Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

A mobil- és szenzortechnológiával kapcsolatos innovációk, így a viselhető eszközök mára az idősgondozás területét is forradalmasították. A SMART 2018 konferencián elhangzott: épp ezért vág bele a szegedi egyetem több kutatásba is, amelyek végső soron nem csupán egy eddig ismeretlen területet nyithatnak meg a társadalomtudósok előtt, de arra is fény derülhet, milyen új technológiák jelentik a jövőt.

Napjainkra az idősgondozás is a digitális innovációk egyik kulcsfontosságú fejlesztési területévé vált, hiszen számos olyan eszköz készült, vagy még készül, amelyek az idősek életét igyekszik egészségesebbé, és így összességében jobbá tenni. A SMART 2018 konferencián elhangzottak szerint a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és médiatudományi tanszéke több kutatásba is belefog ezen a területen.

Dragon Zoltán egyetemi adjunktus előadásában ismertette, a tanszék több kutatási területen keresi majd a válaszokat, melynek első része az idősebb generáció feltérképezésével, illetve a már elérhető technológiák körüljárásával foglalkozik. Az egyetemen működő Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport vezetője szerint mostani munkájuk az orvostudományt, a technológiát és a társadalomtudományt köti össze, de a vizsgálat maga nem kizárólag technológiai fókuszú, végső soron egy új határterületet igyekszik megnyitni.

A kutatás különböző elméleti kereteket felhasználva zajlik majd, ezek egyike Dragon szerint a magyarországi tudományos közbeszédben egyelőre kevéssé ismert és beágyazott „age studies”. Az alkalmazott kritikai vonulattal egyrészt választ kaphatnak arra, hogy a mobil- és szenzortechnológiai megoldások miként változtathatják meg az időskor önreprezentációját, másrészt azt, hogyan látják, és láttatják magukat a generációba tartozó emberek. Emellett segítségül hívják a „medical humanities” nevű vonalat is, mely a páciens és az orvos közti hierarchiát igyekszik csökkenteni: hogy az orvos és az idő páciens ha szakmailag nem is lehetnek egy szinten, de a diskurzus során mindenképp nagyjából azonos "magasságból" kommunikálhassanak.

©

Dragon Zoltán úgy fogalmazott, a technológia, különösen az új okosmegoldások is nagyrészt ezt csinálják. Épp ezért olyan, elsősorban magyar eszközöket használnak majd fel a kutatásban, amelyek a pácienst felhasználóvá avanzsálják, ezáltal, diskurzív értelemben ugyan, de egy szintre hozzák az orvossal. Így pedig mindketten nyertessé válnak, hiszen, mint Dragon mondta, mindkét fél érdekeltté válik ugyanabban a gyógyítási folyamatban.

A kutatás során megvizsgálják a már általunk is bemutatott, otthoni diagnózis felállításában nagy segítségét nyújtó WIWE szívdiagnosztikai eszközt, továbbá a már szintén ismertetett,  az egészségben hirtelen beálló változásokról jelzést küldő, preventív aspektusa miatt fontos MAP Health Wach okosórát.

Dragon szerint a kutatás eredményeinek összekapcsolása, valamint értékelése után egy globálisabb képet kaphatnak arról, melyek azok a technológiák, amelyeket társadalmi szinten is integrálni lehet a különböző generációk számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!