel egy évtizedébe került, hogy a kísérleti atomrobbantásait a föld alá költöztesse. Az USA 1992 óta számítógéppel szimulálja a kifejlesztett atombombák várható hatását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!