szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség kiadta Tejútrendszerünk eddigi legnagyobb 3D-s térképét, több mint 1,7 milliárd csillag kapott benne helyet.

A Gaiai űrteleszkóp 2013-ban indult el galaxis-feltérképezési küldetésére. Az Európai Űrügynökség 2016-ban már kiadott egy űrtérképet 1,1 milliárd csillag adataival, ami akkoriban hihetetlen teljesítménynek számított. Azonban most, kétévnyi további adatgyűjtés után igencsak megfejelte ezt: a DR2 nevű „frissítés” Tejútrendszerünk 1,7 milliárd csillagát tartalmazza. Egy másik izgalmas dolog az új csillagtérképpel kapcsolatban, hogy óriási távolságokat (500-8000 fényév) fog át.

©

Az új térkép pontos információkat tartalmaz a csillagokról, beleértve a sebességüket, parallaxisukat (hogy miként mozognak még távolabbi objektumokhoz képest), hőmérsékletüket. Ez a legpontosabb és legátfogóbb csillagtérkép, amit valaha is készítettek.

Ám a történetnek ezzel még mindig nincsen vége. Az újabb nagy adatleadási hullám 2020-ra várható. Van is és sokáig lesz is még mit pótolni, hiszen az 1,7 milliárd csillag ugyan nagyon soknak hangzik, de azért a Tejútrendszerben van vagy százmilliárd csillag.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket